Toscane: een aantal niet te missen highlights

Toscane: een aantal niet te missen highlights

Inhoudsopgave

Wuivende cipressen, de lekkerste wijnen en enkele iconische stedenbestemmingen. Toscane is Italië in de overtreffende trap, waarbij een eigen (huur)auto bijna een must is om alles te kunnen zien. Zo ervaar je het beste van deze schilderachtige regio.

De warme buitenlucht stroomt het open raampje van de auto binnen. Het ruikt zoet en naar jasmijn. De tweebaansweg slingert door een landschap met geelgroene velden en inderdaad, in de verte staan de bekende cipressen. De ranke hoge bomen lijken aangeplant om te voldoen aan de verwachting van de vele toeristen die Toscane bezoeken. Met de groene cipressen erbij is het plaatje compleet. Dit is Toscane zoals je het in reisbrochures en in films ziet. En het bestaat echt.

Toscane spreekt tot de verbeelding, niet in de laatste plaats bij (Amerikaanse) filmmakers. De regio in centraal Italië stond decor voor, vaak mierzoete, films als Under the Tuscan Sun, de Nederlandse film Toscaanse Bruiloft en Letters to Juliet. Stuk voor stuk met een flinterdun scenario, maar wel met het prachtige Toscaanse landschap als decor.

In Toscane heb je al gauw te maken met keuzestress. Het platteland, met zijn schilderachtige dorpen en kleine restaurants, laat je niet los. De slingerende wegen bieden soms uitzicht op eindeloze wijnvelden, een teken dat hier veel (en vaak goede) wijn te koop is. Tegelijk zijn er bekende steden in overvloed. Pisa, Florence en Siena, om er een paar te noemen, wachten om ontdekt te worden.

Iedere stad heeft z’n eigen kenmerken, waarbij je in Pisa in het hoofdseizoen over de hoofden kunt lopen, een verschijnsel dat sinds kort wordt aangeduid als overtoerisme. Wil je toch een foto bij de beroemde scheve toren nemen? Wacht dan tot het begin van de avond, wanneer de toeristenbussen zijn verdwenen. Het licht om foto’s te nemen is dan ook beter. Helemaal stil zal het nooit worden, maar je staat tenminste niet met honderd andere toeristen op de foto.

Om Florence te zien, de hoofdstad van Toscane, moet je minimaal een dag uittrekken. Als bezoeker krijg je te maken met een grote dosis geschiedenis en cultuur. Belangrijke trekpleister in Florence is de Ponte Vecchio. De brug is vooral bekend om zijn vele winkeltjes, vaak juweliers. De brug is een goede bestemming of startpunt voor een standswandeling.

Op culinair gebied heb je als bezoeker geen klagen. Kies bij voorkeur een restaurant waar de Italianen zelf ook zitten, vaak buiten het drukke stadscentrum bestel een eenvoudige pastamaaltijd en een glas huiswijn. Maar leuker is het om een dergelijk restaurant te ontdekken op een plein in een van de vele dorpjes die Toscane rijk is.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten