Tien fun facts die je nog niet wist over St. Patrick’s Day

Tien fun facts die je nog niet wist over St. Patrick’s Day

Inhoudsopgave

St. Patrick’s Day wordt aankomende zaterdag in verschillende delen van de wereld gevierd. De Ierse nationale feestdag is misschien nog niet zo populair in Nederland, maar iets meer leren over de Ierse cultuur en gebruiken kan nooit kwaad. Holidayguru.nl stelde een lijst samen met de top 10 dingen die je nog niet wist over St. Patrick’s Day.

1. St. Patrick’s originele naam
In de tijd van Patrick was het erg normaal voor een priester om zijn naam te veranderen op het moment dat ze worden ingewijd. Voordat St. Patrick een priester werd, heette hij eigenlijk Maewyn Succat. Als Maewyn dus geen priester was geworden, dan hadden we komende zaterdag Maewyns dag kunnen vieren!

2. St. Patrick was helemaal geen Ier
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, was hij in feite niet Iers. In plaats daarvan wordt door historici gedacht dat hij uit Wales of Schotland kwam. Zijn sterke band met Ierland werd veel later in het leven bevestigd.

3. St. Patrick heeft de slangen niet uit Ierland verdreven
Dit lijkt misschien een voor de hand liggende, maar er is een interessante context voor de geboorte van deze mythe. Men denkt nu dat de slangen heidense priesters of druïden zijn. Dus hoewel hij geen echte slangen verdreef, verdreef hij een vertegenwoordiging van hen.

4. Zijn traditionele kleur was niet groen
De originele kleuren van St. Patrick waren in feite blauw. Pas nadat hij nauw werd geassocieerd met de Ierse onafhankelijkheidsbeweging, werden de kleuren veranderd in groen. Dus als je echt deze man wilt herinneren draag dan een stukje blauw!

5. Een droge St. Patrick’s Day?
Het was niet altijd de traditie om een groot glas van je favoriete drankje te pakken. Tot de jaren 1970 in Ierland was je niet echt in staat om een drankje te krijgen op de grote dag. Het werd gevierd als een religieuze feestdag en dat betekende geen drank.

6. De viering op 17 maart
De belangrijkste reden waarom we St. Patrick’s Day vieren op 17 maart is omdat het de dag is dat St. Patrick stierf. Er staat geschreven dat hij vreedzaam overleed in het jaar 461 na Christus.

7. De viering in de VS
Je weet waarschijnlijk dat de Amerikanen erom bekend staan dat ze deze grote dag in stijl vieren. Enkele van de grootste en eerste optochten vonden plaats in New York. In 1762 gingen in de Big Apple naar verluidt 250.000 mensen de straat op om te vieren.

8. De oorsprong van het klavertje
Door de jaren heen is de eenvoudige klaver het symbool geworden, niet alleen voor St. Patrick maar voor Ierland als geheel. Het was oorspronkelijk een hulpmiddel dat St. Patrick mensen gebruikte om het concept van de Heilige Drie-eenheid te onderwijzen, waarbij elk blaadje verschillende aspecten van de heilige geest vertegenwoordigde.

9. De juiste manier om het te vieren
Een van de meest traditionele manieren om deze grote dag te vieren, is door naar de mis te gaan en een vers geplukt klavertje met aluminiumfolie aan je jas vast te maken.

10. Een compleet groene rivier
Misschien wel een van de meest bizarre manieren waarop Amerikanen de dag vieren, is in Chicago, waar ze de rivier groen verven! Elk jaar dumpen ze 11 kg milieuvriendelijke groene kleurstof in de rivier, de kleur blijft dan ongeveer vijf uur zitten.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten