Bosbranden Griekenland: dit moet je weten

Bosbranden Griekenland

Inhoudsopgave

Waar de zomer dit jaar in Nederland erg koel en nat is, wordt het zuiden van Europa geteisterd door hitte, droogte en bosbranden. Turkije, Italië en Griekenland werken met man en macht om de branden onder controle te krijgen. Voyago.nl sprak met Eleni Skarveli (directeur Greek National Tourism Organisation BENELUX) over de situatie in Griekenland en of je er nog prima vakantie kunt vieren!

Wat is de huidige situatie op dit moment in Griekenland?

“Griekenland kampt elk jaar met bosbranden. Dit keer was het echter een heel bijzondere situatie met 586 bosbranden binnen een paar dagen. Vorige week waren er zelfs 118 bosbranden tegelijk. Op dit moment is de wind gaan liggen, waardoor verdere snelle verspreiding wordt voorkomen en zijn bijna alle branden gedoofd.”

Welke delen van Griekenland worden momenteel getroffen?

“Op dit moment is er nog steeds een natuurbrand op het eiland Evia, waarvan we hopen dat deze snel onder controle zal zijn.

Hoeveel Nederlandse toeristen zijn er in de getroffen gebieden?

“Evia en natuurlijk Griekenland is een populaire bestemming onder Nederlanders, maar er is geen informatie dat Nederlandse reizigers zijn getroffen door de bosbranden. Eigenlijk is er geen incident gemeld met toeristen tijdens de branden. De Griekse regering heeft alle mensen uit de getroffen gebieden op tijd geëvacueerd.

Hebben de bosbranden gevolgen voor het toerisme?

“Voor de getroffen regio’s horen we inderdaad dat er annuleringen zijn. Natuurbranden zijn echter alleen in een specifiek deel van een regio, niet op het hele eiland Evia of in de hele regio van de Peloponnesos. Het is dus het beste om contact op te nemen met ons kantoor of lokale partners om te informeren of de nabijgelegen gebieden van de geboekte bestemming worden beïnvloed of niet. Griekenland is natuurlijk een land met veel eilanden en een interessant vasteland, dus op grotere schaal hopen we dat de situatie het toerisme in het algemeen niet zal beïnvloeden, aangezien reizigers veel opties hebben om uit te kiezen.”

Zijn er toeristen geëvacueerd?

“Alle mensen in de getroffen gebieden zijn uit voorzorg geëvacueerd. Ik denk dat alleen in de omgeving van Edipso in Evia toeristen waren die natuurlijk de evacuatie volgden. De meeste branden hebben de dorpen in de bergen getroffen en vooral niet-toeristische gebieden.”

Moeten toeristen die nog op vakantie gaan zich zorgen maken?

“Het wordt momenteel afgeraden om naar de getroffen gebieden te gaan, maar reizigers kunnen naar andere Griekse regio’s reizen. Op dit moment genieten alle vakantiegangers op de Cycladen van een prachtige vakantie.

Welk effect hebben de branden op de lokale bevolking en de hotels/restaurants?

“Het is heel belangrijk te vermelden dat er tijdens de bosbranden in Griekenland geen mensenlevens zijn verloren. De natuur is echter wel diep aangetast. De Griekse regering heeft al aangekondigd dat alle verbrande gebieden opnieuw zullen worden beplant. In de getroffen regio’s was er geen brand in hotels of restaurants, het zijn voornamelijk huizen.”

Hoe zijn de branden ontstaan?

“Er zijn veel antwoorden op deze vraag, maar niemand weet het precies. Er zijn vermoedens van menselijke betrokkenheid, hetzij opzettelijk, hetzij per ongeluk. Maar we worden natuurlijk allemaal geconfronteerd met de enorme milieugevolgen van klimaatverandering.”

Hoe worden de branden nu bestreden?

“Er vliegen blusvliegtuigen en helikopters over de getroffen gebieden. Naast de brandweer is er een groot aantal vrijwillige brandweerlieden ter plaatse die de omgeving kennen en de brandweer begeleiden. Elf andere landen helpen ook met het blussen van de branden en doen er alles aan om de branden te bestrijden.”

Vakantie vieren op de Griekse eilanden kan dus nog uitstekend, neem een kijkje in ons aanbod voor de leukste accommodaties op de Griekse eilanden.

Bosbranden Griekenland

Ontdek onze Griekse toppers!

De leukste accommodaties op een rij…

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten