Hoe om te gaan met massatoerisme: 10 bestemmingen

Hoe om te gaan met massatoerisme: 10 bestemmingen

Inhoudsopgave

Het aantal toeristen neemt wereldwijd toe en meerdere steden worden al gedwongen om maatregelen te nemen. De aandacht voor ‘over-toerisme’ groeit daarmee, maar hoe zorg jij dat je uit buurt blijft van massatoerisme? Holidayguru.nl heeft tien toeristische bestemmingen verzameld met tips om de massa te vermijden.

1. Isle of Skye, Schotland
Dit eiland is het grootste eiland van Schotland en meteen ook de meest drukbezochte bestemming van het land. In 2017 kreeg de infrastructuur van dit eiland heel wat te verduren door bussen en auto’s die de straten overspoelde. Momenteel zijn er ook strengere regels en boetes opgelegd aan toeristen die de vrede verstoren. Als je Skye echt wil bezoeken, doe dit dan buiten het hoogseizoen rond de zomer. Verder kun je als alternatief de eilanden Muck en Eigg ontdekken, die ook ongelooflijk mooi zijn.

2. Venetië, Italië
Het over-toerisme is bijzonder slecht voor de stad Venetië, waar ze jaarlijks ongeveer 30 miljoen toeristen ontvangen! De autoriteiten hebben nu toegangspoortjes aan de randen van de stad geplaatst om de toestroom van toeristen te handhaven. Moet je nog steeds ‘Venetië zien en dan sterven’? Bezoek deze stad dan buiten het hoogseizoen en vermijd een vakantie met een cruiseschip. Een leuk alternatief is het Franse Annecy.

3. Santorini, Griekenland
Dit prachtige Griekse eiland wordt overspoeld met toeristen! Vanwege het massatoerisme hebben de autoriteiten van Santorini een limiet gesteld aan het aantal toeristen die via een cruiseschip op het eiland aankomt. Als je dan toch de wereldberoemde zonsondergang wil gaan bekijken, overnacht dan in een lokale Airbnb of Bed & Breakfast. Als alternatief kan je ook het eiland Naxos bezoeken.

4. Taj Mahal, India
De Taj Mahal wordt jaarlijks door ongeveer 8 miljoen toeristen bezocht – wat zorgt voor een chaotische en onmiskenbare ervaring. Het gebied rond de Taj Mahal is daarom ook zwaar getroffen door vervuiling van toeristen. De autoriteiten hebben nu dan ook besloten om de verkoop van kaartjes te gaan beperken. Als je dit wonder toch wil gaan bezoeken, ga dan langs rond zonsopgang. De poortjes gaan om 6 uur open en het is prachtig om te zien.

5. Galapagoseilanden, Ecuador
Het is een ingewikkelde taak voor de overheid van Ecuador om dit UNESCO Werelderfgoed te beschermen. Daarom zijn er erg veel regels waar je je als toerist aan moet houden, en hiervoor teken je bij aankomst. De Galapagoseilanden zijn ook niet goedkoop om te bezoeken. Je ticket (inclusief bijdrage aan het behoudt van de eilanden) bedraagt al ongeveer €500.

6. Parijs, Frankrijk
Als het echt je droom is om Parijs nog een keer te bezoeken, probeer dan de ergste toeristenmassa’s te vermijden door vooraf al je ticket voor de bezienswaardigheden te bestellen. Aan de andere kant, als je eens wat andere steden dan Parijs wilt ontdekken, kan ik je de volgende steden aanraden. Voor de tortelduifjes is Mont Saint-Michel in Normandië een uitstekende bestemming, en verder is de prachtige stad Annecy leuk om te bezoeken.

Het stadje Annecy in Frankrijk

7. Bali, Indonesië
Een van de grootste problemen gerelateerd aan het massatoerisme van Bali is de drukte rondom de tempels en bekende bezienswaardigheden. De populaire stranden van het eiland kunnen ook nog eens vol zijn in het hoogseizoen. Je kan nog steeds naar Bali afreizen en een geweldige vakantie hebben. Als je de drukste toeristische trekpleisters vermijdt, kan je nog gemakkelijk een prachtige vakantie hebben op Bali. Het eiland heeft genoeg mooie plekjes die nog niet in de reisgidsen staan.

8. IJsland
Het constante toenemende aantal toeristen in IJsland heeft ook bezienswaardigheden zoals de Blue Lagoon aangetast. Hoewel de VVV van IJsland nog steeds gelooft dat het eiland het aantal toeristen aankan, zijn ze wel bezorgd over het effect dat al deze toeristen hebben op de natuur van het eiland. Als je nog steeds wilt gaan, zou ik je aanraden om alternatieven te vinden voor de bekende bezienswaardigheden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel lagunes op IJsland en vind je ook een prachtig landschap buiten de Golden Circle.

9. Dubrovnik, Kroatië
Massatoerisme in Dubrovnik piekte een paar jaar geleden toen UNESCO dreigde de status van werelderfgoed in te trekken vanwege het massatoerisme. Maar hierna nam de stad drastische middelen om het aantal toeristen te verminderen. Als je toch wilt gaan, boek dan buiten het hoogseizoen en probeer de cruiseschepen zoveel mogelijk te vermijden. Split is ook een goed alternatief. De stad ligt meer in het noorden, maar is ook een zeer mooie middeleeuwse stad.

10. Barcelona, Spanje
Barcelona is net als zoveel andere zuidelijke vakantiebestemmingen getroffen door het massatoerisme. In 2016 kwamen 34 miljoen toeristen naar de stad – een stijging van 25 procent sinds 2012. Als je echt Barcelona wilt bezoeken kan dit vrij gemakkelijk en zonder te veel toeristen in de buurt. Je kunt een deel van de toeristen al vermijden door straten zoals La Rambla over te slaan. Het is ook al een goed idee om van tevoren entreetickets te kopen, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Als je niet alle toeristen over het hoofd kunt zien, of gewoon op zoek bent naar een alternatief voor Barcelona, dan kan ik Valencia of Bilbao aanbevelen.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten