Hoe reis je duurzamer? Tien tips

Hoe reis je duurzamer? Tien tips

Inhoudsopgave

Reizen is mooi, maar het kan nog mooier als je op een duurzame manier reist. Denk aan een de juiste zonnebrandcrème, meer met het openbaar vervoer en slapen in duurzame accommodaties. Reiswebsite Holidayguru geeft tien tips.

1. Compenseer de CO2 uitstoot van je vliegreizen
Bij verschillende luchtvaartmaatschappijen en andere organisaties zoals Trees for All en Greenseat kun je de CO2-uitstoot van je vliegreizen compenseren. Je betaalt dan – afhankelijk van de afstand van je vlucht – iets meer voor je vliegticket. Deze vrijwillige bijdrage gaat naar duurzame projecten zoals het planten van bomen, landbouwprojecten in ontwikkelingslanden of de bouw van windmolens.

2. Kies voor de trein of de bus
Nog beter voor het milieu is om niet in het vliegtuig te stappen, maar in plaats daarvan met het openbaar vervoer te reizen. Binnen Europa zijn veel leuke steden goed met de trein te bereiken. Reis je naar een verre vliegbestemming, kies dan tijdens je vakantie voor de bus of de trein in plaats van bijvoorbeeld een huurauto.

3. Overnacht in duurzame hotels
Bij het kiezen van een leuk hotel of appartement kun je ook een duurzame keuze maken. Kijk of de accommodatie van jouw keuze over een GSTC of Green Key keurmerk beschikt. Deze onafhankelijke organisaties toetsen accommodaties op duurzaamheid. Of zoek via couchsurfing een bed of kamer bij een local thuis!

4. Laat vlees en vis staan
Als je thuis al vegetarisch of veganistisch eet, doe je dat op reis waarschijnlijk ook. Houd je normaal wel van een sappig biefstukje dan is de vakantie misschien juist een goed moment om dat eens te laten staan. Beter voor dier en milieu en in veel steden en landen is de keuze in vegetarische en veganistische maaltijden groot.

5. Verantwoord duiken en snorkelen
Snorkelen of duiken in bijvoorbeeld het Great Barrier Reef in Australië is fantastisch, maar wist je dat je hiermee het koraalrif ernstig kan beschadigen? Wees dus voorzichtig. Raak het koraal niet aan en smeer jezelf in met een zonnebrandcrème zonder octinoxate en oxybenzone.

6. Koop tweedehands travel gear
Wie een lange reis gaat maken, heeft heel wat dingen nodig. Te beginnen met een goede koffer of backpack. Koop geen nieuwe backpack of koffer, maar vraag eens om je heen of je niet iets van een vriend of familielid kunt lenen. Of kijk op Marktplaats of je een tweedehands koopje op de kop kunt tikken. Duurzamer én goedkoper!

7. Gebruik minder plastic
Op reis gebruik je vaak meer plastic dan thuis: plastic flesjes water, plastic tasjes, rietjes… Probeer deze producten zoveel mogelijk te vermijden op vakantie. Neem een eigen boodschappentas of rugzak mee, stop een waterfles in je tas die je onderweg kunt opvullen en laat rietjes in restaurants liggen.

8. Zuinig watergebruik
In Nederland is schoon (drink)water de gewoonste zaak van de wereld, maar dat is lang niet overal zo. Beperk je watergebruik op reis zoveel mogelijk. Sta niet te lang onder de douche, laat de kraan niet lopen tijdens het afwassen of tandenpoetsen en draai niet te veel wasjes.

9. Sla dieronvriendelijke excursies over
Een selfie maken met een koala, een ritje op een olifant of knuffelen met een leeuwenwelpje? Het klinkt allemaal heel leuk en schattig, maar toch kun je deze dieronvriendelijke excursies beter overslaan. Wil je toch wilde dieren zien, bezoek dan een natuurpark of boek een tour waarbij je de dieren vanaf een veilige afstand bewondert.

10. Kies voor een lokale gids of reisorganisatie
Duurzaam reizen gaat niet alleen over minder vervuiling en minder dierenleed, maar ook over het steunen van de lokale bevolking op vakantie. In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron. Boek je tours wanneer het kan met een lokale gids en vergeet ook niet om een fooi te geven!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten