6 Tsjechische wijnfestivals om in september te bezoeken

6 Tsjechische wijnfestivals om in september te bezoeken

Inhoudsopgave

Tsjechië staat bekend om de productie van pils, maar het land kent ook streken waar wijn wordt geproduceerd. En laat september nu een belangrijke maand voor de Tsjechische wijnboeren zijn. De maand staat in het teken van wijnoogst en je vindt in die periode dan ook allerlei traditionele feesten vol muziek, dans en bovenal gastronomische ervaringen.

De wijnfestivals, vinobraní in het Tsjechisch, vinden veelal in de wijnregio Zuid-Moravië plaats, maar ook in de rest Tsjechië wordt de wijnoogst groots gevierd. Wil je de wijnfestivals bezoeken, maar ben je nog op zoek naar een verblijf? Check Trivago, waar je moeiteloos accommodaties vergelijkt!

1. Pálavské vinobraní in Mikulov (Zuid-Moravië)

6 – 8 september 2019

In Mikulov, een stad in het hart van de wijngaarden, wordt de wijnoogst voor drie dagen gevierd. De 72e editie van het Wijnfeest Pálava in Mikulov biedt een rijke selectie van de beste Moravische wijnen, waaronder Pálava. Een wijnsoort die alleen in Tsjechië wordt geproduceerd. De binnenstad van Mikulov wordt omgetoverd tot een historische markt waar de wijn rijkelijk vloeit. Bij het kasteel van Mikulov vindt de openbare tentoonstelling van de Nationale Wijnwedstrijd plaats. Dit alles gaat vergezeld met een uitgebreid programma van concerten, historische optochten, shows en wedstrijden. Toegangskaarten voor het driedaagse programma van het wijnfeest zijn vooraf te koop voor ongeveer 400-700 CZK (15-27 euro).

2. Historisch wijnfeest Znojmo (Zuid-Moravië)

13 – 15 september 2019

Liefhebbers van groots opgezette historische festiviteiten komen aan hun trekken in Znojmo, de op één na grootste stad van de provincie Zuid-Moravië. Beeldbepalend voor het plaatselijke wijnfeest is de optocht van koning Jan van Luxemburg en zijn vrouw, waar meer dan 450 gekostumeerde figuren aan deelnemen. In het centrum is er een historische markt, een oude taverne en zelfs een straat met bedelaars. Bezoekers kunnen wijn proeven in bijvoorbeeld speciale wijnhuizen en -kelders en in de smalle straatjes van Znojmo worden de beste wijnen van dit jaar aangeboden. Entreetickets voor het wijnfeest Znojemské historisché vinobraní zijn vooraf en ter plaatse te koop voor 550 CZK (ongeveer 20 euro).

3. Wijnfestivals in Praag

14 & 15 september 2019

Ook in de hoofdstad Praag wordt de wijnoogst gevierd. Op verschillende plekken in de stad zijn er proeverijen en is er een uitgebreid programma met concerten, dans- en theatervoorstellingen. In de St. Clare wijngaard in de Botanische Tuinen van Praag is er een tweedaags wijnfeest. Bezoekers kunnen tegen een vergoeding de productie van de lokale wijn observeren. Bij het Troja kasteel, op de binnenplaats en in de tuinen en van het 17de-eeuwse kasteel, vindt Trojské vinobraní plaats op 14 september. Bezoekers kunnen zich verheugen op livemuziek, een gevarieerd cultureel programma en uitstekende Tsjechische, Moravische en buitenlandse wijnen. Ook in de Koninklijke tuin van de Praagse burcht, in de wijk Vinohrady bij Náměstí Jiřího z Poděbrad en Náměstí Míru zijn wijnmakers uit Bohemen en Moravië aanwezig.

4. Wijnfeest Litoměřice (Noordwest-Bohemen)

20 & 21 september 2019

Het wijnfeest van Litoměřice is het grootste evenement in zijn soort in het noorden van Bohemen. Bij de kraampjes in het historische stadscentrum kunnen bezoekers wijn en andere producten uit de regio proeven. Er zijn concerten van uiteenlopende muziekgenres als jazz, swing en blues. Daarnaast zijn er riddertoernooien, traditionele volksdansen en ambachten te zien en is er een speciaal programma voor de allerkleinsten.

5. Muzikaal wijnfestival in Mělník (Midden-Bohemen)

20 – 22 september 2019

In Mělník vindt in september een jaarlijks driedaags wijn- en muziekfeest plaats. Het historische centrum van dit pittoreske stadje is de ideale setting om onder andere van de wijn en de gastronomische specialiteiten te genieten. Er is ook de mogelijkheid om het kasteel van Mělník met de wijnkelders van Jiří Lobkowicz te bezoeken. Bovendien verrijzen er in de stad vier podia waar artiesten uit binnen- en buitenland optreden. Toegangskaarten voor dit evenement zijn te koop voor 200 CZK (8 euro).

6. Valtické vinobraní in Valtice (Zuid-Moravië)

4 & 5 oktober 2019

Het wijnfeest in Valtice vindt wat later plaats, in oktober, maar mag zeker niet op de lijst van belangrijke Tsjechische wijnfestivals ontbreken. Op het wijnfeest van Valtice kun je je niet alleen goed vermaken, maar kom je ook van alles te weten over wijn. Het Museum voor wijnbouw, tuinieren en milieu organiseert namelijk een tentoonstelling van druiven van uiteenlopende rassen in combinatie met een proeverij. Ook de traditionele optocht in klederdracht, dans en natuurlijk de vele kraampjes met wijn ontbreken niet op het wijnfeest. Voor 70 kronen kun je een wijnproeverij inclusief een rondleiding door de kelder uit 1640 krijgen.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten