Venetië zoals je het nog niet eerder zag

Venetië zoals je het nog niet eerder zag

Inhoudsopgave

Er bestaat een ander Venetië dan je wellicht kent van het mooie, maar drukke San Marco plein. Eén waar studenten leven, goede en betaalbare restaurants te vinden zijn en wat nog barst van het leven. We hebben het over Dorsoduro, een van de leukste wijken van de stad. Voyago.nl ging op zoek naar de hoogtepunten!

Natuurlijk ben je hier niet in een verlaten Italiaans bergdorpje. Ook deze wijk trekt vele toeristen. Maar wie het goed plant, de late of vroege uren, of het laagseizoen waant zich nog even in het verleden. Rustige straatjes waar je zonder Google Maps binnen vijf minuten de weg kwijtraakt. En dat is wel zo leuk, want dan kom je veel verborgen schatten tegen in de een van de mooiste steden ter wereld.

Eerst naar het begin. Dorsoduro is de meest zuidelijke van de zes historische sestieri en je zult vanaf San Marco het Canal Grande over moeten met de watertaxi of busboot, de Vaporetto, om er te komen (of een stukje omlopen om de Ponte dell’Accademia over te gaan). Hetzelfde geldt voor Giudecca dat officieel tot de wijk behoort, maar dan moet je eerst het kanaal van Giudecca over.

Het beste van Dorsoduro? Je komt hier nog Italianen tegen, nee, Venetianen. En naast hier en daar wat toeristen-restaurants, vind je hier gelukkig ook een zeer ruime keuze aan authentiek eten, zonder toeristenprijzen maar met culinaire klasse. We dronken hier op een leuk klein pleintje de lokale mustdrink (Spritz) voor de helft van het geld van een kopje koffie in het toeristengebied. Want ook hier vind je leuke barretjes, mooie vinoteca’s en andere plekken waar je heel gezellig even een drankje kunt doen. Tot diep in de nacht als je wilt.

Cultuur
En uiteraard, het is Venetië, Kunst! Geschiedenis! Cultuur! Mis de Gallerie dell’Accademia niet, vol kunstwerken van de Venetiaanse meesters. Niet te missen. Maar de grootste kunstmagneet is het Peggy Guggenheim Museum, een modern kunstmuseum dat internationaal erkend wordt. Tip: kom vroeg. En dan zijn er nog volop paleizen, klein en groot, zoals Ca ‘Rezzonico dat de zeker moeite waard is. Je kunt zelfs in een Palazzo slapen, in het belangrijkste vijfsterren luxehotel van de wijk.

Hoteltip
Het heette ooit Palazzo Genovese, maar anno 2019 kun je prachtig overnachten in het Sina Centurion Palace. Het is een luxe oase in de wijk, met een Venetiaanse binnentuin, maar ook met een schitterende ligging aan het Canal Grande. Het ligt naast de basiliek van Santa Maria della Salute en op een minuutje lopen van het Guggenheim. Die connectie zie je in zekere zin terug in het hotel. Een gotische façade, oude balken, maar met hedendaagse kunst en strak design in het interieur. De ruime kamers zijn van alle luxe voorzien. De service is uitmuntend en het terras aan het Canal Grande is een verademing in het drukke Venetië. Je kunt er ook uitstekend eten, in het zeer fraaie restaurant Antinoo’s Lounge en Restaurant. Superstrak, met uitzicht over het water. En een goede Venetiaanse keuken, zo blijkt uit de beloningen (Un cappello – I ristoranti d’Italia 2019 – Guida de L’Espresso en Tre Forchette bij de Gambero Rosso).

Culinair
Maar sowieso is Dorsoduro een aantrekkelijk culinaire wijk, ook voor kleine hapjes in de bacari. Dat zijn bars die ciccheti, kleine tapasachtige hapjes, bij een mooi glas wijn, verkopen. Een bekende naam is Cantina del Vino Già Schiavi. Een meer bistroachtig setting, vonden wij het gezellige Ai Gondolieri, dat toeristischer klinkt dat het is. Een mooie Venetiaanse kaart met uiteraard veel visgerechten, maar ook goed vlees uit het achterland. En ach, als je na al dat culinaire geweld gewoon een pizza wilt, vind je vele betaalbare tentjes met terras op het studentenhart Campo Santa Margherita. Of zoek naar de hidden gem: Al Profeta, dat zowel superieure pizza’s maakt, maar ook meer complexe wonderen uit de lokale keuken. Met een tophotel, culinaire pareltjes en veel kunst en cultuur is Dorsoduro een bestemming op zich!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten