Weekendje weg: waarom niet naar Krakau?

Weekendje weg: waarom niet naar Krakau?

Inhoudsopgave

De nazomer is hét moment voor een stedentrip. Het is je kans om tussen de zomer- en wintervakantie nog even een weekendje weg te gaan. En laat Krakau dan alles hebben: kerken, middeleeuwse straten, hippe foodtrucks en vrolijke mensen.

De bijnaam ‘Florence van Oost-Europa’ doet de aantrekkingskracht ook geen kwaad. In zekere zin niets nieuws voor Krakau, dat al sinds de zevende eeuw een magneet is op reizigers uit alle windstreken. Van geleerden tot gelovigen, kunstenaars en kwaadwillenden, romantici en drinkenbroeders. Het openluchtmuseum dat de oude stad van Krakau is – de vergelijking met Florence mag gedaan worden – is met recht uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Het echte Krakau
En toch, als je er eenmaal bent, is alles weer anders dan je denkt, of van te voren inschat. Uiteraard is er het Krakau uit de reisgidsen. Met als het epicentrum de Rynek Glowny, de Grote Markt, en geen gids vertelt je niet dat dit het grootste plein van Europa is. In het midden de oude lakenhal, vol toeristenstalletjes. Eromheen de vele terrassen, de winkelstraten, de paardenkoetsen met toeristen en ieder uur een ritueel, de zogeheten Hejnał Mariacki, van een trompetspeler die even toetert en zwaait uit de belendende Mariakerk.

Het hoort erbij, het is mooi maar het echte Krakau begint ongeveer twintig stappen verder. Wie eenmaal de moeite neemt de zijstraten in te duiken, vindt de mooie winkels, de Poolse restaurants en bistrots waar eerlijk of op stand wordt gekookt. De kroegen met goed en betaalbaar Pools bier, de serieuze kunstgaleries, de modewinkels, de studentententen. Een stad met een hart. En aan de rand van dat oude centrum een groene oase, de Planty, een aangenaam en opmerkelijk schoon park om even bij te komen.

Complexe geschiedenis
Denk overigens niet dat je er dan al bent. Krakau is niet alleen een mooie stad met een hart, maar ook met een ziel, een complexe ook nog eens. Niet vreemd als je al 1300 jaar oud bent. Wie wil doordringen tot die kern, heeft baat bij een goede gids, zeker als je wat dieper de cultuur en geschiedenis in wilt. Want laten we wel zijn, dit is een stad waar de aartsbisschop van Krakau Karol Wojtyła werd benoemd tot Paus Johannes Paulus de tweede. De redelijk diepgelovige Polen stralen nog van trots, de airport is naar hem vernoemd en in de nabijgelegen zoutmijnen van Wieliczka staat zijn beeltenis uitgehouwen.

Maar, een leuke tegenstelling, een andere zoon van stad wordt ook gekoesterd. Copernicus die een eeuw of vijf eerder aan de universiteit van Krakau aantoonde dat de zon toch echt in het midden van het universum stond, en niet de aarde, laat staan een hemels wezen. Het was het begin van de wetenschappelijke revolutie, dat de kerk in de loop der eeuwen toch de nodige zieltjes heeft gekost. Om maar aan te geven dat Krakau zijn stempel niet alleen op de Poolse geschiedenis heeft gezet.

De Draak van Wawel

Bruisend uitgaansleven
In het wodkavriendelijke Krakau ben je ook aan het goede adres als je iets te vieren hebt. Want de stad is ook een jonge bruisende stad. De aloude universiteit trekt nog steeds volop studenten die ook in Polen wel van een avondje stappen houden. Als die avond valt, en het standbeeld van de Draak van Wawel vuur begint te spuwen – we hebben over een oude stadslegende onderaan het beroemde Wawelkasteel – lijkt dat het startsein voor een avond genieten.

Een van de leukste wijken is de oude Joodse wijk Kazimierz, die al sinds de zestiende eeuw vast onderdeel is van de stad. Uiteraard historisch interessant maar nu vooral ook hip en trendy. Je eet er uitstekend (bijvoorbeeld restaurant Miodova) en al zigzaggend kom je terrasjes, pleintjes, kroegjes en andere restaurantjes tegen waar je meer dan in het centrum de lokale Poolse bevolking kunt ontmoeten. En schrik niet, ook hier zijn foodtrucks en IPA bier aan de orde van de dag. En voor een beetje Nederlander fijn te weten: de rekening zal doorgaans zo’n 30 tot 50 procent lager zijn dan soortgelijk in Nederland. Dankjewel Zloty.

Maar ook in het oude centrum is het goed toeven. Hier zijn veel clubs en bijzondere kroegen. Zoals gezegd, Krakau is een stad met vele gezichten en dat blijkt ook in het nachtleven. In Absynt drink je het legendarische verboden drankje van Vincent van Gogh traditioneel met lepel en suikerklontje. Meer verfijnd luister je in de Harris Piano jazz bar en aan de andere kant van het spectrum kun je de boel de boel laten in de beroemde Mercy Brown Dive Bar. In Bar Cybermania drink je bier en speel je Mario Kart, in Winoman nip je lokale wijn per glas en in de Wodka Café Bar proef je zes verschillende soorten wodka, nog altijd de drank van het land. Doorstappen? Klub Re, Alchemia, Fratic, Prozac 2.0… Op een gegeven moment moet je dan wel naar bar Naxama, voor het beroemde Poolse streetfood Zapiekanka, een met kaas, champignons en wat-je-er-maar-op-wil-gooien-baguette uit de oven.

Boek een complete 4-daagse citytrip naar Krakau vanaf 353 euro persoon!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten