Vijf manieren om Albanië te ontdekken

Vijf manieren om Albanië te ontdekken

Inhoudsopgave

Binnen een redelijk klein oppervlak vind je natuur in overvloed in Albanië. Het land heeft veertien nationale parken, bijna zeventig grotten, goede bewegwijzering en te gekke outdoor-activiteiten. Heb jij Albanië al ontdekt?

1. Grotten verkennen
In de Albanese grotten ontbreekt het niet aan te ontdekken kamers. Nabij Shkodra liggen minstens 35 bekende grotten van de in totaal 68 grotten die zijn aangewezen als Nationale Natuur Monumenten. Een makkelijk bereikbare grot is de Pëllumbas-grot in de buurt van Tirana, de op één na grootste van Albanië. Een bewegwijzerde route leidt naar deze grot, die genesteld ligt in de prachtige Skorana-kloof aan de rivier de Erzen.

2. Wandelen in Albanië
Ruige besneeuwde bergtoppen, weelderige groene valleien, glinsterende meren, moerassen vol wilde dieren, traditionele dorpjes en een diverse kust die twee zeeën omgeeft – de Adriatische en de Ionische Zee. Albanië heeft alle ingrediënten om een wandelbestemming te zijn. Ook al worden wandelkaarten en bewegwijzering van routes steeds gebruikelijker, en supra-regionale en transnationale bergpaden in opkomst, wordt onervaren wandelaars aangeraden om deel te nemen aan een georganiseerde tour of om gebruik te maken van de diensten van lokale of ervaren berggidsen.

3. Kajakken op Osumi River
Kajakken op de Osum-rivier in het zuiden van Albanië in de buurt van Berat is een groot en plezierig avontuur. De ongeveer 17 km lange rivierkloof maakt deze activiteit onvergetelijk. Daarnaast is Berat meer dan 2400 jaar oud en valt de stad onder bescherming van UNESCO. Bezoek het oude kasteel en geniet van het heerlijke lokale eten.

4. Op zoek naar roofvogels
Pak de verrekijker en ga vogels spotten aan de kust van Karavasta. De lagune maakt deel uit van het Divjake-Karavasta National Park en is de meest westelijke broedplaats van de Dalmatische pelikaan. Nog niet uitgespot? Ga dan naar Kune-Vaini, het natuurreservaat naast de rivier de Drini en de thuisbasis voor gevlekte adelaars, lepelaars en reigers.

5. Fiets de bergen in
Fiets door het Gramoz-gebergte van Korça naar Përmet. De beklimmingen zijn niet te zwaar en je wordt beloond met prachtig uitzicht. Gun jezelf de tijd om te genieten van het uitgesproken landschap van weidse valleien, rivieren en besneeuwde bergtoppen. Even bijtanken? Ga eten in een van de lokale restaurants onderweg.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten