Wie aan een stedentrip denkt… Denkt aan Oost-Europa

Wie aan een stedentrip denkt… Denkt aan Oost-Europa

Inhoudsopgave

Bij een stedentrip denken we gauw aan Parijs, Londen, Berlijn of Barcelona. Maar wist je dat Oost-Europa ook heel leuke bestemmingen heeft? Oost-Europa is hip en biedt vaak een interessante mix van historie, cultuur, shoppen en uitgaan. Wij zetten, in willekeurige volgorde, een aantal leuke steden op een rij.

Praag

Op nog geen 1,5 uur vliegen ligt de Tsjechische hoofdstad Praag. Het is een stad die een rijke geschiedenis kent, een bloeiend cultureel leven heeft en een stad die ontzettend veel leuke cafés en eettentjes telt. Praag wordt door velen beschouwd als één van de mooiste steden van niet alleen Oost-Europa, maar heel Europa. Het historische centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Echte must do’s zijn de Praagse Burcht, de Karelsbrug, het Oude Stadsplein, de Sint Vituskathedraal en de Petřin uitkijktoren, die 64 meter hoog is, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over Praag. De winkelliefhebber vermaakt zich in de omgeving van het Wenceslasplein. Het plein loopt vanaf het Wenceslasmonument langzaam af naar het voetgangersgebied en hier begint het belangrijkste winkelgebied van Praag.

Riga

Het is de hoofdstad van Letland en het is de grootste stad van de drie Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen. Riga is al meer dan 800 jaar oud en wordt ook wel ‘Parijs van het oosten’ genoemd. Het is een plaats met veel contrasten door de oosterse en westerse invloeden, architectuur uit de middeleeuwen en de grauwe Sovjetbouwwerken. Het historische centrum behoort, net zoals Praag, tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het oude stadshart kun je uitstekend winkelen en culinaire liefhebbers komen hier ook niks te kort. Op een halfuurtje rijden van de stad ligt het Jūrmala Beach, waar je heerlijk kunt ontspannen na een hele dag bezienswaardigheden gezien te hebben.

Krakau

Krakau, de voormalige hoofdstad van Polen, is na Warschau de grootste stad van Polen. De stad is makkelijk en snel te bereiken met het vliegtuig en het is een bestemming vol met verassingen. Krakau is de enige stad in Polen die de Tweede Wereldoorlog vrij ongeschonden door kwam. Hierdoor is het een stad met veel historische bezienswaardigheden, vooral uit de 13de eeuw. De stad heeft ook een rijke Joodse geschiedenis. Rynek Główny (grote markt) is een van de grootste en mooiste marktplein van Europa. De Wawelheuvel, Wawelkathedraal en Wieliczkazoutmijn zijn bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn. Naast de typische trekpleisters heeft het ‘Florance van het Polen’ nog veel meer te bieden, zoals plekken waar nog niet veel toeristen komen. Het Zakrzówek-meer, Stara Zajezdnia, De wijk Podgórze, het MOCAK museum en De Grafheuvel van Krakus zijn de minder bekende parels van deze stad.

Vind hier jouw Krakau-aanbieding!

Boedapest

De Hongaarse hoofdstad is romantisch en elegant, maar ook energiek en dynamisch tegelijk. De stad ligt op beide oevers van rivier de Donau en bestaat uit twee stadsdelen: Boeda (aan de westoever) en Pest (aan de oostoever). Boeda is het heuvelachtige en historische deel en Pest is vooral het vlakke, meer moderne gedeelte met bars en restaurants. De beroemde Kettingbrug verbinden deze stadsdelen met elkaar. Boedapest kent in totaal 11 bruggen en staat bekend om zijn warmwaterbronnen en badcultuur. De thermale Széchenyibaden en De burcht van Boeda, het oude koningspaleis, zijn echte hotspots voor toeristen.

Belgrado

De Servische hoofdstad is tegenwoordig helemaal hip en happening, ondanks het roerige verleden van Belgrado. Het is een prachtige stad dat bekend staat om zijn bruisende nachtleven. Bezienswaardigheden die zeker niet overgeslagen moeten worden, zijn het Belgrado Fort en Kalemegdan Park, de Kathedraal van de Heilige Sava, het Nationaal Museum en het Nikola Tesla museum. De meeste restaurants vind je in de wijk Skadarlija en winkelen doe je in de bekendste winkelstraat Knez Mihailova of in het Rajiceva Shopping Center.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten