Denemarken: dit mag je niet missen in 2022

Denemarken

Inhoudsopgave

Van slapen tussen de tijgers, een bezoekerscentrum over de massa-extinctie van dinosaurussen tot aan de Grand Départ van de Tour de France in Denemarken: dit zijn de toeristische Deense hoogtepunten om naar uit te kijken in 2022.

Grand Départ Tour de France 

De start van de Tour de France in Denemarken stond oorspronkelijk gepland voor 2021. Inmiddels is dit gerenommeerde wielerevenement verplaatst naar juli 2022 en zullen de eerste meters van de Ronde van Frankrijk op vrijdag 1 juli in Kopenhagen worden afgelegd. De tweede etappe vindt plaats op zaterdag 2 juli en gaat over het eiland Seeland richting het eiland Funen en de derde etappe start op zondag 3 juli in Zuid-Jutland en gaat van Vejle naar Sønderborg. Minimaal 3 UNESCO Werelderfgoed locaties worden gepasseerd tijdens de in totaal 397 kilometer lange tocht.

Koningin Margrethe 50 jaar op de troon 

Koningin Margrethe II van Denemarken viert op 14 januari een bijzonder jubileum. Precies op deze dag, 50 jaar geleden, werd de dochter van Koning Frederik IX gekroond tot staatshoofd van het Koninkrijk Denemarken. Gedurende het hele jaar vinden er verschillende festiviteiten plaats om dit koninklijke jubileum te vieren. Vanwege COVID-19 is er gekozen voor kleinere ceremoniële evenementen in de week van 14 januari, zoals de kranslegging bij het graf van haar vader en moeder koningin Ingrid in de kathedraal van Roskilde.

Opening nieuw Lalandia vakantiepark aan de Deense Noordzeekust 

Op 2 juni opent in Søndervig aan de Deense Noordzeekust een nieuw Lalandia vakantieparadijs. De locatie aan de westkust is een perfecte combinatie van wilde natuur, brede zandstranden en volop speelmogelijkheden voor kinderen. De nieuwe vakantiehuizen zijn van hoge kwaliteit en gericht op families. Indoor faciliteiten zijn onder andere het subtropisch waterpark Aquadome, het kinderspeelparadijs Monky Tonky Land, Aquashop en meerdere restaurants. 

Slapen tussen de tijgers in het grootste tijgerbos van Europa 

Wakker worden van het gebrul van indrukwekkende natuurlijke jagers? Vanaf het voorjaar van 2022 kun je in Safaripark Knuthenborg nabij Maribo op het eiland Lolland, naast gepensioneerde circusolifanten, apen en wolven ook wakker worden tussen de tijgers. Enkel een groot panoramisch raam scheid je van deze jagers, die hun intrek hebben genomen in het grootste tijgerbos van Europa, waaronder ook de gepensioneerde circustijger Keni. 

Nieuw bezoekerscentrum voor Stevns Klint over de massa-extinctie van dinosaurussen  

Aan de zuidoostkust van Seeland liggen de kliffen van Stevns Klint. Dit natuurfenomeen, gevormd van krijt en kalksteen, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en krijgt in 2022 een bezoekerscentrum. In deze interactieve tentoonstelling, vormgegeven door het Nederlandse ontwerpbureau Tinker Imagineers, wordt het verhaal verteld van de massa-extinctie van dinosaurussen 66 miljoen jaar geleden. Bezoekers kunnen ook zelf op zoek gaan naar fossielen, aan het 17 kilometer lange strand onderaan de klif. 

Denemarken
Stevns Klint. Foto: VisitSydsjælland-Møn A/S

Fønix: de nieuwste, snelste, hoogste én langste achtbaan van Denemarken 

Voor het nieuwe pretparkseizoen opent Fårup Sommerland in Noord-Jutland een nieuwe achtbaan genaamd Fønix (Feniks). Deze hoogste, langste en snelste achtbaan van Denemarken heeft een hoogte van 40 meter, een lengte van 905 meter en een topsnelheid van 95 kilometer per uur. Fønix heeft naast ‘s werelds eerste “stall loop” element, waardoor achtbaanliefhebbers 2,5 seconden gewichtloosheid kunnen ervaren, ook de meeste “air time” (een combinatie van 9,2 seconden aan gewichtloosheid en negatieve g-krachten) van alle achtbanen in Scandinavië. De attractie is door het Nederlandse bedrijf Vekoma ontworpen, net als de in het park aanwezige attracties “Saven”, “Mineekspressen” en “Orkanen”. 

FLUGT nieuw museum over vluchtelingen  

In de bossen net buiten Oksbøl stond van 1945 tot 1949 het grootste vluchtelingenkamp van Denemarken. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was dit een thuis voor 35.000 Duitsers. Overblijfselen van dit kamp, de begraafplaats en het voormalig ziekenhuis, hebben een nieuwe bestemming gekregen en zijn door BIG – Bjarke Ingels Group getransformeerd tot het nieuwe museum FLUGT – Refugee Museum of Denmark. Tegen de herfst van 2022 kunnen bezoekers meer te weten komen over de Duitse en andere vluchtelingen die zich door de jaren heen in Denemarken hebben gevestigd. Gevoelige onderwerpen worden niet vermeden, maar juist aan de kaak gesteld. Het Nederlandse ontwerpbureau Tinker Imagineers heeft ook bij dit museum zorggedragen voor de audiovisuele aspecten.

Dinosaurland nieuw themagebied Djurs Sommerland 

Djurs Sommerland in het oosten van Jutland opent op 30 april met het nieuwe themagebied Dinosaurland. 25 levensgrote dinosaurussen staan verspreid over het bos. Ga op Dino Xpedition of beleef de drie nieuwe attracties, waaronder de 400 meter lange familie achtbaan T-Rex Family Coaster. Kinderen kunnen zelfs een eigen opgraving nabootsen en op zoek gaan naar dinobotten.

‘Kystsporet’ nieuwe fiets- en wandelroute aan Deense Noordzeekust 

De nieuwe 157 kilometer lange fiets- en wandelroute ‘Kystsporet’ (Kustspoor) aan de Deense Noordzeekust strekt zich uit van Nørre Vorupør tot aan Blokhus. De route leidt fietsers en wandelaars door charmante kustplaatsjes, een ruig duinlandschap en weelderige groene weide. De route is officieel geopend vanaf Pasen tot de herfstvakantie. Enkele hoogtepunten op de route zijn Nationaal Park Thy, Klitmøller, Bulbjerg, Svinkløv Klitplantage en de vuurtoren Rubjerg Knude. 

Denemarken
National Park Thy

Hoogste windturbine ter wereld te bewonderen in Thy 

Met een hoogte van 271 meter en een spanwijdte van 216 meter kan de Siemens Gamesa windturbine vanaf 2022 het hele jaar door in Thy worden bezocht, in het Deense nationale testcentrum voor windenergie aan de westkust van Noord-Jutland. In dit informatiecentrum, genaamd Besøgscenter Østerild, kunnen volwassenen en kinderen via leeractiviteiten kennismaken met de ultramoderne windenergie technologieën, alsook de nieuwe reuzen van de zee van dichtbij bewonderen. Eén zo’n turbine kan namelijk genoeg groene stroom opwekken voor 18.000 woningen. Er zijn al plannen om 15.000 van dit soort windturbines wereldwijd over verschillende offshore windparken in de komende 10 jaar te installeren. Het nationale testcentrum in Thy is het enige testcentrum ter wereld dat de capaciteit heeft windturbines van dit formaat te testen.  

REGAN Vest bunkercomplex over Koude Oorlog  

Het is een van de best bewaarde geheimen van Denemarken: het ongeveer 5.500 vierkante meter grote REGAN Vest-bunkercomplex (Regeringsanlæg Vestdanmark), 60 meter onder de grond in Rold Skov in Noord-Jutland. De nucleair veilige bunker, gebouwd ten tijde van de Koude Oorlog in de jaren zestig, was bedoeld om de Deense regering en de koninklijke familie te beschermen in geval van een Derde Wereldoorlog. De bunker zal in 2022 voor het eerst worden opengesteld voor het publiek. De faciliteit maakt deel uit van een nieuw Koude Oorlog Museum met verschillende tentoonstellingen zowel boven- als ondergronds. 

Overvloed aan lekkernijen tijdens eerste Cake Festival in Tønder 

Het samenkomen onder het genot van de Zuid-Jutse Koffietafel of zoals de Denen het noemen “Sønderjysk Kaffebord” is een waar hoogtepunt in Zuid-Jutland, net over de grens met Duitsland. Het is een traditie die voort is gekomen uit de oorlog en Duitse bezetting van 1864 en is inmiddels uitgegroeid tot cultureel erfgoed. Op zaterdag 30 april worden tafels vol koekjes, taarten en gebak tijdens de eerste editie van het Cake Festival in Tønder uitgestald om de liefde van de Denen voor zoete lekkernijen te vieren. Proef enkele van de beroemdste creaties met bijzondere namen als Ingenting (Niets) of Gode Råd (Goede Raad). Naast lekker eten zal er ook livemuziek in de straten van Tønder te horen zijn en worden er wedstrijden en workshops gehouden. 

Veilige landen

Boek nu jouw vakantie naar Denemarken

Mis niks in 2022!

Bornholm eerste ‘World Craft Region’ van Europa 

Het Deense eiland Bornholm, gelegen in de Oostzee, is als eerste Europese bestemming verkozen tot ‘World Craft Region’. Het eiland heeft een sterke traditie op het gebied van kunstnijverheid, denk aan handwerk, glasblazen, keramiek en pottenbakken, en is een geliefde bestemming onder kunstliefhebbers. Gedurende zes weken in september en oktober kunnen creatieve workshops en masterclasses worden gevolgd en zijn er thematentoonstellingen op het eiland te bezoeken. 

50ste editie Roskilde Festival 

De 50ste editie van het Roskilde Festival moest twee keer worden uitgesteld, maar staat voor 2022 gepland van 25 juni tot 2 juli. Het 8-daagse muziekfestival omhelst veel meer dan alleen optredens van nationale en internationale artiesten. Het festival staat voor activisme, kunst en vooral alles wat te maken heeft met solidariteit en duurzaamheid. Enkele grote namen zijn inmiddels bekend, waaronder Dua Lipa en Tyler, the Creator. Het festival is 100% non-profit en wordt volledig gerund door 30.000 vrijwilligers.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten