Lapland: dit mag je niet missen

Lapland: dit mag je niet missen

Inhoudsopgave

Op menig bucketlist staat Lapland hoog op het lijstje en niet zonder reden. Het hele jaar door is het een mooie bestemming, maar in de winterperiode krijgt het gebied een extra magische uitstraling. Voeg daar het noorderlicht aan toe en je waant je in een ware sprookjeswereld. Zelf hadden we het geluk dat we eind maart mochten afreizen naar deze winterse bestemming.

Vanaf Amsterdam vlogen we naar Ivalo Airport en reden we door naar Saariselkä. Een dorp dat 250 kilometer boven de poolcirkel ligt en daardoor tevens het meest noordelijke ski resort van Fins Lapland bevat. Het besneeuwde landschap zorgde er al meteen voor dat we in een totaal andere wereld belandde.

Nationaal Park

Het dorp ligt aan de rand van het nationaal park Urho Kekkonen. Het op een na grootste nationale park van Finland is een mengelmoes van pijnbomen, sparren en rotsachtige bergen. Vanuit Saariselkä kun je verschillende wandelingen maken langs rivieren, watervallen en uitkijkpunten. In de winterperiode is er ook de mogelijkheid om hier te langlaufen of het gebied te verkennen op een sneeuwscooter of tijdens een huskytocht.

Wilde dieren

Sneeuwscooter- en huskytochten zijn activiteiten die je niet mag missen tijdens je reis naar Lapland. Na een spoedcursus sneeuwscooterbesturen (en een geldig rijbewijs) vertrokken we de bossen in. Tijdens de rit genoot ik van het uitzicht over het besneeuwde landschap, waar ik af en toe wilde konijnen en rendieren tussen de bomen kon spotten. Dit brengt bij velen een glimlach op het gezicht. Voor de bestuurder is het vooral belangrijk om in het spoor van zijn of haar voorganger te blijven, want iets uitwijken en je verdwijnt in meters diepe sneeuw.

Traditioneel Lapland

Op de helft van de rit kan je stoppen bij een rendierfarm. Hier word je ondergedompeld in het verleden van het Sami-volk. Ook wordt er kort vertelt hoe er vroeger in het gebied werd geleefd en iedereen krijgt de mogelijkheid om een tochtje te maken op een rendierslee, de meest traditionele en rustige manier om je door de stille Lapse natuur te bewegen. Maar we kwamen niet alleen in contact met de rendieren, we genoten ook van een heerlijke traditionele bessensap. Niet alleen goed voor de dorst, maar ook om je warm te houden.

Huskyfarm

Ook een huskytocht is een bijzonder ervaring. Bij aankomst op de huskyfarm is het geblaf van honderden husky’s al van verre te horen. Om te zien hoe enthousiast en gedreven de honden zijn om te rennen is ronduit indrukwekkend. Twee personen per slee worden voortgetrokken door zes husky’s, waarbij de persoon achterop de slee de controle heeft en kan remmen wanneer dit nodig is. In hoog tempo maak je een tocht door het bos, waarbij de stilte alleen wordt onderbroken door het gehijg van de honden.

Bekijk hier de video, waar we laten zien wat je zeker niet mag missen op deze bestemming! Staat Lapland op jouw bucketlist? Bekijk hier het aanbod.

https://www.facebook.com/Voyago.nl/videos/413228836145783/

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten