Hoogtepunten in Denemarken die je niet mag missen

hoogtepunten Denemarken

Inhoudsopgave

Er zijn dit jaar veel hoogtepunten te vinden in Denemarken. Van de opening van het nieuwe H.C. Andersen museum tot aan de viering van het 100-jarig bestaan van de Deense hotdog stand. Dit overzicht geeft je alvast een inkijkje in de hoogtepunten die ons te wachten staan.

Hoogtepunten voor natuurliefhebbers en actievelingen:

Nieuwe fietsroute rondom Horsens Fjord

Aan de oostkust van Jutland in de regio Kystlandet opent in 2021 het eerste hoogtepunt, namelijk de fietsroute Fjordmino. De cirkelvormige route is 52 km lang en is gelegen aan Horsens Fjord. Onderweg kom je bossen, weilanden, gezellige dorpjes en stranden tegen die je terugvoeren naar het stadje Horsens. Een van de hoogtepunten op de route zijn de twee kleine eilandjes Alrø en Hjarnø, die in het zomerseizoen van mei tot september per fietsferry kunnen worden bereikt.

Eerste Europese campingmuseum in Kasteel Egeskov

Dit jaar opent het eerste Camping Outdoor Museum van Europa in de tentoonstellingsruimten van Kasteel Egeskov op het eiland Funen. Kasteelheer graaf Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille ontwierp de tentoonstelling in samenwerking met de Dansk Camping Union, de grootste campingvereniging van Denemarken. Naast de geschiedenis van het kamperen richt het museum zich ook op het overbrengen van het kampeergevoel; het gevoel van vrijheid en saamhorigheid dat hoort bij deze vakantievorm. Kasteel Egeskov heeft al een Oldtimermuseum, een Falck-museum en tentoonstellingen over mode, mensen en technologie. Naast de voertuigententoonstellingen kunnen bezoekers ook genieten van de tuinen en een grote buitenspeelplaats voor kinderen.

Nieuw museum over het Zuid-Funense archipel

In het zuidwesten van het eiland Funen in Faaborg opent in mei een nieuw museum gewijd aan het bijzondere landschap van de Zuid-Funense archipel en zijn eilandbewoners. Bezoekers kunnen in het Øhavsmuseum (Archipel Museum) meer te weten komen over de schoonheid en eigenaardigheden van de meer dan 60 eilanden. Het museum zal ook de mogelijk bieden om begeleide tours te boeken – van snorkelen tot aan paardrijden toe.

‘Marsktårnet’ nieuw uitkijkpunt over Deense Waddenzee

In het voorjaar van 2021 opent de nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren ‘Marsktårnet’ in Hjemsted bij Skærbæk, ongeveer 30 km vanaf de Duitse grens. De spiraalvormige toren is ontworpen door het wereldberoemde Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) en zal onderdeel uitmaken van een nieuwe toeristische ontmoetingsplek aan de rand van het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee. Bij mooi weer kunnen bezoekers vanaf het uitkijkplatform over het moeraslandschap uitkijken richting Esbjerg en Rømø. Er zullen in eerste instantie 125 parkeerplekken voor campers aanwezig zijn, een restaurant, ijssalon, speeltuin en minigolfbaan.

Bezoekerscentrum voor UNESCO Werelderfgoed Stevns Klint

De kliffen van Stevns Klint aan de zuidoostkust van Seeland staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De afzonderlijke sedimenten van de rotsformatie – 65 miljoen jaar geleden gevormd door krijt en kalksteen – geven een fascinerend inzicht in de geschiedenis van Denemarken. In het nabij gelegen Boesdal Kalkbruch opent in 2021 een nieuw bezoekerscentrum om deze geschiedenis te tonen. De kalksteengroeve maakt een reis naar het Deense verleden mogelijk via een pad die de bezoekers leidt naar de 41 meter hoge en bijna 20 kilometer lange klif van Stevns Klint.

Ook een bezoekerscentrum voor Nationaal Park Thy

Thy Nationaal Park staat ook wel bekend als “de grootste wildernis van Denemarken”. In de Noordzeeduinen met uitzicht op zee en het vissersdorp Vorupør wordt in het voorjaar van 2021 het nieuwe bezoekerscentrum van het 244 vierkante kilometer grote park geopend. Het architectenbureau Loop Architects won de wedstrijd met een ontwerp dat het gebouw laat opgaan in de duinen. Ook de expositieruimtes gaan direct op in het met zand bedekte landschap en laten de grenzen tussen museum, mens en omringende natuur vervagen.

Hoogtepunten Denemarken

Hoogtepunten voor cultuurgenieters:

100-jarig jubileum Deense hotdog stand

Voor velen is de Deense hotdog dé favoriete snack tijdens een vakantie in Denemarken. In januari viert deze zogenaamde eerste Deense ‘fast food’ snack zijn 100ste verjaardag. Op 18 januari 1921 kregen de eerste zes ‘pølsevogne’ (hotdogkraampjes) in Kopenhagen toestemming om ‘røde pølser’ (rode worsten) in broodjes te verkopen. De felrode worsten van een echte Deense hotdog zijn óf ‘kogt’ (gekookt) of ‘ristan’ (geroosterd) en worden geserveerd met gebakken uien, zoetzure ingelegde komkommerschijfjes en drie soorten saus – ketchup, mosterd en tartaarsaus. Tegenwoordig zijn de Deense hotdogs te verkrijgen in ecologische en gastronomische stands, zoals Den Økologiske Pølesmand of Nordic Hotdog in Kopenhagen. De bekendste en meest klassieke variant is het hotdogkraampje Annie’s kiosk in Zuid-Jutland. Traditiegetrouw een eerste stop voor veel vakantiegangers die na het oversteken van de Duitse grens een snack voor onderweg willen meepakken.

REGAN Vest bunkercomplex: Koude Oorlog Museum

Het is een van de best bewaarde geheimen van Denemarken: het ongeveer 5500 vierkante meter grote REGAN Vest-bunkercomplex (Regeringsanlæg Vestdanmark), 60 meter onder de grond in Rold Skov in Noord-Jutland. De nucleair veilige bunker, gebouwd ten tijde van de Koude Oorlog in de jaren zestig, was bedoeld om de Deense regering en de koninklijke familie te beschermen in geval van een Derde Wereldoorlog. Het plan is om de bunker in 2021 voor het eerst open te stellen voor het publiek. De faciliteit maakt deel uit van een nieuw Koude Oorlog Museum met verschillende tentoonstellingen zowel boven- als ondergronds.

Mini paradijsjes op het water ‘Copenhagen Islands’

Het water in en rondom Kopenhagen is schoon en helder. Het wordt het hele jaar door voor recreatieve doeleinden gebruikt – om in te zwemmen, te kajakken of per boot de stad te verkennen. In 2018 werd een prototype eiland met de titel ‘CPH-Ø1’ gelanceerd. Dit was de start voor het grotere project ‘Copenhagen Islands’, geïntroduceerd voor een stad omringd door water om de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten door middel van drijvende eilandjes, de zogenaamde “parkipelago”. In de zomer van 2021 worden drie nieuwe eilanden toegevoegd die voor iedereen toegankelijk zullen zijn. De eilanden zijn flexibel in gebruik, kunnen worden verplaatst en zijn alleen met duurzaam en gerecycled materiaal gebouwd. Ze bieden een plek om de sterrenhemel te aanschouwen, zijn een uitvalsbasis voor zwemmers en kunnen dienen voor fototentoonstellingen en onderwaterkwekerijen voor oesters en mosselen.

Hoogtepunten voor families met kinderen:

Nieuw Hans Christian Andersen Museum

De wereldberoemde Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen werd in 1805 geboren in Odense op het eiland Funen. Een paar eeuwen later opent hier een nieuw museum gewijd aan zijn tijdloze sprookjeswereld. Het gebouw in het oude stadshart van Odense is ontworpen door het Japanse architectenbureau Kengo Kuma & Associates. Het verbindt de bestaande Andersen attracties H.C. Andersen Huis en het kindercultuurhuis ‘Fyrtøjet’ (‘The Tinderbox’) en beslaat ongeveer 5.600 vierkante meter, waarvan tweederde ondergronds. De houten structuur van het museum is geïnspireerd op de lokale Deense bouwtraditie, de talrijke historische vakwerkhuizen van Odense. In de grote ‘magische’ tuin is ruimte gemaakt voor een betoverende doolhof.

Ingang Legoland (foto: RPBaiao / Shutterstock.com)

LEGO® MOVIE™ World in familiepark LEGOLAND®

De opening van deze nieuwe attractie moest met een jaar worden uitgesteld, maar hopelijk kan in het nieuwe pretparkseizoen The LEGO® MOVIE™ World alsnog open. Dit nieuwe universum in LEGOLAND® Billund neemt de bezoekers mee in de wereld van Lucy, Emmet en de bouwers. LEGO fans kunnen de eerste 4D bioscoop van Scandinavië verwachten: Emmets Flying Adventure – Masters of Flight. In de interactieve attractie Apocalypseburg Sky Battle nodigen Emmet en Lucy iedereen uit om samen met hen een DUPLO® invasie vanuit de ruimte te bestrijden. Voor wie een tintelend gevoel in de maag wil voelen, kan de regenboogkleurige toren Unikitty’s Disco Drop beklimmen.

Wakker worden tussen gepensioneerde circusolifanten

Wakker worden met uitzicht over het grootste olifantenverblijf van Europa kan in het Elephant Camp in Knuthenborg Safaripark, ten zuiden van het eiland Lolland. Bezoekers slapen in een van de nieuwe glampingtenten. Voordat ze naar bed gaan, worden ze eerst door een gids getrakteerd op een tour om vervolgens in de ochtend deze vriendelijke reuzen langs hun tent te zien passeren op weg naar hun waterpoel. Deze laatste circusolifanten van Denemarken mogen op de kunstmatig aangelegde savanne van 140 km2 van hun welverdiende rust genieten.

Geplande evenementen:

WorldPride en EuroGames

De WorldPride in Kopenhagen en de naburige stad Malmö aan de andere kant van de Sont is een kleurrijk festival voor iedereen. Van 12 tot 22 augustus komen de festivalbezoekers samen om aandacht te vestigen op een meer inclusieve wereld, waarin mensenrechten en gelijkheid op de agenda staan middels talrijke evenementen. Tegelijkertijd vinden zowel in Kopenhagen als in Malmö van 18 tot 20 augustus ook de EuroGames plaats.

50-jarig jubileum Roskilde Festival

Eigenlijk moest het in 2020 gevierd worden, maar de wereldsituatie veranderde door Covid-19. Het beroemde Roskilde Festival viert in plaats daarvan in 2021 zijn 50-jarig jubileum van 26 juni tot 3 juli. ‘Tyler, the Creator’ en ‘Thom Yorke, Tomorrow’s modern boxes’ zijn al geboekt en de bekendmaking van andere opwindende artiesten volgt nog.

EK voetbal

Het Europees kampioenschap voetbal 2020 of UEFA Euro 2020 zou in eerste instantie worden gehouden van 12 juni tot 12 juli 2020 met onder andere wedstrijden in Kopenhagen. Dit sportevenement is verplaatst naar 11 juni tot 11 juli 2021. In Kopenhagen is Telia Parken Stadium de aangewezen plek voor de wedstrijden.

Tour de France 2022 start in Denemarken

De start van de Tour de France zou oorspronkelijk in 2021 in Denemarken plaatsvinden, maar de organisatie heeft inmiddels bekend gemaakt dat dit wielerevenement is verplaatst naar 2022. De eerste meters op de pedalen van de Ronde van Frankrijk vinden nog steeds plaats op een parcours door Kopenhagen. Daarna volgen er nog etappes over de eilanden Seeland richting Funen en het vaste deel Zuid-Jutland.

Boek nu alvast je reis naar Denemarken!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten