De prachtige watervallen van Kroatië

Inhoudsopgave

Kroatië het land dat bekend staat om de bijzonder mooie kustlijn. Deze kustlijn heeft maar liefst 1185 eilanden, bossen, nationale parken en dorpjes. De ideale bestemming dus voor als je op zoek bent naar een actieve vakantie. Ook zal je je tijdens je vakantie zeker niet vervelen. Naast dat het makkelijk te bereiken is per auto, waan je je binnen 2 uur vliegtijd in dit fantastische land. Maar wist je dat Kroatië een aantal prachtige watervallen heeft die je kunt bezoeken? Lees gauw verder om de parels van dit land te ontdekken! 

Watervallen Krka Kroatië

De Krka watervallen in Kroatië kun je vinden in het Krka National Park nabij de stad Šibenik. De Krka watervallen bestaat uit een groep van 7 verschillende watervallen. Ben je op vakantie in één van de steden Zadar, Split of Trogir? Dan kun je dit park in ongeveer een uurtje rijden bereiken. De Krka watervallen hebben hun naam te danken, doordat ze een onderdeel zijn van de Krka rivier die door het park stroomt.

Om toegang te krijgen tot het park moet je in het bezit zijn van een entreeticket. Deze tickets kun je kopen via de website van het park of bij de ingang. Er zijn verschillende ingangen voor het park. Zo kun je het park bereiken met de boot, auto of per pendelbus waar je wordt afgezet bij de start en per voet de route kunt volgen. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de meest bezochte en populaire Krka watervallen die je kunt bewonderen. 

Het Krka National Park in Kroatië
Krka National Park in Kroatië

Skradinski buk

De Skradinski buk is de grootste en meest bekendste waterval van het Krka National Park. De waterval is meer dan 100 meter breed en is verdeeld over 17 kleinere watervallen, waarbij het water naar beneden valt. Je kunt hier terecht om de meeste schitterende vakantiefoto’s te maken tijdens je reis en is dus zeker de moeite waard om te bezoeken. Helaas is het sinds 2021 niet meer toegestaan om in het kristalheldere vijver te zwemmen, doordat het hier te druk is geworden. Je kunt nog wel bij de overige watervallen terecht om een dagje te zwemmen.

Skradinski buk waterval in Kroatië
Skradinski buk waterval

Bilušića buk

Dit is de eerste waterval die je tegenkomt als je het park betreedt. Je kunt de waterval bereiken door een kleine afdaling te volgen die op het pad naar de waterval ligt. De Bilušića buk waterval kun je van een afstand al horen, doordat het erg veel lawaai maakt. Daarnaast is dit één van de minst druk bezochte waterval van het park. Ideaal dus als je van een prachtig uitzicht en wat rust wilt genieten. 

Bilušića buk waterval in Kroatië
Bilušića buk waterval

Roški slap

De watervallen van Roški slap zijn ook erg populair. Deze watervallen zijn net wat kleiner en vallen verdeeld over 12 plekken. Maar ook hier kun je weer prachtige vakantiefoto’s maken en genieten van een schitterende uitzicht als je de trappen beklimt. Je kunt deze watervallen bereiken door de excursieboten die er worden aangeboden, maar ook met de auto of de wandelroutes die door het park lopen. Hier kun je ook weer terecht als je op zoek bent naar rust en de watervallen van Skradinski buk net wat te druk vindt. Als afsluiting kun je hier gaan zwemmen wat wel toegestaan is. 

Roški slap waterval in Kroatië
Roški slap waterval

Manojlovac slap 

De waterval van Manojlovac slap is 60 meter hoog en daarmee de hoogste waterval van de Krka watervallen. Deze waterval zie je niet zo snel en ligt dan ook wat verstopt in het park. Om deze waterval te kunnen bereiken, moet je eerst best een pittige wandelroute volgen. Ook hier kun je weer zwemmen en kun je genieten van een rustige omgeving. 

Manojlovac slap waterval in Kroatië
Manojlovac slap waterval

De overige watervallen die je in het park kunt vinden zijn de Brljan, de Rošnjak en de Miljacka. 

Het Krka National Park is het hele jaar geopend, waardoor je dus ten alle tijden de bijzondere watervallen kunt bewonderen. Houdt er wel rekening mee dat het er in de zomermaanden heel erg druk kan zijn en er dan maar een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten tot het park. Ook wordt het aangeraden om goede en stevige wandelschoenen te dragen. 

Plitvice meren en watervallen Kroatië

Tijdens je vakantie mag een bezoek aan het bekende Nationaal Park Plitvice zeker niet ontbreken. Je vindt dit park in het noorden van Kroatië en is door de mooie en grote watervallen en meren een erg populair bezienswaardigheid onder toeristen. Het Nationaal Park Plitvice is het oudste en grootste park van Kroatië en staat daarmee ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het park kun je 90 watervallen en 16 meren vinden die zijn onderverdeeld in Upper en Lower lakes met prachtige helder blauwe/groene water.

De Grote Waterval

Tijdens een bezoek aan dit park valt de Grote Waterval zeker niet te missen. Dit is één van de meeste bezochte plekken van het park en één van de mooiste natuurmonumenten van Europa. De Grote Waterval is 79 meter hoog en kun je bereiken via de paden die er langs lopen.

De Grote Waterval Veliki slap in Kroatië
De Grote Waterval Veliki slap

Om toegang te krijgen tot de Plitvice meren en watervallen heb je wederom weer een entreeticket nodig die je vooraf alleen online kunt kopen. Het park kun je bereiken via 2 ingangen namelijk: ingang 1 dan kom je uit bij de lower lakes en ingang 2 dan kom je uit bij de upper lakes. Voor de wandelliefhebbers zijn er per ingang vier wandelroutes beschikbaar welke je kunt volgen om zo meer te ontdekken van wat het park allemaal te bieden heeft. Zwemmen is overal in het park verboden, zodat ze dit natuurgebied kunnen beschermen. In de zomertijd is het hier heel erg druk, dus de beste reistijd is buiten dit seizoen om, zodat je de omgeving rustig kunt bewonderen. Houd er wel rekening mee dat in de winter je waarschijnlijk moeilijk bij de meren kunt komen door hindering van sneeuw. 

meren en watervallen in het nationaal park Plitvice, Kroatië
Meren en watervallen in Nationaal Park Plitvice

Vanuit Poreč kun je heel makkelijk de Krka watervallen in Kroatië en Nationaal Park Plitvice bereiken. Er worden namelijk excursies aangeboden die je naar deze twee bezienswaardigheden kunnen brengen. Of je kunt natuurlijk vanaf hier er zelf heen gaan met de auto. Ook worden er vanuit Split diverse bus tours aangeboden met inclusief een rondvaart over de prachtige wateren van het Krka National Park. 

Wil jij ook deze watervallen ontdekken?

Boek dan nu jouw vakantie naar Kroatië bij Voyago!

Lindsay Margarita

Lindsay Margarita

Hi! Ik ben Lindsay en ik loop momenteel stage bij Voyago. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te reizen en ik kijk er erg naar uit om meer nieuwe plekken te ontdekken. Mijn favoriete vakantiebestemmingen zijn dan ook de tropische eilanden Sint Maarten en Bonaire.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten