5 leuke herfst trips in het Tsjechische Hradec Králové

5 leuke herfst trips in het Tsjechische Hradec Králové

Inhoudsopgave

Hradec Králové in noordoost-Bohemen is een Tsjechische regio die zich kenmerkt zich door kleine dorpjes, barokke gebouwen, de rivieren de Elbe en Orlice en een glooiend landschap met enkele bijzondere natuurverschijnselen. De afwisseling van cultuur en natuur maakt het een aantrekkelijk gebied om een herfstvakantie te vieren. Daarom 5 tips om te genieten van deze streek in de herfst.

1. Het barokke complex Kuks

Het voormalige hospitaal in Kuks is een bezienswaardigheid dat iedere bezoeker positief verrast. Gelegen op een heuvel boven de rivier de Elbe is het een verrassende verschijning met levensgrote standbeelden, een weelderig kapel en gebouwen in barokstijl. Het hospitaal maakte onderdeel uit van een rijk kuuroord. Graaf Špork bouwde in de jaren 1694-1724 een sprankelend kuuroord in Kuks vanwege nabijgelegen heilzame waterbronnen. Het complex groeide uit tot een plaats met diverse kuurhuizen en een hospitaal voor oud-soldaten. Door het dorp liep als het ware een levenslooplijn. Waar de plaats begon met levendige theaters, restaurants en kuurhuizen eindigde het in een hospitaal met daarachter een begraafplaats. Van het kuuroord zijn weinig gebouwen bewaard gebleven, maar hospitaal Kuks staat er nog prachtig bij. Niet alleen van buiten is het de moeite waard. Tijdens een rondleiding wandel je door de ‘macabere hal’ met tekeningen over de dood, kun je de beelden van de beeldhouwer Matyáš Bernard Braun bewonderen over de zonden en de deugden van de mens. Bovendien bevindt zich in het hospitaal één van de oudste apotheken van Tsjechië. Kuks is open tot eind oktober van dinsdag tot en met zondag.

Wandelen in het Adelaarsgebergte

2. Wandelen in het Adelaarsgebergte

Het Reuzengebergte, waarvan ook een deel ligt in de regio Hradec Králové, is het hoogste en tevens populairste gebergte van Tsjechië. Op anderhalf uur rijden van het Reuzengebergte vind je het verrassend mooie en rustige Adelaarsgebergte (Tsjechisch: Orlické hory). Gelegen aan de grens met Polen is dit gebied een paradijs voor fiets- en wandelliefhebbers. Glooiende heuvels worden afgewisseld met dichte bossen, meanderende rivieren, oude kasteelruïnes en militaire vestingwerken. De bunker Hanička behoorde tot het systeem van vooroorlogse vestingwerken en is gebouwd in de jaren dertig tegen de Duitsters. Populaire uitstapjes in het Adelaarsgebergte zijn de ruïnes Potštejn, de bedevaartskerk in Neratov en Zemská brána, een rotsachtige vallei. Het charmante plaatsje Opočno is een geweldig startpunt voor een fietstocht door Orlické Hory.

3. Bewonder de stad Hradec Králové

Deze levendige stad met jonge mensen, geweldige bars en restaurants is een heerlijke plek om te bezoeken. De stad is gelegen tussen de twee rivieren Orlice en de Elbe, die in Hradec Králové samenvloeien. Langs de rivier de Elbe ligt een mooi fietspad. Bovendien is het mogelijk om op een raderstoomboot te stappen voor een cruise van een uur. Hradec Králové beschikt over een elegante combinatie van gotische, renaissance, barok en moderne architectuur. De Witte Toren in het centrum van de stad is het majestueuze dominante kenmerk van Hradec Králové. De toren dankt zijn naam aan de heldere kleur van zandsteen waaruit het gebouwd is, de stenen zijn nu alleen niet wit meer. De renaissancetoren is 72 meter hoog en bezoekers kunnen van een prachtig uitzicht genieten op de stad, maar tevens van de bergtoppen van Krkonoše en het Adelaarsgebergte. In Hradec Králové is tevens het Oost-Boheems Museum gevestigd, een regionaal museum met archeologische en historische collecties.

4. Vergezichten in Broumovsko

4. Vergezichten in Broumovsko

Het nabijgelegen rotspark Adršpach – Teplice is bij velen bekend, maar het kleinere gebied Ostaš is net zo mooi. Je zigzagt langs eeuwenoude zandstenen rotsen waar je diverse malen een bijzonder uitzicht hebt over de omgeving. Een prachtig panorama heb je ook bij het barokke kapel op de heuvel Hvězda (ster in het Tsjechisch). De naam ontstond toen een houten kruis op de rotsen werd gebouwd met een vergulde ster als oriëntatiepunt voor wandelaars. Leuk is om een drankje of lunch te nemen in het historische jachthuis naast het kapel. Dit chalet is gebouwd in 1856 in Zwitserse stijl. De maaltijden hier zijn perfect voor een herfstachtige dag. Vanaf Hvězda gaan er vele gemarkeerde paden naar diverse interessante plekken van Broumovské stěny, zoals naar de kloof ‘Kovářova rokle’ of de plaats Broumov. In Broumov staat de houten kerk uit 1450, één van de oudste van Midden-Europa, en het barokke Benedictijnen klooster met een uitgebreide bibliotheek en een crypte met mummies.

5. Kasteel en brouwerij Náchod

Een kleine plaats met een rijk verleden. De stad Náchod bloeide in de 18de eeuw uit tot een welvarende stad door de textielindustrie. De huidige bezienswaardigheden in Náchod komen uit deze tijd, zoals de gotische kerk, het oude barokke stadhuis, het nieuwe neo-renaissance stadhuis en het postkantoor. De belangrijkste bezienswaardigheid is kasteel Náchod, gebouwd om de handelsroute tussen Bohemen en Kladsko te beschermen. De familie Smiřický, een van de rijkste in Bohemen in de tweede helft van de 16e eeuw, was een belangrijke eigenaar. Na 1620 kwam het kasteel in handen van diverse adellijke figuren, waaronder de Italiaanse edelman Ottavio Piccolomini, die het landhuis tot 1783 bezat en het kasteel zijn huidige uiterlijk gaf. Het kasteel is tot eind oktober geopend in de weekenden. In Náchod vind je tevens de grootste brouwerij van de regio. Bij Pivovar Primátor worden diverse bieren gebrouwen, waaronder het bekende Tsjechische pils maar ook andere bieren zoals zuurdesembier en het sterkste Tsjechische bier met 45 procent alcohol. Een rondleiding is mogelijk, wel van tevoren reserveren. Het allerleukst is de proeverij met Tsjechische bierspecialiteiten.

Meer over Tsjechië weten? Hier vind je alle berichten over Tsjechië.

Wie naar deze regio van Tsjechië vliegt, kan het beste landen op het vliegveld van Pardubice dat op een klein halfuur rijden ligt.

Kasteel en brouwerij Nachod

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten