7 bestemmingen uit bekende boeken

Tegenwoordig gaan toeristen naar alle uithoeken van de wereld om alle bekende plekken uit films te bezoeken.

Inhoudsopgave

Tegenwoordig gaan toeristen naar alle uithoeken van de wereld om alle bekende plekken uit films te bezoeken. Maar ook boeken doen wat met ons én met bestemmingen. Ze nemen ons mee naar steden als Edinburgh, Verona en Wenen. 

  1. The Pacific Crest Trail, USA – Wild, Cheryl Strayed

Wild beschrijft het verhaal van Cheryl, wie in een poging haar verdriet te helen de Pacific Crest Trail loopt. Haar moeder was overleden, Cheryl was gescheiden. Dit alles zorgde ervoor dat ze de hike van 1700 kilometer, onvoorbereid, ging lopen. Door het boek dat in 2012 uitkwam, en de film in 2014, is het aantal toestemmingen om de hike te lopen meer dan verdubbeld. Hierdoor is er een limiet gezet op het aantal wandelaars dat bij de Mexicaanse grens begint met de route en zijn er maatregelen genomen zodat de route geen beschadigingen oploopt.

  1. Wenen, Oostenrijk – De haas met de amberkleurige ogen, Edmund de Waal

Het verhaal (non-fictie) volgt de Ephrussi familie in Odessa, Parijs en Wenen. Een rijke familie met een grote kunstcollectie, maar tijdens de inval van de Nazi’s werd alles van hen afgepakt. Maar één ding missen ze: netsuke, Japans hout- en ivoorsnijwerk. Een van de dienstmeisjes van de familie verbergt ze om ze na de oorlog weer terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Door het boek zijn er nu speciale tours in de Oostenrijkse hoofdstad die draaien om de locaties uit het boek.

  1. De Rosslyn Chapel, Schotland – De Da Vinci Code, Dan Brown

In de werken van Leonardo da Vinci zouden codes verstopt zitten waarmee je bij de heilige graag kan komen. Lezers wilden weten wat echt was uit het boek en wat niet, dus ging men kijken of de laatste afstammeling van Jesus écht rond de kapel hangt. Door de vele bezoekers kon de kerk de laatste renovaties aan de kapel eindelijk gaan doen.

  1. Eastern Townships, Quebec, Canada – De Armand Gamache boeken, Louise Penny

Van de bekende detectiveboeken van Louise Penny, vindt het overgrote deel plaats in de Eastern Townships. Hoewel het stadje Three Pines, waar minstens 10 boeken zich (deels) afspelen, fictioneel is, trekt het veel bezoekers. Het toeristenbureau biedt een tour aan waar je langs de plaatsen gaat waar Penny haar inspiratie heeft gehaald. De echte inspiratie voor de schrijfster kwam van haar woonplaats Knowlton, ook gelegen in Quebec.

  1. Edinburgh, Scotland – De Harry Potter boeken, JK Rowling

De bekende fantasy boeken zijn geschreven in Edinburgh. JK Rowling woonde hier tijdens het schrijven van de serie (en nog steeds) en heeft hier dus veel inspiratie vandaan. Onder andere de cafés waar ze de boeken heeft geschreven, de begraafplaats waar de namen van de karakters uit voortvloeiden en het Balmoral Hotel zijn bekende plaatsen voor fans. In laatstgenoemde heeft Rowling op een buste gegraveerd:  ‘J.K. Rowling finished writing Harry Potter and the Deathly Hallows in this room (552) on 11th Jan 2007.’ De suite heet nu The Rowling Suite.

  1. Monterey, Californië – Cannery Row, John Steinbeck

Het fictieverhaal speelt zich af tijdens de crisis van de jaren 30 in de vorige eeuw. Het gaat in op de levens van degenen die woonden in het visverpakkingsdistrict in Monterey. De meeste verhalen van Steinbeck spelen zich af in de staat Californië. Maar, de toeristen zijn niet degene die veranderingen in het stadje teweeg brachten. Dit deed het stadje zelf. De straat die voorheen Ocean View Avenue heette, heet nu Cannery Row, ter ere van Steinbeck.

  1. Verona, Italië – Romeo en Julia, William Shakespeare

Het bekende verhaal van twee geliefden die, ondanks de rivaliteit tussen hun families, verliefd op elkaar blijven. Verona wordt hierdoor voortaan de stad van de liefde genoemd. Er is zelfs een plek genaamd Juliet’s Club. Hier worden brieven met het adres ‘Juliet, Verona’ naartoe gestuurd. Deze kun je hier beantwoorden. Natuurlijk zijn er ook tours en kun je, net als de geliefden, de beroemde scene bij het balkon nadoen.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten