Slurpen en geen ‘dankjewel’ zeggen wanneer je je eten krijgt. Dit lijkt bij ons misschien wat onbeleefd, maar in andere landen is dit volkomen normaal en wordt het zelfs als onbeleefd gezien wanneer je dit niet doet. Wij nemen je mee langs etiquette’s over de wereld, zodat je weet hoe je je het best kunt gedragen aan tafel in een ander land.
Laat eten achter op je bord in China
Hier leren we dat het onbeleefd is om eten te laten liggen op je bord, het zou laten zien dat je niet van je eten hebt genoten. Wanneer je in China bij iemand thuis eet, betekent dit het tegenovergestelde. Het zou suggereren dat de gastheer te kleine porties gemaakt heeft en dat het eten niet vullend genoeg was. Laat dus altijd wat eten liggen op je bord!
Zeg geen dankjewel in India
In India kan ‘dankjewel’ zeggen worden opgevangen als een belediging. Het wordt alleen gebruikt bij formele gebeurtenissen. Wanneer je het bij informele gebeurtenissen gebruikt, zou dit ongemakkelijk de aandacht vestigen op de vriendelijkheid die zojuist aangenomen is. Volgens de lokale gebruiken zijn acties als eten geven deel van een hechte band, en geen actie die een ‘dankjewel’ vraagt. Dankjewel zeggen, zou dus betekenen dat je relatie meer formeel zou zijn dan vriendschappelijk.
Slurp van je noedels in Japan
We kennen allemaal wel die ene persoon die luid eet en slurpt, we zien dit al gauw als irritant. In Japan is dit echter niet irritant, maar wordt het gezien als een teken van respect. Het laat zien dat je van je maaltijd geniet. Ook schijnt dat, wanneer je noedels slurpt, de smaak beter naar voren komt en bijkomend voordeel is dat je ze sneller kunt eten. Laat je dus vooral gaan tijdens het eten!
Doe nooit zout bij je eten in Egypte
Om een beetje extra smaak toe te voegen aan ons eten, grijpen we al snel naar het zout. In Egypte wordt dit gezien als een belediging. Want: de kok bereid je voedsel met voorbedachte rade op een bepaalde manier. Wanneer je zout toevoegt, wil je de smaak veranderen, wat kan duiden op dat je het gerecht niet volledig vond. Wanneer er nog geen zout en peper op tafel staat, vraag er dan ook niet naar, en al helemaal niet wanneer je bij iemand thuis eet.
Je vis omdraaien staat voor ongeluk in China
Wanneer je een hele vis eet, krijg je wellicht de neiging om deze op de helft om te draaien. Maar wanneer je de vis omdraait, betekent dit dat je de botten omdraait, wat staat voor de rug naar iemand toekeren. Volgens een oud vissers bijgeloof zou het ook betekenen dat je er een boot door laat kapseizen. Om de vis door het bot te krijgen, zul je gewoon het geduld moeten hebben om recht door de graatjes te eten. Minder efficiënt, maar je krijgt wél minder starende blikken.
In Zuid-Korea neemt de oudste persoon de eerste hap
In Zuid-Korea is niemand toegestaan een hap te nemen van het eten totdat de oudste persoon aan tafel dit heeft gedaan. Wanneer je wacht, wordt dit gezien als een teken van respect. Ook is het vriendelijk om te wachten met zitten totdat de oudste persoon plaats heeft genomen.
Proost niet in Hongarije
Wanneer je in Hongarije niet proost, kan dit voorkomen worden dat je uitgescholden wordt. Dit gaat terug naar het jaar 1848, toen de Oostenrijkse regering een Hongaarse opstand onderdrukte. Oostenrijkse leiders executeerde Hongaarse rebellen, en vierden dit door te proosten. Sommigen zeggen dat de traditie maar 150 jaar hoefde te duren, en dus zou eindigen in het jaar 2000, maar het wordt nog steeds nageleefd door vele Hongaren.