Op winteravontuur in het land van de fjorden

Op winteravontuur in het land van de fjorden

Inhoudsopgave

Noorwegen staat bekend als een land met veel diversiteit en prachtige landschappen. Tijdens de winter is een groot deel van Noorwegen bedekt met poedersneeuw: perfect om te skiën, te snowboarden, te rijden op een sneeuwscooter of je te laten voorttrekken door een slee met husky’s. Maar er is meer…

Wintersport trekt veel toeristen naar Noorwegen. De oorsprong van skiën komt uit het land, waarbij de fjorden met haar inhammen een unieke achtergrond bieden aan wintersporters. Deze fjorden worden door velen als de mooiste landschappen ter wereld gezien en een aantal ervan staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Zowel Geirangerfjord als de Nærøyfjord met hun UNESCO-status en een tal van andere onderscheidingen hebben ervoor gezorgd dat de Noorse fjorden bovenaan de lijst van natuurmomenten ter wereld staan. Tien van de achttien nationale toeristische routes maken hun weg door fjord-Noorwegen.

De fjorden zijn niet alleen interessant voor wintersporters. Boottochten over de fjorden worden namelijk het hele jaar door georganiseerd. Tijdens de winter is er speciale aandacht voor kerstreizen, walvis- of orkatours en noorderlichttochten. Een must.

Goede zandstranden

De zuidkust strekt zich vanuit de kust uit naar de bergen van Setasdal. Setesdal is een vallei met ambachten van smeden, muzikanten, kunstenaars en handarbeiders. Verschillende vuurtorens langs de zuidelijke kust bieden overnachtingen waarbij je ‘s avonds de zon prachtig kunt zien ondergaan in het water. Het zuiden van Noorwegen is de enige plek met goede zandstranden. Het gebied staat bekend om haar badplaatsen en bootgelegenheden.

De bekendste en grootste stad in Zuid-Noorwegen is Kristiansand. De stad kenmerkt zich door een volledig rechthoekig stratenpatroon. Dit patroon ligt in het Kvaderaturen district. Het Sørlandets Kunstmuseum is typisch Noors en ligt aan de rand van het centrum. In de winter worden er speciaal voor kinderen activiteiten georganiseerd, terwijl ouders kunnen genieten van drie verdiepingen met moderne kunst.

Fjorden en steden

De westkust van Noorwegen heeft een zacht zeeklimaat, waardoor er nauwelijks vorst voorkomt. Het gebied staat bekend om de dicht bijgelegen fjorden, inclusief Geirangerfjord en Lysefjord met de wereldberoemde rots Preikestolen. Deze rots behoort tot onze top 60 mooiste plekken op aarde.

Bij de Geirangerfjord zijn de vele imponerende watervallen een bijzondere attractie. De meest bekende zijn De Syv Søstrene, Friaren en Brudesløret. De bergweg Trollstigen is een must voor iedereen die door dit gebied komt. De smalle weg is omgeven door watervallen die zijn afkomstig uit de kliffen van de jaren ‘30.

Lysefjord ligt dichtbij Stavanger en is de fjord die het dichtstbij de rest van Europa ligt. Bij Lysefjord ligt het prehistorische dorp Landa en in Flørli kan de langste houten trap worden gevonden met 4.444 traptreden. Populaire activiteiten zijn hiken, kayaken of een het bewonderen van een gletsjer. Stavanger is een moderne stad met een oud gebied waar authentieke houten panden te vinden zijn. Tijdens de winter worden er speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen. Voorbeelden zijn een robot werkplaats in het petroleum museum, sardienen proeven in het inblikmuseum en verschillende activiteiten in het maritieme museum.

In Bergen kun je door de sfeervolle straatjes of over de gezellige vismarkt lopen die de stad extra charmant maken. Een van de meest bekende attracties in Noorwegen is de Fløibanen funicular. 150 meter vanaf de vismarkt vertrekt de tocht die je binnen acht minuten tot de top van Mount Fløyen brengt. De wegen en paden naar beneden zijn perfect om met een slee vanaf te glijden. Naast de sleepaden zijn er speciale paden voor langlaufers. Die zijn verlicht en open tot 22.00 uur.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten