Toe aan een stedentrip? Hier moet je zijn

Toe aan een stedentrip? Hier moet je zijn

Inhoudsopgave

Een andere cultuur ontdekken of er simpelweg gewoon even tussenuit. Voor een stedentrip hebben je geen honderden redenen nodig. Gaan, is het belangrijkste. En met de relatief goedkope vliegtickets en goede treinverbindingen is iedere hoek van Europa relatief goedkoop en snel te bereiken.

Als je dan gaat, wil je het liefst ook hartelijk worden ontvangen. Want als er iets vervelend is, is het als de lokale bevolking je liever kwijt dan rijk is. Nu worden Nederlanders over het algemeen door menig culturen met open armen ontvangen, maar deed TravelBird toch een onderzoek naar hoe internationale steden scoren in gastvrijheid ten opzichte van het niveau van massatoerisme. Een hele mond vol dus.

Dit onderzoek is in eerste instantie uitgevoerd om te achterhalen welke steden indrukwekkende initiatieven nemen om toeristen op een verantwoordelijke manier te verwelkomen. Daarnaast is het doel om de impact van massatoerisme op inwoners van de steden aan te kaarten. Wat betreft Europese steden scoren Stockholm en Helsinki hoog, maar is Kopenhagen de meest gastvrije stad volgens reisdeskundigen van Europa, maar voelen toeristen zich in Parijs het meest welkom. In Oslo zijn de mensen zelfs het gelukkigst.

Meeste gezocht
Aan onderzoeken geen gebrek, Skyscanner nam de zoekopdrachten van de Nederlandse reiziger en de trends en ontwikkelingen in de reiswereld van de afgelopen drie jaar onder de loep. Hieruit blijkt dat er 43 procent vaker gezocht is op Olbia (Sardinië). De provincie Olbia-Tempio, met als hoofdstad Olbia, ligt in het noordwesten van het Italiaanse eiland Sardinië. Het vliegveld in Olbia is de grootste van de drie vliegvelden in Sardinië. Het kustgedeelte waar Olbia ligt, de Costa Smeralda, was met name in de jaren ’60 populair toen de Frans-Pakistaanse prins Karim Aga Khan er luxehotels, exclusieve wijken en betoverende stranden liet ontwikkelen voor Arabische en Europese expats. Bezoekers zien inmiddels in dat er méér te zien en te doen is in Olbia-Tempio dan de Costa Smeralda alleen. Je kunt er volop genieten van cultuur en gastronomie en de spectaculaire rotspartijen in het landschap zijn ideaal voor een fiets- of wandelvakantie.

De afgelopen drie jaar is er 11 procent vaker op Valencia gezocht. Deze Spaanse plaats is dan ook steeds meer in trek als zomerse stedentripbestemming. Nergens vind je namelijk zo’n fijne combinatie van stad en strand dan in Valencia. De twee zijn uitstekend met elkaar verbonden door een snelle tramverbinding, maar met de vernieuwde fietspaden langs de weg ontwikkelt Valencia zich ook steeds meer als een fietsstad. Grote plus is ook de ideale ligging aan de Middellandse Zee. Uit het onderzoek blijkt ook dat er vaker gezocht is naar Porto, Krakau, Bergen en Malta.

Uitzicht op Peniscola vanuit de het Paus Luna’s Kasteel in Valencia, Spanje

Zoveel mensen, zoveel wensen
Ook Zoover bracht een lijst uit met meest populaire stedentripbestemmingen in Europa. We noemen er een paar. We beginnen bij nummer tien: Madrid. Ontbijten met churros? Heel normaal in Madrid! Hier blijf je eten (en sangria drinken). Gelukkig is er genoeg gelegenheid om het er ’s avonds weer af te dansen. Ook leuk om te doen tijdens een stedentrip in Madrid: bezoek Plaza Mayor, sta zondag vroeg op voor vlooienmarkt El Rastro, zoek naar de mooiste street art en bezoek gratis musea.

Op nummer negen staat Praag. Praag is zo’n stedentripbestemming waar je echt langer dan een weekend voor moet uittrekken. Bespaar tijd en neem de metro in Praag. De Astronomische Klok van Praag (Staroměstský orloj) is leuk om gezien te hebben. Net als de Karelsbrug, Praagse burcht en het oude stadsplein. Bestel zeker een Trdelnik en verbaas je over de prijs van bier in een Tsjechische biertuin.

Op de Zoover-lijst prijkt ook de stad van Sissi ofwel Wenen. Koffieliefhebbers en liefhebbers van de sachertorte schuiven in Wenen – zoals het hoort – aan bij een Kaffeehaus. Natuurlijk bestel je een Wiener Melange. Het Wiener Prater is een aanrader met kinderen en paleis de Hofburg zeker de moeite waard. Sluit de dag af met een perfecte schnitzel.

Door naar Rome. Ook een must volgens Zoover. Deze Italiaanse stad is één groot openluchtmuseum. Zet in ieder geval het Colosseum, de Spaanse Trappen en Vila Borghese op je lijstje. En pizza en ijs natuurlijk. Gooi ook een muntje over je schouder in de Trevi-fontein, dan kom je zeker nog eens terug. Om in Italie te blijven, ook Milaan is een must. Milaan klinkt als een walhalla! Tel daar verse gelato en een weekend lang pasta bij op en het feest is compleet. Beklim de Duomo en koop kaartjes voor de opera. Italiaanser kan niet.

Number one
De moeder der stedentripbestemming binnen Europa is toch wel Londen. Dat zien ze ook terug in het zoekgedrag bij Zoover. Maak een rondje in het enorme reuzenrad ‘The Londen Eye’, ga als oppertoerist naar het wisselen van de wacht bij Buckingham Palace, loop als The Beatles over het zebrapad bij Abbey Road, bestel een afternoon tea en shop till you drop…

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten