Verrassend vakantie-idee: bloementour door Georgië

Verrassend vakantie-idee: bloementour door Georgië

Inhoudsopgave

Nadat Georgië het decor was van ‘Wie is de Mol’, is de populariteit van het land flink gestegen. We konden allemaal genieten van prachtige Georgische landschappen, maar wist je dat ook dat de voormalige Sovjetrepubliek een uitzonderlijke diversiteit aan bloemen en planten kent?

Grote verschillen in hoogte en in de klimaten van Oost- en West-Georgië, zorgen voor veel verschillende plantsoorten binnen een relatief klein gebied. Het land telt in totaal ongeveer 12.700 plantensoorten. De geschiedenis van de plantengroei in Georgië is erg oud, de eerste vermeldingen van fossiele flora dateren uit het Paleozoïcum.

Je kunt je wel voorstellen dat je met al deze informatie zeker een dagje kunt vullen, sterker nog: er bestaat een complete meerdaagse planten- en bloementour door Georgië. De tour begint in Tbilisi, waar je de oude stad gaat verkennen. Je leert de geschiedenis van de stad kennen door de smalle straatjes te bewandelen en je te verdiepen in de Georgische architectuur. In de hoofdstad vind je allerlei religieuze gebouwen: kerken, synagogen, moskeeën, maar ook beroemde 19e-eeuwse huizen met houten veelkleurige balkons. Ook bezoek je een zwavelbad en de botanische tuin van Tbilisi, waar je voor het eerst kennis maakt met een aantal zeldzame bloem- en plantsoorten.

Ontdek het religieuze centrum van Georgië tijdens een bezoekje aan Mtskheta, zijn historische Jvari-klooster en de Svetitskhoveli-kathedraal, beide staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast is Uplistsikhe onderdeel van het programma, de plek waar vroeger de Grote Zijderoute liep. Je vindt hier een oud en interessant complex met woonruimtes, wijnkelders, bakkerijen, een uit rots gehouwde basiliek en zelfs een antiek theater. Andere highlights zijn Bakuriani, de Tskhratskaro pas (2450 m) en het prachtige Tabatskuri meer waar je de unieke bloemen van de Kleine Kaukasus kunt observeren.

Ook het nationaal park Borjomi-Kharagauli mag niet ontbreken. Het is namelijk het grootste nationale park van Europa: de perfecte plek om enkele lokale planten te spotten. Via de beroemde Georgische militaire snelweg ga je naar de Grote Kaukasus, waarbij onderweg weer allerlei bijzondere bloemen en planten te zien zijn. Per 4×4 is het mogelijk om naar de Truso-vallei te rijden en door het idyllische landschap te lopen. De trip kan vervolgd worden met een wandeling vanaf Stepantsminda door prachtige valleien en via het bos naar de Gergeti Trinity Church op 2170 meter.

Als het weer het toelaat, is het mogelijk een glimp op te vangen van een van de hoogste gletsjers in de Kaukasus: Mt. Kazbegi (5047m). Ook de Dariali kloof en de Gveleti waterval, waar je nog wat bloemen kunt bewonderen, staan op het programma. De tour wordt afgesloten met een stop in het dorp Juta en langs de Jvari Pass (2395 m), waar je opnieuw kunt genieten van het natuurschoon.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten