8 plekken in Istanbul die je niet mag overslaan

Hagia Sophia in Istanbul

Inhoudsopgave

Sfeervolle straatjes, hippe cafés en het ene boetiekje leuker dan het andere: Istanbul is een stad naar het hart van iedere stedentripper. Ook ik mocht dat ervaren tijdens een kort verblijf in deze wereldstad. Breng je ook een paar dagen in Istanbul door? Dan mag je deze 8 hotspots niet overslaan!

1. Hagia Sophia

De Hagia Sophia, ook wel bekend als Aya Sophia, is een must visit tijdens je bezoek aan Istanbul. Dit voormalige gebedshuis heeft een erg bijzondere geschiedenis, die je in allerlei vormen terugziet als je door het gebouw loopt. De Hagia Sophia werd namelijk ooit gebouwd als kerk, veranderde later in een moskee en is tegenwoordig een museum. Daarmee is het een goed voorbeeld van de mix waaruit de stad bestaat.

2. Sultan Ahmet-moskee (Blauwe Moskee)

Vanaf de Hagia Sophia zie je hem liggen: de zo bekende Blauwe Moskee, die zijn bijnaam dankt aan de blauwe tegeltjes de moskee versieren. Echter is de verklaring voor deze bijnaam niet helemaal duidelijk, omdat veel tegeltjes ook een groene en roodbruine kleur hebben. Daarnaast is deze moskee niet geheel onomstreden, omdat hij 6 minaretten heeft in plaats van de gebruikelijke 5. Je kunt de moskee buiten gebedsdiensten bezoeken.

Topkapi Paleis in Istanbul
Topkapi Paleis in Istanbul

3. Topkapi Paleis

Het Topkapi Paleis werd ooit voor Sultan Mehmet II gebouwd en was door de jaren heen de verblijfplaats van vele van zijn opvolgers. Vandaag de dag huist in het paleis een wereldberoemde collectie Islamitische kunst. Ook is een rondleiding door de harem waar de vrouwelijke familieleden vroeger woonden populair, al moet je daar wel extra voor betalen. Neem op het paleisterrein ook zeker een kijkje in het mooie Gülhane Park, waar je neer kunt strijken voor een adempauze.

4. Yerebatan Cisterne

Verkoeling zoeken en tegelijkertijd de stad van een andere kant bekijken? Vervolg dan je weg naar de Basilica Cisterne of ook wel Yerebatan Cisterne genoemd. Deze ondergrondse wateropslagplaats stamt uit de 6e eeuw en was te zien in meerdere bekende films, zoals Inferno en de Bond-film ‘From Russia with Love’. Op 2 van de 336 zuilen in de cisterne staan op sokkels met Medusahoofden. Hoewel de precieze herkomst hiervan niet bepaald is, zou het mogelijk gaan om simpelweg het hergebruik van bouwmaterialen.

5. Süleymaniye-moskee

Een ander bezienswaardig gebedshuis is de Süleymaniye-moskee, ook een van de bekende moskeeën van de stad. De moskee werd gebouwd in opdracht van de Ottomaanse sultan Süleyman I, die hiermee de grootte van de van de Hagia Sophia wilde overtreffen. En door de positie van het bouwwerk, hoog uitkijkend over de stad, lijkt het inderdaad alsof deze moskee groter is. De grootste moskee in Istanbul is tegenwoordig de Çamlica-moskee, die in het Aziatische deel van de stad staat.

6. Grote Bazaar

Geen stedentrip zonder dagje shoppen! En dat kan in Istanbul het beste. Hier staat namelijk de grootste bazaar ter wereld onder de toepasselijke naam ‘Grote Bazaar’. Het stopt hier niet alleen bij het inslaan van souvenirs… Prachtige lampen, sieraden en Turkse lekkernijen, maar ook bijvoorbeeld antiquiteiten in de meer verborgen winkeltjes.

https://www.instagram.com/p/B1otNypJAXS/?utm_source=ig_web_copy_link

7. Balat (Joodse wijk)

Op zoek naar het meest Instawaardige kiekje? Ga dan naar de Joodse wijk Balat. Hier vind je een groot aantal kleurrijke huisjes, prachtig versierd met smalle balkonnetjes en talrijke planten. Bewandel in alle rust door de kronkelende straatjes, die in vergelijking tot het centrum van de stad nog redelijk kalm zijn. Maar misschien niet voor lang meer, want iedereen wil natuurlijk die ene foto voor the gram.

8. Bosporus

Wat ook niet mag ontbreken tijdens een stedentrip naar Istanbul, is een boottocht over de Bosporus. Deze zogenaamde zeestraat loopt dwars door de stad en scheidt het Europese van het Aziatische deel. De tocht over de Bosporus is een ware ontdekking. Links en rechts kijk je je ogen uit naar de verschillende oude gebouwen en herenhuizen. Een vredig en rustgevend beeld, zeker een aanrader voor wie de stad op een langzamer tempo wil ontdekken.

Tip: stop bij Kanlica, een wijk die bekend staat om zijn gelijknamige yoghurt die geserveerd wordt met poedersuiker.

Ook zo’n toffe stedentrip naar Istanbul maken? Er gaan dagelijks vluchten vanuit Nederland naar de Turkse stad. Kijk en vergelijk op vliegticketwebsites zoals Vliegtickets.nl en WTC.nl. Liever vlucht en accommodaties in een keer regelen? TUI biedt een groot aanbod complete stedentrips aan.

Bekijk hier meer tips voor te gekke stedentrips!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten