6x wine & dine langs de Zuid-Afrikaanse westkust

Inhoudsopgave

Uitzicht op de bergen, verse kreeft, Afrikaanse topwijnen en de traditionele braai: de Kaapse kust is dé plek waar de Zuid-Afrikaanse gastronomie samenkomt. Voyago.nl was in Zuid-Afrika en vertelt je precies waar je moet zijn voor en culinaire trip langs de kust.

1. Wijn in Tulbagh
Aan de westkust van Zuid-Afrika zijn ze maar wat trots op hun wijnen. Denk aan het bekende Stellenbosch en Franschhoek. Maar ook aan de kleinere wat meer charmante wijnregio’s zoals Tulbagh, dat deel uitmaakt van de Kaapse Wijnlanden. Gelegen in een vallei geheel omgeven door bergen en met de luxe landhuizen in Kaap-Hollandse stijl – witgepleisterde muren, een rieten dak en een rijkversierde gevel – is dit een uitstekende uitvalsbasis voor excursies naar de wijnstreken.

2. Rooibosthee in Clanwilliam
Van de wijn gaan we over op de thee. In het gemoedelijke stadje Clanwilliam, gelegen aan de voet van de Cederbergen, vindt de rooibosthee zijn oorsprong. Het is de enige streek ter wereld waar de originele rooibosthee wordt gemaakt. Wat je hier dan ook zeker moet doen, is een rooibos tea tasting bij Rooibos Tea House. De thee wordt op dezelfde manier bereid en is erg gezond. Geen liefhebber van thee? In Clanwilliam wordt rooibos ook verwerkt in bier, wijn en gin en eet je als dessert crème brulee met rooibos. Wie er dan nog steeds geen genoeg van krijgt, kan naar de rooibosfabriek, het rooibosdorpsmuseum of de rooibosplantages. Voor de echte fans.

3. Vis bij Lambert’s Bay
We vervolgen de culinaire reis richting de kust, naar Lambert’s Bay. Een kustplaatsje waar je naartoe moet voor verse vis. Eentje om te onthouden is Muisbosskerm. Een restaurant dat je zo voorbij rijdt, maar eigenlijk niet mag missen. Bij National Geographic staat het in de top 10 ‘Sea views to dine for’ en wie er heeft gegeten weet waarom. Het uitzicht is hier fenomenaal, direct aan het strand en de kolkende blauwe zee, en de vis is hier uitstekend. Grote schalen met paella, gefrituurde calamari en kreeft van de braai, maar ook pork belly. Voor de complete ervaring laat je het bestek liggen en eet je met twee mosselschelpen. Drink bij het eten een dry lemon (soort bitter lemon) met heel veel ijs, of bestel een ijskoud biertje (20 rand, 1,40 euro).

Verse kreeft uit de zee bij Lambert’s Bay

4. Kaapse sundowners
Het drinken van een sundowner (cocktail) is een typische traditie in Kaapstad. Wat voor drankje je drinkt, maakt niet uit, als het maar tijdens zonsondergang is. De beste locatie om een sundowner te bestellen, is bij Camps Bay. Een mooi strand aan de voet van de Twelve Apostles bergketen, met dure villa’s in de heuvels, trendy restaurants en hippe eettentjes. Vanaf de volle terrassen kijk je uit over de zee en naar de mensen die voorbij lopen. Zien en gezien worden is het bij restaurant Bilboa. Hier drink je een glas champagne voor de hoofdprijs, maar heb je wel een amazing view. Perfect voor een Kaapse sundowner.

5. Picknick in Paarl
Mensen uit stad en omgeving komen elke zondag naar de Spice Route in Paarl. Dan is er live Afrikaanse muziek en kun je bij verschillende restaurants terecht voor een lunch of diner en een wijn, bier- en chocoladeproeverij. Bertus Basson op de hoek heeft een menukaart met Zuid-Afrikaanse gerechten. Vetkoek met biltong boter, roast beef met yorkshire pudding, pumpkin pie en Tannie Hetta’s apple tart. Schuif eens niet ouderwets aan tafel, maar strijk neer met een picknickkleed in de tuin. Veel leuker.

6. Lunch op de walvisroute
Eén van de mooiste routes in de West-Kaap is de walvisroute. Onderweg kom je langs kleine vissersdorpjes en afgelegen stranden, waar surfers de golven bedwingen en zeeleeuwen baden in de zon. Voor de lekkere trek onderweg, maak je een stop bij badplaats Hermanus voor een lunch bij Bientang’s Cave Restaurant. In het walvisseizoen is dit één van de beste plekken om walvissen te bewonderen. Op elk ander moment is het hier genieten van zon, zee en een vis op je bord. Wil je een verfrissende afsluiter? Ga dan voor een wine tasting bij Benguela Cove. Mooi uitzicht, een heerlijk briesje, en goede wijn.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten