Vulkaan dreigt uit te barsten op Bali

Vulkaan dreigt uit te barsten op Bali

Inhoudsopgave

De afgelopen dagen zijn er meerdere trillingen geweest op Bali rondom de Agung vulkaan. De overheid heeft opdracht gegeven om een rampenplan op te stellen en heeft inwoners erop gewezen zich voor te bereiden op mogelijke evacuatie.

Martin Danisik (Curtin University Expert) heeft tegenover 9 News Perth laten weten dat de condities op dit moment zo zijn, dat de vulkaan binnen nu en twee weken zou kunnen uitbarsten. De vulkaan brak voor het laatst uit in 1963, waardoor destijds meer dan 1.100 mensen om het leven kwamen.

Bali is een bij Nederlanders erg populaire vakantiebestemming. De vulkaan bevindt zich op slechts 32 kilometer van het bij toeristen populaire Ubud en op 80 kilometer van Kuta dat onder andere bekend staat om haar lange stranden. Toeristen mogen de vulkaan voorlopig niet beklimmen. Volgens diverse media rommelt het rondom de vulkaan al sinds augustus, maar waren de honderden kleine bevingen van de afgelopen twee dagen opvallend.

Alert
Maandagavond jl. vonden er lichte aardbevingen plaats, waardoor Balinezen die op de hellingen van de vulkaan wonen uit hun huizen zijn gevlucht. Na de bevingen werd de no-go zone verruimd en werd ook het alarmniveau voor de vulkaan verhoogd door het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen van Indonesië van waakzaam naar alert. Daarmee wordt gewezen op het feit dat de vulkaan tekenen van verhoogde onrust toonde.

Vluchten en luchtverkeer
Volgens de overheid hoeven de inwoners van het eiland en toeristen zich geen zorgen te maken over hun veiligheid, ondanks de toenemende waarschuwingen en voorbereidingen op een mogelijke evacuatie. ‘Vliegtuigen kunnen landen en stijgen zoals gebruikelijk’, aldus een woordvoerder van het National Disaster Mitigation Agency (BNPB). Ngurah Rai International Airport zou ver genoeg bij de krater vandaan liggen en ook toeristische activiteiten komen niet in gevaar.

Eind 2015 had het luchtverkeer richting Bali nog last van vulkaan Rinjani op Lombok die destijds was uitgebarsten. Daardoor ging ook de luchthaven van Bali enkele dagen op slot. Bali ontving in 2016 ruim 4,4 miljoen toeristen, waarvan de meesten afkomstig zijn uit Australië, China, Japan, het Verenigd Koninkrijk en India. Kuta is de meest populaire bestemming onder buitenlandse toeristen. Andere populaire plekken zijn Tanah Lot, Pandawa Bach, Garuda Wisnu Kencana Park en Bedugul.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten