Weet jij al waar je de feestdagen doorbrengt?

Weet jij al waar je de feestdagen doorbrengt?

Inhoudsopgave

In november zijn de eerste kerstprikkels al te voelen: het wordt eerder donker, de openhaard gaat aan en warme chocolademelk met slagroom wordt een favoriet. Voor dat je het weet, is het weer december en die maand staat bij de meesten in het teken van de feestdagen. Blijf je thuis of pak je de koffers?

Met familie of vrienden kerst thuis vieren betekent: menu’s bedenken, boodschappen doen, koken en afruimen en het dilemma: wie nodigen we uit? Jouw ouders of mijn ouders? Ga er maar aanstaan. In plaats van thuis kerst vieren, kan je er ook voor kiezen om er lekker eropuit te gaan en de feestdagen op een andere manier te vieren dan voorgaande jaren. Met een geliefde, vrienden of met de hele familie een weekje naar Praag, Londen, Berlijn of zelfs naar bestemmingen buiten Europa. Waarom ook niet? Het grote voordeel van een kerstreis is dat er heerlijke culinaire gerechten worden bereid, zonder dat jezelf in de keuken hoeft te staan en de rommel hoeft op te ruimen.

Hier al aan gedacht?
Wereldsteden als Berlijn, Parijs, Londen en New York zijn gegarandeerd een succes in de wintermaanden, maar voor liefhebbers van wat meer rust zijn er genoeg andere alternatieven. Wat dacht je van Schotland of Wales, of een kerstreis in een van de Zwitserse treinen, zoals Glacier Express. Ook wordt er natuurlijk flink geskied en gesnowboard en waar kan dat beter dan in Oostenrijk en Zwitserland. Voor mensen die eens een keer iets anders willen met kerst zijn de Kroatische Bloemenrivièra en Rome prachtige alternatieven.

Cruisend door de feestdagen
Hoe fijn is het om tijdens de kerstdagen te varen naar de mooiste bestemmingen in de omgeving, of juist iets verder weg. Verschillende stadjes bezoeken en genieten van nieuwe sferen. Genieten van het uitzicht en uitwaaien op het dek. Je hoeft maar één keer de koffer uit te pakken en ziet toch veel verschillende plekken. Dit kan tijdens een zee- of riviercruise, bijvoorbeeld over de Duitse rivieren of – zelfs wat verder weg – dwars door de Caribbean.

Rockefeller Center, New York

Groots aanpakken
Steden als New York en Londen zijn tijdens de kerstperiode volledig verlicht met de meest mooie en sfeervolle verlichting. Grote kerstbomen, magische decoratie en versierde winkeletalages. Amerikanen houden enorm van kerst en pakken tijdens deze periode dan ook goed uit. Geniet met je geliefde in Central Park, houd de aftellende klok naar 2017 op Times Square in de gaten of doe aan ‘windowshopping’ bij al die prachtig versierde winkels op 5th Avenue. En wat dacht je van de 23 metershoge kerstboom bij Rockefeller Center, hier zit maar liefst acht kilometermeter aan lichtjes in. Maar ook de beroemde schaatsbaan is te vinden bij die befaamde kerstboom.

Londen is calling
Londen blijft de uitgelezen plek om kerstinkopen te doen, nergens kun je beter shoppen dan in de Britse hoofdstad. Zeker nu de pond zeer laag staat. De grote populaire warenhuizen als Harrods, Harvey Nichols en Selfridges voorzien hun etalages van de prachtigste versieringen. Op de vele kerstmarkten zijn unieke en bijzondere cadeaus te vinden. Bezoek onder meer Winterwonderland in Hyde Park, het Winter Festival in het South Bank Centre, maar sla ook de traditionele Great Christmas Pudding Race in Covent Garden niet over.

Na het shoppen, moet zeker een bezoek worden gebracht aan een van de openluchtschaatsbanen. Inmiddels zijn deze op meerdere plekken in de stad te vinden, maar de schaatsbaan van Somerset House blijft een van de populairste. Ook in het hoge noorden vieren de Schotten de kerstperiode uitbundig. In de decembermaand zijn er op vele plaatsen kerstmarkten te vinden. In Edinburgh is aan de voet van het Edinburgh Castle een van de grootste schaatsbanen van Europa te vinden. Een mooie achtergrond voor deze feestelijke activiteit.

Schotse jaarwisseling
Toch staan de Schotten voornamelijk bekend om de onvergetelijke oud en nieuw viering tijdens Hogmanay. Vier geweldige dagen en nachten vol fantastische evenementen betekenen het begin van ’s werelds leukste nieuwjaarsfeest. Met traditionele fakkeltochten, straatoptredens, vuurwerk, concerten, ceilidhs en het grote Hogmanay straatfeest gaat het er levendig aan toe in onder andere Edinburgh en Glasgow.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten