9x waarom Antwerpen op je winterbucketlist hoort

9x waarom Antwerpen op je winterbucketlist hoort

Inhoudsopgave

Antwerpen in de winter hoort thuis op ieders bucketlist. Internationale smaken, indrukwekkende musea en zeven keer per week shoppen: het is een kleine greep uit wat de Belgische stad in de winter te bieden heeft. Maar er is veel meer, daarom negen inspirerende redenen om deze winter naar Antwerpen te komen.

1. Culinaire wereldstad
Antwerpen telt maar liefst 174 nationaliteiten en dat proef je. Streetfood en restaurants met een Michelinster, echt bruine cafés en hippe koffiebars, wereldvermaarde chocolatiers en prijswinnende cocktailshakers, Marokkaanse couscousbars en Joodse restaurants: je vindt het allemaal in Antwerpen. In de overdekte foodmarket Mercado kan je genieten van eerlijk, smaakvol en vers eten uit alle windstreken.

2. Winter in Antwerpen
Van zaterdag 9 december tot en met zondag 7 januari 2018 verwelkomt Antwerpen je in een magisch winterwonderland. Je kijkt er je ogen uit dankzij de vele activiteiten. Kuier over de sfeervolle kerstmarkt, draai rondjes in het reuzenrad, bind de schaatsen aan op de overdekte ijspiste of roetsj naar beneden op de tubing. Laat je leiden door de sfeerverlichting en geniet na met een dampend drankje in een van de gezellige winterbars. Op 9 december is er een openingsfeest met concerten, shows en magische projecties. Sluit je het jaar af in onze stad? Op 31 december is er een knaller van een eindejaarsvuurwerk.

3. Thuiskomen bij de grote meesters
De winterse knisperende koude brengt je het ideale moment om een museum te bezoeken. Het Rubenshuis of de Erfgoedbib met haar imposante Nottebohmzaal zijn musea met huiskamers die in dezelfde warme, gezellige sfeer baden als ’s winters bij ons thuis. In het vernieuwde Museum Plantin-Moretus komt de indrukwekkende kerststal uit de kast. Je drukt er ook je eigen kaartjes of knutselt kerstballen en tafelversiering.

4. Diamanthoofdstad
Deze winter wordt nog schitterender dan anders. Antwerpen is al meer dan 500 jaar het belangrijkste handelscentrum voor diamant ter wereld. 84 procent van alle ruwe en 50 procent van alle geslepen diamanten vinden hun weg naar de stad. Dit najaar viert de stad dat ze ‘Antwerp Diamond Capital since 1447’ is. Eén van de blikvangers is de expo Schitterend Verlangen in het MAS. Je bewondert er onder andere de diamanten diadeem van Cartier die koningin Elisabeth droeg, de Russische tsarenkroon van de Romanovs en de verlovingsring van Maria van Bourgondië.

Shopping Stadsfeestzaal © Picture by Nikita Duchie

5. Elke dag shoppen
Shoppen in Antwerpen is een echte belevenis die perfect aansluit bij de status van Antwerpen als Modestad. Grote modehuizen, trendy boetieks, kleine en onafhankelijke winkels en grensverleggende concept stores. Je vindt het allemaal op wandelafstand in een stad die tegelijk hip én historisch, cool én klassiek, trendy én traditioneel is. Shopping Stadsfeestzaal laat je naar hartenlust winkelen in een schitterend decor. Heel december kan je zelfs elke dag winkelen zodat de zoektocht naar dat perfecte cadeautje stressvrij kan verlopen. Ook de chalets op de kerstmarkt bieden je inspiratie voor originele en creatieve geschenkjes.

6. Stad aan de Stroom
Water doet dromen, ook in de winter. Antwerpen deint mee met eb en vloed en vaart af en toe graag eens tegen de stroom in. Ontdek de stad op het panoramisch dakterras van het Museum aan de Stroom. Wandel langs de kaaien en scheep in op de gratis veerboot naar Linkeroever voor een winterwandeling en een bord verse mosselen. Een romantische zonsondergang aan de Schelde verwarmt je gegarandeerd.

7. Bourgondisch
Antwerpenaars zijn levensgenieters dus doe mee en geniet met volle teugen van al het lekkers dat de stad te bieden heeft. Ga eens aan de toog hangen in een echt bruin café. Bestel er een bolleke en ga eens neuzen in Brouwerij De Koninck om te zien hoe het bier gemaakt wordt. Proef van de aloude traditie Elixir d’Anvers, snoep een stukje hemelse chocolade bij een van de gekende chocolatiers of geniet van een Antwerps handje bij de koffie. Stuk voor stuk streekproducten die je de nodige energie en ‘goesting’ geven om Antwerpen nog meer te gaan ontdekken.

8. Kinderen koning
Ook gezinnen met kinderen zullen zich hun vakantie in Antwerpen nog lang herinneren. Laat ze dag zeggen tegen Nello en Patrasche en vertel hen het ontroerende kerstverhaal over onvoorwaardelijke vriendschap tussen een weesjongen en zijn hond. Wandel met hen langs Het Steen, ze wanen zich ridders of jonkvrouwen in het kasteeldecor. Ineens ook de perfecte achtergrond voor een sprookjesachtige foto aan de Schelde. Ontmoet Belgische striphelden in Comics Station. Of bezoek de Zoo op een heel andere manier tijdens China Light Zoo: ‘s avonds, als de dieren slapen, verandert de dierentuin immers in een magische lichttuin.

9. Rust in de bruisende stad
Antwerpen leeft en bruist. Toch vind je er genoeg mogelijkheden om tot rust te komen. Een ochtendwandeling in kunsthemel Middelheimpark bijvoorbeeld. Of haal een frisse neus aan het verrassende stadsstrand van Sint-Anneke op linkeroever. Neem een pauze in de Botanische Tuin en ontdek midden in de stad een eeuwenoude plantentuin. Ga zeker de serre binnen voor een portie zon tussen de cactussen en andere exotische planten. In de Hobokense polder duik je echt de natuur in en sta je oog in oog met reigers, oerossen en paarden.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten