Fooi geven in het buitenland: zo doe je dat

Fooi geven in het buitenland: zo doe je dat

Inhoudsopgave

Bij ieder drankje of etentje is het even nadenken als de rekening op tafel komt. Geef deze zomer fooi als een local met fooi-richtlijnen voor de populairste zomerbestemmingen.

De zomervakantie is in volle gang. Daarom stelden vliegticket- en hotelzoekmachine momondo.nl en online platform voor restaurantreserveringen OpenTable fooi-richtlijnen op voor de tien populairste zomervakantiebestemmingen onder Nederlanders. Een nieuw wereldwijd onderzoek waar zo’n 22.000 reizigers aan meewerkten bracht namelijk aan het licht dat bijna de helft van de vakantiegangers (47 procent) in de war raakt van fooi geven in het buitenland.

Nederlanders royaal met fooien

Hoewel Nederlanders niet bekend staan als gulle gevers, blijken we over het algemeen echter royaal fooi te geven, met een gemiddelde nationale fooi van 9-10 procent. Zeker vergeleken met Finnen en Spanjaarden, die gemiddeld slechts 5-6 procent fooi geven op de totale rekening.

Goede service belangrijkste reden voor fooi

Wereldwijd beweert 33 procent tijdens een vakantie fooi te geven aan de bediening als dat specifiek in dat land wordt verwacht, ongeacht de kwaliteit van de service. Onder Nederlanders ligt dat percentage lager (23 procent). Ruim een derde van de Nederlanders (36 procent) vindt dat voor het geven van fooi een goede service noodzakelijk is, ongeacht de fooi-etiquette in een land. Een kleine groep Nederlanders (10 procent) geeft toe nooit fooi te geven op vakantie.

29 procent van de Nederlanders geeft aan dat fooi geven in het buitenland verwarrend kan zijn en soms voor gênante situaties zorgt. Om verwarring bij het geven van fooi op vakantiebestemmingen te voorkomen, zette momondo de top 10-zomerbestemmingen op een rij, inclusief de lokale richtlijnen voor het geven van fooi en de gemiddelde vliegticketprijzen voor een retourtje deze zomer.

Zo geef je fooi op de top 10-zomerbestemmingen:

Bangkok, Thailand

Gemiddelde prijs retourticket: € 640
In Bangkok betaal je vaak 10% servicekosten bij hotels en luxe restaurants. Als de servicekosten niet zijn inbegrepen geven toeristen vaak een fooi tot 10 procent.

Denpasar en Jakarta, Indonesië

Gemiddelde prijs retourticket: € 785 (Denpasar) en € 679 (Jakarta)
Net als in Thailand bevat de rekening in een restaurant vaak 5-10 procent servicekosten. Mochten er geen servicekosten gerekend worden, dan wordt een fooi rond de 10 procent op prijs gesteld.

Istanbul, Turkije

Gemiddelde prijs retourticket: € 283
Bij een bezoek aan een normaal restaurant of café is een tip van 5-10 procent normaal in Turkije. Bij luxe restaurants wordt er zo’n 10-15 procent fooi verwacht aan het einde van de avond.

New York, Verenigde Staten

Gemiddelde prijs retourticket: € 519
Amerika staat bekend als land waar veel fooi wordt gegeven. 24 procent van de Amerikanen vindt dat een royale fooi van 19-20 procent op zijn plek is bij een goede service in een restaurant.

Colombo, Sri Lanka

Gemiddelde prijs retourticket: € 759
In Sri Lanka is de gebruikelijke fooi 10 procent van de totale rekening, maar je kunt meer of minder betalen afhankelijk van je tevredenheid over de service en het geserveerde eten in het restaurant.

Lissabon, Portugal

Gemiddelde prijs retourticket: € 189
Uit het onderzoek blijkt dat fooi geven in Portugal geen gewoonte is in een restaurant. Bijna een kwart van de Portugezen (23 procent) overweegt namelijk een fooi van 1-2 procent bij een goede service.

Málaga, Spanje

Gemiddelde prijs retourticket: € 170
Nederlanders die deze zomer bijvoorbeeld naar Málaga of een andere strandbestemming in Spanje reizen moeten na een etentje rekening houden met een fooi van zo’n 5-6 procent.

Nador, Marokko

Gemiddelde prijs retourticket: € 450
Restaurants in Marokko zijn over het algemeen goedkoop, dus een fooi van 10-15 procent wordt gewaardeerd als dit niet op de bon staat. Laat 20-30 dirhams achter bij een uitstekende service.

Caïro, Egypte

Gemiddelde prijs retourticket: € 413
10 procent is de gemiddelde fooi in een restaurant in Egypte. Er worden echter vaak ook servicekosten op de bon gezet. Let op: deze gaan naar het restaurant en niet naar de bediening.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten