Op vakantie: kies je voor het vliegtuig of ander vervoer?

Inhoudsopgave

Ben je van plan om ver te reizen, bijvoorbeeld naar Azië of Zuid-Amerika? Dan kom je al snel op het vliegtuig uit als vervoermiddel. Maar voor bestemmingen wat dichter bij huis, bijvoorbeeld binnen Europa, kun je ook makkelijk kiezen uit duurzamere oplossingen. Denk aan reizen met de trein, bus of (elektrische) auto. Wat al je vervoersopties zijn en de duurzame voordelen hiervan, vertellen we je in dit artikel. 

Vliegtuig

Het vliegtuig pakken is erg verleidelijk, ook wanneer je naar een land gaat dat niet eens zo heel ver weg ligt. Je bent snel op je bestemming en vliegen is vaak relatief goedkoop. Het is niet voor niks een enorm populaire keuze onder Nederlanders.

Maar hoewel de luchtvaartindustrie werkt aan efficiëntere motoren en duurzame biobrandstoffen, is de uitstoot van de broeikasgassen – waaronder CO2 en stikstofoxiden –  bij vliegtuigen momenteel nog enorm groot. Kijk daarom ook eens naar de andere vervoersopties wanneer je bestemming dichter bij huis ligt, bijvoorbeeld in Zuid-Europa of Scandinavië.  

Vooral opstijgen kost veel brandstof bij een vliegtuig. Ga je dus op een verre reis? Probeer dan altijd op zoek te gaan naar een directe vlucht.

Auto

Op vakantie gaan met de auto is voor veel mensen erg fijn. Hierbij hoef je geen rekening te houden met vertrektijden, vreemde medepassagiers (buiten je eigen medepassagiers om) en kun je stoppen waar en wanneer je wil. 

Dat er niet zoveel mensen tegelijkertijd in een auto kunnen, is direct ook wel weer het duurzame nadeel hiervan. Per persoon is de uitstoot bij een benzineauto nog relatief hoog. Wel is het nog steeds duurzamer dan een vliegreis. Niet alleen omdat de auto minder uitstoot, ook omdat de afgelegde afstand vaak korter is. Weet wel: het verschil met vliegen wordt natuurlijk kleiner als je bijvoorbeeld een caravan meeneemt of als er maar één persoon in de auto zit.

Heb je een elektrische auto? Dan is het hartstikke duurzaam om hiermee te reizen naar je vakantiebestemming. Het gebruik van elektrische auto’s is sterk in opkomst en biedt een duurzaam alternatief voor individueel autoverkeer. EV’s stoten geen directe emissies uit en dragen zo bij aan het verminderen van luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. 

Het aanbod aan laadpalen wordt ook steeds groter, zowel bij ons als in andere Europese landen. Hierdoor kun je onbezorgd met je elektrische auto op vakantie.

Autovakanties hebben vaak wel wat meer voorbereiding nodig. Zorg bijvoorbeeld dat je auto recent een onderhoudsbeurt heeft gehad, je banden de juiste spanning hebben en dat je een goede autoverzekering hebt voordat je op reis gaat.

Trein

Treinreizen op langere trajecten wordt steeds aantrekkelijker voor vakantiegangers. In vergelijking met vliegtuigen stoten treinen veel minder broeikasgassen uit. Bovendien zijn de meeste treinen tegenwoordig elektrisch aangedreven, waardoor ze nog milieuvriendelijker zijn. Treinen kunnen grote aantallen passagiers vervoeren, waardoor de uitstoot per persoon verder wordt verminderd.

Daarbij worden de treinen zelf ook steeds comfortabeler voor reizigers. Neem bijvoorbeeld eens de nachttrein, waarin je kunt slapen en je misschien wakker wordt op je vakantiebestemming.

Als je met het vliegtuig naar een vakantiebestemming ver weg gaat, kun je er natuurlijk voor kiezen om binnen dat land of continent te kiezen voor duurzamere vervoersopties. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk treinreizen door Azië. Dit kost je weliswaar iets meer tijd, maar zo zie je wel meer van de omgeving!

Bus

Ook kun je voor steeds meer bestemmingen kiezen om met de bus te reizen. Bij bussen is een van de voordelen dat er veel mensen tegelijk in kunnen. Verder kun je vaak genieten van ruime zitplaatsen, airconditioning, wifi en entertainment mogelijkheden tijdens je reis. Wel duurt het natuurlijk langer voordat je op je vakantiebestemming bent in vergelijking met het vliegtuig of de trein. 

Een bus op benzine stoot natuurlijk veel broeikassen uit. Toch zijn dit er minder dan bij een vliegtuig. Rijdt de bus op stroom? Dan is dit natuurlijk helemaal duurzaam!

Voor welk vervoermiddel kies jij?

We snappen als je nog graag voor het vliegtuig kiest om je vakantiebestemming te bereiken. Voor lange afstanden heb je hier ook bijna geen keus in, zonder dat je dagen of zelfs weken onderweg bent. Maar ga je op vakantie dichterbij huis of reis je binnen je vakantieland naar andere plekken? Overweeg dan eens een van de andere, duurzamere opties, zoals de trein, (elektrische) auto of bus. Op die manier reis je bewust, verklein je je ecologische voetafdruk en zet je een stap in de richting van een duurzamere toekomst.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten