Weer een extra reden om naar Turkije op vakantie te gaan

Turkije

Inhoudsopgave

Tijdens de jaarlijkse nominaties van nieuwe UNESCO werelderfgoederen is Arslantepe Mound in Turkije toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het is een van de zeven locaties die de VN-organisatie na zorgvuldige afweging op haar prestigieuze lijst heeft geplaatst. De oorsprong van Arslantepe Mound in Turkije dateert uit de Kopertijd, zo’n 6000 jaar geleden.

Istanbul

Arslantepe Mound ligt in de buurt van Malatya in Oost-Anatolië, met het vliegtuig een klein uur vanuit Istanbul. De site ligt slechts enkele kilometers van het stroomgebied van de historische rivier Eufraat en op zo’n 3,5 uur rijden van de stad Gaziantep.

Nederzetting

Het 30 meter hoge Arslantepe Mound of “Lion Hill” is een belangrijke archeologische site in Turkije. De restanten van menselijke nederzettingen die hier zijn gevonden dateren uit de Kopertijd. Deze 6000 jaar oude nederzetting trekt al sinds de jaren 1930 de aandacht van archeologen uit de hele wereld. Arslantepe Mound behoorde tot het Hettitische rijk en met een eigen taal. Gelegen in het huidige Anatolië was de stad een religieus en cultureel centrum. In Arslantepe Mound zijn ook de eerste vormen van gezagsstructuur in dit deel van de wereld aangetroffen.

Opgravingen

Opgravingen in Arslantepe Mound tonen dat men een samenlevingsstructuur en een vorm van bureaucratie had die ouder is dan de uitvinding van het schrift. Er worden hier al meer dan 50 jaar opgravingen verricht. Metalen voorwerpen, wapens en de eerste zwaarden uit de Bronstijd behoren tot de vondsten. De Hettitische reliëfs – goed bewaard gebleven historische muurschilderingen – en  talrijke kunstvoorwerpen van onschatbare waarde lokken duizenden archeologen naar dit wonder uit de oudheid. De opgravingen in Arslantepe Mound, die onder leiding staan van de Italiaanse Marcella Frangipane, zijn nog in volle gang. Zodra deze zijn voltooid zal Arslantepe Mound geopend worden voor bezoekers.

UNESCO

Nadir Alpaslan, staatssecretaris van Cultuur en Toerisme van Turkije, zegt: “De erkenning van het cultuurhistorisch belang van Arslantepe Mound door UNESCO is van groot belang. Niet alleen omdat Turkiye de bakermat is van talrijke oude samenlevingen, maar ook omdat het conserveren van ons cultureel erfgoed essentieel is voor de huidige en toekomstige generaties. Het verantwoord ontsluiten van onze cultuurhistorische en natuurlijke erfgoederen is een van de pijlers van ons toeristisch beleid.” Nadir Alpaslan gaat verder: “De toeristische opening van Arslantepe Mound hangt af van de voortgang en afronding van de huidige opgravingen. Tot die tijd zijn er verspreid over ons land nog 18 andere UNESCO-sites te bewonderen.”

Duik in het verleden van Turkije

Boek nu jouw vakantie!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten