Dit zijn dé 8 reistrends van 2020 volgens Booking.com

Dit zijn dé 8 reistrends van 2020 volgens Booking.com

Inhoudsopgave

Met het ingaan van een nieuw jaar én een nieuw decennium, komen ook nieuwe behoeften, gewoonten en wensen op het gebied van reizen. Want de wereld is, net als reizigers zelf, continu in beweging.

Booking.com deed onderzoek onder meer dan 22.000 reizigers in 29 landen en dook in meer dan 180 miljoen geverifieerde gastbeoordelingen en concludeert dat 2020 een jaar wordt als nooit tevoren als het gaat om reizen. Dit komt onder andere vanwege een groeiend gevoel van verantwoordelijkheid en een sterkere connectie met de mensen en plekken die we bezoeken. Hierbij een voorproefje op de 8 reistrends die we het komende jaar kunnen verwachten.

1. De opkomst van de ‘second city’

Het reizen naar second cities, oftewel het reizen naar minder bekende bestemmingen met als doel overtoerisme te beperken en het milieu te beschermen, neemt komend jaar een grote sprong voorwaarts. Maar liefst 61% van de Nederlandse reizigers wil helpen bij het verminderen en tegengaan van overtoerisme en ruim een derde (36%) zou hun oorspronkelijke bestemming wel willen ruilen voor een minder bekend maar soortgelijke bestemming als dat minder impact op het milieu zou betekenen.

2. Technologische verrassingen

In 2020 zien we dat reizigers belangrijke aspecten in de besluitvorming rond hun reis nog meer overlaten aan technologie. Keuzes op het gebied van bestemmingen en excursies kunnen soms veel tijd in beslag nemen. Het komende jaar richten inventieve technologische oplossingen zich hierop. Slimme, betrouwbare en automatische aanbevelingen geven ons toegang tot een groot aantal nieuwe ervaringen die we anders zouden missen. Ondertussen besparen we tijd (gewone tijd én schermtijd) zodat we elke minuut van onze vakantie optimaal kunnen benutten.

Technologische verrassingen op het gebied van reizen.

3. Slo-Mo is het nieuwe #FOMO

In plaats van de constante angst te voelen om iets te missen (FOMO) en altijd op volle snelheid te reizen, gaan we het in 2020 vooral lekker rustig aan doen. In 2020 is ruim een derde van de Nederlandse reizigers (39%) van plan langzamere vervoersmiddelen te kiezen om hun impact op het milieu te beperken en de helft (50%) zou een route willen nemen die wat langer duurt om zo meer van de reis zelf te genieten. Bepaalde soorten vervoer spelen in op onze wens het rustiger aan te doen: van fietsen en trams tot sleeën en boten, en natuurlijk de benenwagen. Twee vijfde (40%) vindt het nu al niet erg om meer tijd te besteden aan het reizen als er gebruik wordt gemaakt van een uniek vervoersmiddel.

4. Ontdek de reis die alles heeft

In de huidige, gehaaste manier van leven komen we vaak tijd tekort. Reizigers zullen op vakantie zo efficiënt mogelijk willen omgaan met hun beschikbare tijd. Daarom gaan we in 2020 zien dat steeds meer reizigers in plaats van één bepaalde plek te willen zien, de voorkeur geven aan een allesomvattende reis, waarbij ze bestemmingen bezoeken die vele verrijkende ervaringen en attracties bieden. Bijna de helft van de Nederlandse reizigers (45%) zegt een lange reis te willen maken naar een plek waar al hun favoriete activiteiten en bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen en de helft (50%) zou zo’n soort bestemming kiezen om de reistijd tijdens hun vakantie te verminderen.

Ontdek de reis die alles heeft.

5. Huisdieren zijn welkom

De helft (50%) van de Nederlandse huisdiereigenaren zegt dat hun huisdier net zo belangrijk is als hun kind(eren). Het is dus niet verrassend dat in 2020 een nieuw tijdperk lijkt aan te breken voor huisdiervriendelijke vakanties. Reizigers laten de keuze voor een bestemming, verblijf en activiteiten tijdens de vakantie steeds meer afhangen van hun huisdieren.

6. Op vakantie met de grootouders

In 2020 gaan meer grootouders alleen met hun kleinkinderen op vakantie, terwijl de generatie ertussen thuisblijft. Bijna driekwart (74%) van de grootouders is van mening dat tijd doorbrengen met hun kleinkinderen hen jong houdt en 57 procent vindt dat ouders wat tijd zonder de kinderen nodig hebben. De huidige oudere generaties zijn gezonder en avontuurlijker dan ooit en blijven graag jong en actief. Daarom zien we vakanties met activiteiten voor grootouders en hun kleinkinderen het komende jaar populairder worden.

Op vakantie met de grootouders.

7. Restaurantreserveringen voorop

Het komende jaar staan de culinaire ambities van reizigers hoog op de agenda bij het nemen van beslissingen rondom hun reis. Voor steeds meer reizigers begint het plannen van een reis met het verkennen van de culinaire opties en hangen beslissingen af van de mogelijkheid een tafel te kunnen reserveren in een populair restaurant waarbij het nodig is om maanden van tevoren te reserveren. En met een overvloed aan posts en aanbevelingen op sociale media die de eetlust opwekken, zijn het niet alleen de bekendste restaurants waar reizigers een tafel willen boeken.

8. Van last-minute naar ver vooruit plannen

Het woord ‘pensioen’ gaat niet enkel meer over leeftijd en het stoppen met werken, maar ook over het plannen van avontuurlijke reizen. Dit komt doordat mensen steeds meer van plan zijn eerder met pensioen te gaan. Bijna een tiende (9%) van mensen met de leeftijd 18-25 zijn van plan vóór hun 55ste met pensioen te gaan en ook hun plannen tijdens hun pensioen veranderen. In 2020 zien we dat reizigers een omslag maken en grootse plannen hebben voor hun toekomstige gouden jaren: meer dan de helft (57%) ziet reizen als de perfecte manier om die vrije tijd te besteden.

Ga naar www.TravelPredictions2020.com voor meer informatie over de reistrends voor 2020 van Booking.com.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten