Reizen en wijnen komen samen in Frankrijk

Reizen en wijnen komen samen in Frankrijk

Inhoudsopgave

Houd je van reizen en wijnen, maar zijn Zuid-Afrika, Chili of Argentinië nog net iets te hoog gegrepen? Zoek het dichterbij huis, in Frankrijk! Het land staat bekend om de vele wijngebieden, dus ga deze zomer lekker wijngaarden bezoeken. Voyago.nl neemt je mee langs de verschillende wijnregio’s.

Parijs
In heel Parijs zijn terrasjes en restaurants te vinden waar je heerlijke wijnen uit het binnenland kan bestellen. In heel het land kun je op verrassende plekken wijngaarden tegenkomen, zo ook in de hoofdstad. De wijngaard in Montmartre draagt de officiële naam Clos Montmartre en ligt vlakbij Parijs. In 1932 besloot de stad op deze locatie 2000 druivenstokken te planten en dat werpt letterlijk zijn vruchten af. Een iets jongere wijngaard is Parc de Belleville. Deze wijngaard stamt uit de Karolingische tijd. De 140 druivenstokken groeien schuin tegen de heuvels van het Parc de Belleville.

Bordeaux
De regio van Bordeaux is een waar paradijs voor wijnliefhebbers. Vanuit de stad gaan er zes verschillende wijnroutes die je kennis laten maken met de regio. De verschillende grote rivieren, zoals de Dordogne, Garonne en Gironde, zorgen ervoor dat de wijngaarden voldoende water hebben. Mede door deze rivieren is Bordeaux een van de beste wijngebieden ter wereld. Door het vlakkere landschap springen de bezienswaardigheden, zoals de kastelen, wel in het oog. De kastelen zijn goed onderhouden en gaan vaak gepaard met een prachtige tuin.

Tip: Juni vorig jaar is in de stad ‘La Cité du Vin’ geopend. Een futuristisch bouwwerk aan de oevers van de Garonne is niet te missen voor wie de geschiedenis van de wijncultuur wil ontdekken. Het is een belevingsmuseum waar je dus ook kan genieten van de geur en smaak van verschillende wijnen. Op de achtste verdieping van de Cité du Vin, op zo’n 35 meter hoogte bevindt zich het proeflokaal. Van hieruit heb je dus een panoramisch uitzicht in 360° over de stad en de bijbehorende wijngaarden.

Provence-Alpes-Côte d’Azur
De wijnstreek Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk, het zuidelijke deel van de Provence, de Provence-Alpes-Côte d’Azur. De regio kent naast bekende badplaatsen als St. Tropez ook idyllische dorpjes die stuk voor stuk hun eigen charme hebben. De plaatsen worden gekenmerkt door kleine restaurants, winkeltjes en markten waar de dorpsbewoners hun specialiteiten met veel liefde aanprijzen. Met honderden verborgen straatjes, oude gebouwen en de zon hoog aan de hemel kun je je uren vermaken en kijk je je ogen uit.

In het noordelijke deel van de Provence is geen wijnbouw vanwege de hoge ligging van gemiddeld 800 meter. De Provence wordt gezien als het oudste wijngebied van Frankrijk. Griekse kolonisten stichtten Marseille ongeveer 600 jaar voor Christus. Het wijngebied strekt zich uit van Nice tot Arles, maar het grootste deel van de wijngaarden ligt in het centrale deel van het gebied.

Bergerac
De stad Bergerac ligt in het zuiden van de Dordogne en heeft een goede reputatie omdat de inwoners van de stad zich enorm inzetten voor de wijnbouw. Omdat Bergerac vlakbij Bordeaux ligt, lijken de wijnen die uit deze regio komen veel op die uit Bordeaux, toch mogen ze deze naam niet dragen. De stad kent vele bezienswaardigheden in de oude binnenstad, daarnaast kan je vanuit daar ook een boottocht maken over de rivier de Dordogne.

Loirestreek
De Atlantische Loirestreek is een aangename wereld met honderden kilometers kustlijn, vaak gezegend met fijn wit zand: in deze regio ziet men altijd veel tevreden gezichten aan zee. Net als in de wijngaarden. De Route van de Vins du Val de Loire is helemaal opgepoetst. Deze wijnroute is weer helemaal up-to-date gemaakt met vijftien nieuwe trajecten. Zo is onder meer toegevoegd een fietsroute van zestien kilometer door de wijngaarden van de AOC Jasnières en staat de Muscadet in het zonnetje op een tocht door het wijngebied van Nantes, bij Clisson.

Tip: Wie houdt van wandelen, wijn, lekker eten en vooral ook van gezelligheid wordt op 1 en 2 september 2018 verwacht op het event Vignes, Vins & Randos van de wijnmakers in de Loirevallei. Zij nemen bezoekers mee op een mooie tocht tussen hun wijnstokken en uiteindelijk wacht er altijd wel een lekkere beloning voor al die inspanning.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten