Canarische eilanden, Balearen, Cyprus en het hele vasteland van Portugal krijgen oranje reisadvies

Canarische eilanden, Balearen, Cyprus en het hele vasteland van Portugal krijgen oranje reisadvies

Inhoudsopgave

Vanaf 16 juli 2021 verandert het reisadvies van de Canarische eilanden en de Balearen in Spanje en van Cyprus van geel naar oranje. Ook wordt het hele vasteland van Portugal oranje. Dat betekent, ook als je gevaccineerd bent: alleen noodzakelijke reizen.

Reizigers die nu op deze bestemmingen zijn, moeten vanaf 18 juli bij terugkeer naar Nederland een vaccinatie-, herstel- of negatief testbewijs laten zien en hoeven niet in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. Dat geldt al voor het vasteland van Spanje en de regio’s Groot-Lissabon en de Algarve in Portugal.

Vorige week meldde het RIVM de situatie op de Spaanse eilanden, Cyprus en het vasteland van Portugal nauwlettend te monitoren. Helaas blijkt uit het RIVM-advies van deze week dat het niet gaat om een tijdelijke piek: er is sprake van een zorgwekkende trend in de coronacijfers in deze gebieden. Het ministerie realiseert zich dat het oranje reisadvies veel impact kan hebben op reizigers. Het reisadvies voor de Azoren (geel) en Madeira (groen) in Portugal verandert niet.

Oranje reisadvies

Reizen naar het buitenland is en blijft een risico: de situatie in een land kan immers snel veranderen. Als het reisadvies voor vertrek oranje wordt, kan je bijvoorbeeld besluiten om jouw bestemming te wijzigen of om later te gaan. Wordt het reisadvies tijdens jouw verblijf oranje? Ga dan na wat de mogelijkheden zijn om terug naar Nederland te keren. Doe de Quarantaine Reischeck om te zien wat je moet doen als je terugkeert naar Nederland. Bij terugkeer uit hoogrisicogebied is een coronabewijs verplicht. Zet daarom jouw vaccinatiebewijs of herstelbewijs klaar in de CoronaCheck-app of print deze uit, ook al vraagt het land van bestemming er niet naar.

Sharon Evers

Sharon Evers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten