Flores: ongerept en ongestoord Indonesië

Flores: ongerept en ongestoord Indonesië

Inhoudsopgave

Ben jij een ontzettende Indonesië liefhebber, maar ben je op Bali een beetje uitgekeken? Dan is het eiland Flores, wat bloemen in het Portugees betekent, zeker een aanrader. Combineer het met de omliggende Komodo-eilanden en je geniet van een wild en kleurrijk landschap.

Op ongeveer anderhalf uur vliegen van Bali, ligt Flores. Vroeger nog onontdekt door toeristen, begint het geheim nu langzaam ontrafelt te worden. Het katholieke eiland ligt ten oosten van Sinbawa en ten noorden van Sumba, en is makkelijk te bereiken vanuit Denpasar, Bali. Hier maak je kennis met een heel ander stukje Indonesië. Een gevarieerd landschap karakteriseert Flores: vulkanen, rijstvelden, witte stranden en zelfs roze stranden… Waar ook nog eens weinig mensen zijn. En dat zal niet zo snel veranderen.

Laboan Bajo is een kleine stad op het eiland, waar tevens het vliegveld te vinden is. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen. Voor nu is het een klein vissersdorpje, waar wat hotels, restaurants en een mini-nachtleven te vinden zijn. Maar het eiland is vooral gezegend met prachtige flora en fauna. Zoals het nationaal park Keli Mutu, waar de gelijknamige vulkaan met drie kraters en meren een uniek natuurverschijnsel is.

Bijzondere inwoners
Eigenlijk is Flores de toegangspoort tot heel veel andere bijzondere plekken, omringd door tientallen eilandjes. Waaronder de Komodo-eilanden. De (enige) plek waar inderdaad de beruchte varanen wonen. Samen met Rinca en Padar behoort Komodo tot een van de drie hoofdeilanden van het Komodo National Park. Vanzelfsprekend een aanrader om een bezoek te brengen aan de grootste hagedissen ter wereld. Met een ranger, want heel ongevaarlijk zijn ze niet. Met een flinke stok loopt hij voorop. Of het genoeg verdediging is om een hongerige varaan op afstand te houden weet ik niet… Misschien zegt dat al genoeg, en zijn de spannende verhalen over de komodo die toeristen opeet alleen een imago? Ik houd toch gepaste afstand. Maar bijzonder is het wel. Want het lijkt toch een beetje op een dinosaurus. Niet moeders mooiste… Maar wel indrukwekkend.

Het strand en de zee
Een heel andere sfeer hangt er op Pink Beach, ook Pantai Merah genoemd. Want ja, in een paar uur varen ga je van een Jurassic Park-setting (oké, ik overdrijf een beetje) naar een roze strand! Deze kleur ontstaat doordat het witte zand in aanraking komt met de rode cellen van het vele bloedkoraal. Een prima plek om je sarong even neer te gooien en gewoon voor je uit te staren. Hoewel deze plek steeds bekender wordt, hangt er nog steeds een rustige en gemoedelijke sfeer.

Maar de echte magie vindt onder water plaats. Een snorkelset is een must voor een tour in de omgeving van Flores en Komodo. Voor de meeste kusten van al die eilandjes moet je een kijkje onder water nemen. Felblauwe zeesterren, kleurrijke koraalriffen en gracieuze mantraroggen. Bij Manta Ray Point heb je een grote kans om deze immense vis te zien. En deze ervaring blijft onvergetelijk. Want naast het feit dat je snorkelt boven, onder of naast deze vis, zijn deze mantaroggen een symbool van elegantie. De roggen zijn het hele jaar in dit deel van Indonesië te vinden. Omdat ze in feite van noord naar zuid migreren en vice versa. Komodo National Park wordt niet voor niets door de experts één van beste duikgebieden ter wereld genoemd. Het gebied staat hoog op de lijstjes van duikers en snorkelaars dankzij de enorme biodiversiteit in het beschermde water.

Indonesië is zo groot dat je na eerste reis al verkocht bent, en alleen nog maar meer wilt ontdekken. Hebben we dieren gezien? Ja. Paradijselijke stranden in alle kleuren? Ja. De majestueuze onderwaterwereld? Ja. Dan zit er nog maar één ding op. Een flinke klim maken, en dit allemaal eens van een afstandje bekijken. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is Palau Padar, een eiland tussen Komodo en Rinca: misschien wel de plek met een van de mooiste uitzichten in Indonesië. Padar is grotendeels savanne; een surrealistisch landschap, omringd door – in het regenseizoen – groen bedekte bergen, allemaal omgegeven door drie turquoise baaien, die allemaal ook nog eens een ander kleur strand hebben. De één is parelwit. De ander houtskoolzwart. Een perfecte plek om eens even stil te staan bij wat je allemaal hebt gezien op Komodo en Flores. In drie dagen tijd…

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten