Valle d’Aosta: rust, ruimte en vrije natuur in de Italiaanse Alpen

Inhoudsopgave

Italië gaat geleidelijk aan weer open en het reis-gen kriebelt!  Waar beter om dat te beleven dan net over de grens met Zwitserland en Frankrijk: daar ligt de kleinste Italiaanse provincie, Valle d’Aosta, op zo’n 950 kilometer van hier.

Valle d’Aosta is in de zomer een waar fiets- en wandelparadijs, verscholen tussen de vier Alpenreuzen Mont Blanc, Matterhorn, Monte Rosa en Gran Paradiso. Deze vormen het prachtige decor voor een onvergetelijke vakantie vol rust, ruimte en natuur. Valle d’Aosta ligt net over de Frans-Italiaanse grens en heeft daardoor ook een unieke sfeer en een heerlijke menukaart met authentieke stoere streekgerechten en producten.
Ook de actieve reiziger kan hier absoluut terecht. We lichten een paar van de hoogstgelegen plekken in Valle d’Aosta eruit waar de fervente MTB-er, hiking fanaat of gewoon bergliefhebber volop kan genieten.

Breuil-Cervinia: skiën in hoogzomer

Het is overal zomer in Europa, de terrassen stromen eindelijk weer vol en overal geniet men van de zon en de warmte, of probeert hem zelfs te ontvluchten. Overal? Nee, in een klein plaatsje in de Alpen is het verkwikkend koel op de gletscher en kan er zelfs midden in de zomer geskied worden! Dus kan je meer niet wachten om de lange latten weer eens onder te binden, grijp je kans! Met de switch tot gele zone van Valle d’Aosta zijn er in Breuil-Cervinia in de schaduw van de Cervinia/Matterhorn vanaf 26 mei een aantal skiliften geopend en kan je met name in de ochtend heerlijk genieten van een zomerse afdaling! 

La Thuile, de ongerepte kant van de Mont Blanc

La Thuile is een klein bergdorpje in Valle d’Aosta. Met slechts 791 inwoners verspreid over 11 gehuchten is het niet bepaald overbevolkt te noemen: de gemiddelde bevolkingsdichtheid is hier 6 inwoners per vierkante kilometer! De rust en ruimte zijn hier vanzelfsprekend, terwijl je ook even een terrasje op kunt zoeken. Hoewel Valle d’Aosta goed bereikbaar is via een uitstekend wegennet en de internationale airports van bijvoorbeeld Milaan, lijkt de grote-stadschaos hier heel ver weg, zo dicht bij de ‘wilde kant’ van de Mont Blanc. Pak een e-bike en je rijdt naar de eeuwige sneeuw. Of wandel langs schitterende uitzichten.

Bergvakanties, opnieuw uitgevonden: Open Air Energy Village La Thuile

La Thuile is zich aan het transformeren tot een ‘Total Wellbeing’ bestemming. Hier doe je openlucht-energie op met programma’s voor allerlei soorten bezoekers die een actievere levensstijl willen: erop uit gaan in de pure en ongerepte berglandschappen zorgen ervoor dat lichaam en geest zich weer eens helemaal op kunnen laden. Open Air Energy Village La Thuile is ideaal voor iedereen die met het gezin of met vrienden wil genieten van de natuur, de stilte en het schitterende landschap. 

Nieuwe programma’s voor 2021

La Thuile Bike World 
Voor de fervente wielrenner zijn hier zoveel hoogtemeters te maken in een prachtige omgeving: De Piccolo San Bernhardo en de Colle San Carlo bijvoorbeeld. Beide locaties zijn onderdeel geweest van de Tour de France en de Giro d’Italia. Voor mountainbikers die van een mooie uitdaging houden zijn er vele  paden in het grensgebied van Italië en Frankrijk die zich uitstrekken over een netwerk van oude muilezelpaden en zelfs communicatieloopgraven. Sommige daarvan maken deel uit van het Bike Park, dat gemakkelijk bereikbaar is dankzij de skifaciliteiten van Funivie Piccolo San Bernardo dat ook fietsen kan vervoeren!. de tracks van het Bike Park voeren over allerlei soorten ondergrond, zoals rotsen, wortels en lage vegetatie en vereisen een gids of instructeur. De komende zomer opent La Thuile Bike World een nieuwe spectaculaire uitbreiding: het PRO programma, voor diegenen die technisch uitdagende en soms nog nauwelijks betreden trails zoeken.

MTB School
Om je mountainbike-techniek te verbeteren zijn er tours met gidsen en instructeurs (erkend door de Federazione Ciclistica Italiana) en lessen voor beginners en kids.

Fitness Trail: Active Wellbeing hoog in de bergen
Om energie en fysieke conditie optimaal op te laden kunnen bezoekers van het Fitness Trail trainen in de vrije natuur, al dan niet onder begeleiding van personal trainers. Omgeven door het bergwoud en in de alpenweiden is het een hele ervaring om de ultieme open air trainings- en gezondheidsprogramma’s te volgen, met daarbij ook dieettips om topprestaties te bereiken.

Trail Running en Mindful Trekking routes zijn uitgezet door ervaren gidsen om jezelf weer helemaal op te laden temidden van de wilde natuur. 

Sharon Evers

Sharon Evers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten