Top 10 must-do’s in Teheran

Top 10 must-do's in Teheran

Inhoudsopgave

Teheran, de hoofdstad van Iran, wordt steeds toegankelijker als bestemming. Het land is niet langer een geïsoleerde natie onder embargo, een historische nucleaire overeenkomst zorgt ervoor dat Iran weer toegankelijk is voor toerisme en zaken. Ook KLM heeft opnieuw weer vluchten ingezet op de bestemming, sinds oktober vorig jaar. De airline vliegt Teheran vier keer per week aan vanaf Amsterdam. Genoeg reden om de 10 leukste bezienswaardigheden op een rij te zetten. 

Golestan Palace
Dit prachtige koninklijke paleis (periode 1785-1925) is versierd met de handbeschilderde tegels aan de buitenkant en spiegel-werk aan de binnenkant. Tientallen kristallen kroonluchters en 19e-eeuwse schatten uit de hele wereld sieren de hoge kamers.

Grand Bazaar
Om de hoek van het paleis ligt een 10 kilometer lang netwerk aan winkelgalerijen waar je alles kunt kopen, van zure kersen en verse pistachenoten tot tapijten en koperen pannen. De gewelfde daken en spitse bogen zijn een goed voorbeeld van de traditionele Perzische architectuur. Het is druk, maar je zult niet de chaos van Marrakech of Cario ondervinden.

Daf Traditional Restaurant
Deze ondergrondse locatie is een sfeervolle plek om dizi (ook bekend als abgoosht), een stoofpot van lamsvlees, witte bonen, aardappelen, tomaten en kikkererwten te proberen. De bouillon wordt gezeefd en geconsumeerd met platbrood, terwijl de rest wordt fijngestampt in een stenen pot.

Treasury of National Jewels
Gehuisvest in de centrale bank van de Islamitische Republiek Iran, ligt een geweldige collectie kroonjuwelen, de meest waardevolle ter wereld. Onder de collectie bevindt zich een 242-karaats diamant, de grootste op de planeet, de Nadir Troon, ingelegd met meer dan 26.000 edelstenen en de Globe of Jewels, die is gemaakt van 34kg goud en meer dan 50.000 smaragden, saffieren en robijnen.

Niavaran Palace Complex
11 hectaren aan tuinen in het noorden van de stad. Het terrein beschikt over diverse musea en voormalige koninklijke residenties, met inbegrip van het Ahmad Shahi Pavilion, het oude huis van de Shah Reza Pahlavi. Je kan nog steeds de slaapkamer zien, met een ijsberenkleed en stukken maansteen geschonken door de Amerikaanse president Nixon.

Saadabad Complex
Een 180 hectare tellende oase van bossen en gazons, Saadabad heeft 17 musea (voorheen koninklijke huishoudens) verbonden door kronkelende paden. De Shah nam zijn intrek in het Witte Paleis in de jaren zeventig – perfect bewaard gebleven achter kogelvrij glas, kunt u de slaapkamers, woonkamers, feestzalen en bioscoop zelf verkennen.

Azadi Tower
Gebouwd in 1971 om het 2500-jarige bestaan van het Perzische Rijk te herdenken. Deze 45 meter hoge toren is met haar witmarmeren uitstraling een van meest herkenbare structuren in Iran. Op de begane grond is een museum en een lift die u meeneemt naar de top voor een panoramisch uitzicht.

Milad Tower
Geopend in 2009, deze 435 meter hoge toren is te zien op de foto hierboven. De toren is onderdeel van het International Trade en Convention Centre van Teheran. Het gebouw beschikt over een winkelcentrum, een uitkijkplatform en een draaiend restaurant.

Darband
Gevestigd in de Alborz bergketen in het noorden van Teheran ligt het dorp Darband. Smalle verharde paden voeren u langs tientallen kleurrijke restaurants en kraampjes met walnoten en plakkerig gedroogd fruit (lavashak), terwijl de watervallen en beekjes langs razen aan beide zijden. Als u doorloopt brengt het wandelpad u naar Mount Tochal.

Farahzad Abshar restaurant
Eet van een traditionele Iraanse barbecue en rook een waterpijp in de tuin van het restaurant, gelegen in de buurt Farahzad. Mensen leunen op de kussens onder de bomen of op houten bedden gedrapeerd in tapijten, terwijl de schalen met gegrild vlees, saffraanrijst en knapperige salades worden geserveerd. Alcoholvrij bier is verkrijgbaar.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten