Wintersport in Nederland? Het kan deze kerstvakantie!

Wintersport Nederland

Inhoudsopgave

Voor de doorgewinterde kampeerder is het glas halfvol. Want winter betekent: misschien wel schaatsen op de vaarten, staren naar de sterren, skiën in een skihal en je eigen kerstboom zagen of achter husky’s hangen op de Veluwe. En de grootste beloning van allemaal: in de camper mag de kachel aan.

Staycation is een fenomeen dat steeds meer vakantiegangers aanspreekt. Hoe meer je je erin verdiept, hoe meer je op originele ideeën komt. Om maar iets te noemen: heb je al eens overwogen om op wintersport te gaan in eigen land? Want ondanks een gebrek aan bergen of hevige sneeuwval kun je op meerdere plekken in Nederland van de pistes glijden. SnowWorld heeft op 5 plekken in ons land een skihal staan – in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Limburg en Noord-Brabant – die je met een skisafarimaandkaart wanneer je maar wilt, zoveel je wilt kunt bezoeken. En het mooie: er is altijd wel een camping in de buurt waar je met de camper kunt overnachten. Een ding is zeker: hier val je na urenlang pisteknallen vermoeid maar voldaan in een heerlijk diepe slaap.

Staren naar de sterren

Als je maar lang genoeg naar de sterrenhemel staart, zie je vanzelf een lichtflits door het universum schieten. Een magische ervaring die je nooit meer vergeet. Alsof het oneindige heelal jou hoogstpersoonlijk komt vertellen, terwijl je daar in het donker op een heuvel zit, dat jij bestaat. Om je kansen op het spotten van een vallende ster te vergroten en je geduld niet onnodig op de proef te stellen, kun je het beste een moment uitkiezen waarop de bereidwilligheid van het heelal het allergrootst is. De kunst is om een aardedonker plekje in de natuur te vinden, ver van de neonreclame van de stad vandaan, en om 6 uur ’s ochtends in zuidoostelijke richting te staren. Bij heldere hemel mag je om de paar minuten een nieuwe wens doen. Heerlijk na een dagje wintersporten!

Hijgende husky’s

Amsterdammer Danny besloot het roer om te gooien en de hoofdstad te verruilen voor de Veluwe. Daar had hij een hele goede reden voor. Buiten de stad in de bossen kan hij zijn zeven onvermoeibare huskyhonden (de achtste is onderweg) rondjes laten rennen, zo hard mogelijk, zo vaak mogelijk en als het kan zonder af te remmen, totdat Danny op de rem trapt. We hoeven je niet te vertellen dat een tocht door de bossen hangend achter de hijgende husky’s een ervaring is die je niet snel zult vergeten. De huskyhonden werken zich bovendien niet alleen voor je uit de naad, ze zijn ook bevorderlijk voor je humeur. De huskyhonden zijn grappig om naar te kijken, zijn loyaal, vriendelijk en boven alles hyperenergiek. Ook organiseert Danny van Dutch Husky Experience huskywandeltochten tijdens zonsopgang en meerdaagse huskysurvivaltochten met overnachting in een tent.

Je eigen kerstboom (legaal) omzagen

Hoe verser de kerstboom, hoe langer je ervan kunt genieten. Maar hoe weet je of jouw kerstboom die ochtend nog met zijn wortels in de grond stond? Het antwoord ligt voor de hand: door de dennenboom eigenhandig om te zagen en hem vervolgens op het dak van je camper over de A12 naar je woonkamer te transporteren. Op een aangewezen plek in nationaal park De Hoge Veluwe mag je namelijk helemaal gratis jouw eigen boom uitkiezen. Is het liefde op het eerste gezicht, zet dan onmiddellijk de zaag erin. De activiteit is niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk. Door de dennenbomen om te zagen voorkom je namelijk dat stuifzandgebieden dichtgroeien en de biodiversiteit aldaar verloren gaat. Zie hier hoe, waar en wanneer je jouw kerstboom op kunt halen.

Schaatsen

Wat natuurlijk niet mag ontbreken tijdens een Nederlandse wintersport is schaatsen! Weermannen en -vrouwen weten het zo goed als zeker: deze winter zakt de temperatuur onder de nul en kunnen we de vaarten op, mét de ijzers onder. Maar de vraag is: Hoe lang blijft het vriezen? Zal het ijs dik genoeg zijn? Komt er een Elfstedentocht? Heel voorzichtig blikken we alvast vooruit naar leuke kampeerbare natuurgebieden die prachtig te verkennen zijn vanaf het water. Zo heb je bijvoorbeeld de Steenhaarplassen in Buurserzand, waar je tussen de natte heidevelden, gagelstruwelen en jeneverstruiken kunt schaatsen. Of het Quackjeswater in Voornes Duin, waar je het ijs op kunt aan de rand van een sprookjesachtig bos. Zie hier een complete lijst van prachtige natuurijsgebieden! Zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan na het schaatsen je noren uit te trekken en meteen de warme camper in te duiken?

Zie jij wintersporten in Nederland wel zitten? Waar wacht je dan nog op!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten