Weer op vakantie! Vaccinatiebewijs nog voor de zomer

Inhoudsopgave

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil haast maken met het invoeren van een vaccinatiebewijs. ‘Gezien het begin van de zomervakanties, vrij snel na 21 juni, acht ik het van belang geen tijd te verliezen en van start te gaan zodra dat medisch en technisch verantwoord is.’

Dat schrijft De Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister verwacht dat het kabinet begin juni een besluit kan nemen over het invoeren van vaccinatiebewijzen en dit besluit meteen aan de Tweede Kamer kan voorleggen.
Daarmee wil de minister de invoering van een vaccinatiebewijs nog voor de zomer geregeld hebben.

Toepassing

Het vaccinatiebewijs heeft drie toepassingen, schrijft De Jonge. Ten eerste voor inkomende reizigers, als mogelijke vrijstelling op de quarantaineplicht of mogelijk de verplichte negatieve test voor reizigers uit hoog-risicogebieden (al dan niet als onderdeel van een digitaal groen certificaat, DGC). Daarnaast voor uitgaande reizigers, wanneer zij een vaccinatiebewijs nodig hebben ten behoeve van een internationale reis (eveneens al dan niet als onderdeel van het DGC). Tenslotte binnen Nederland, als alternatief voor een testbewijs indien die verplicht is voor toegang tot bepaalde activiteiten en voorzieningen in Nederland. De Jonge benadrukt dat het vaccinatiebewijs niet gezien moet worden als verkapte vaccinatieplicht.

Europa

In Europees verband wordt ernaar gestreefd de EU-verordening op 21 juni 2021 van kracht te laten worden. Na het van kracht worden van de Europese verordening hebben de lidstaten nog een overgangsperiode van zes weken om de verordening uit te voeren. De Jonge wil echter geen zes weken wachten: ‘Gezien het begin van de zomervakanties, vrij snel na 21 juni, acht ik het echter van belang geen tijd te verliezen en van start te gaan zodra dat medisch en technisch verantwoord is. Hiermee kom ik mede tegemoet aan de Europese verordening en aan de motie van het lid Jetten (D66, red.) die het kabinet verzoekt om de vaccinatiebewijzen en het coronapaspoort zo spoedig als verantwoord mogelijk in te voeren en hiermee in ieder geval niet te wachten tot in de zomer.’

In een later stadium komen een vaccinatiebewijs en het negatieve resultaat van een coronatest in dezelfde app te staan. 

Foto: travelwild / Shutterstock.com

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten