IJsland: ontdek en bewonder

IJsland

Inhoudsopgave

IJsland is niet een bestemming, maar een avontuur. Dat zijn nog eens duidelijke woorden. Bezoekers staan versteld van de prachtige natuur en de schoonheid van het ruige landschap. IJsland biedt de reiziger dan ook een ruime keuze aan belevenissen, wanneer je het land ook bezoekt. IJsland staat bekend als het land van de extremen; de contrasten in het landschap tussen water en vuur maken de natuur van IJsland tot een spectaculaire bezienswaardigheid. Van de grootste gletsjers van Europa tot de meest actieve vulkanen ter wereld. IJsland is tweeënhalf keer groter dan Nederland, maar met slechts 330.000 inwoners het dunbevolktste land van Europa.

Reykjavik

Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. De grootste luchthaven van het land ligt op een steenworp afstand van de hoofdstad. Met 200.000 inwoners is het de grootste stad van het land, maar voelt het toch meer als een groot dorp. Reykjavik heeft voor iedereen wel iets te bieden. Of je nu zoekt naar de borrelende energie van deze kosmopolitische stad, Reykjavik heeft een reputatie als een van Europa’s hipste steden in de nacht, met veel muzikale activiteiten en een beroemd nachtleven, de geothermische energie in de grond onder je voeten, of de ontspannen sfeer van het landschap rondom de stad, Reykjavik belooft elke bezoeker een gedenkwaardig bezoek. Reykjavik is de hoofdingang van IJsland. Het is een stad met een jong hart en een lange geschiedenis, omringd door bergen en zee, met slechts en paar minuten verder weg een fantastisch en onbedorven landschap. Het leven speelt zich voor een groot deel af in de hoofdstraat Laugavegur. Hier zijn allerlei hippe en gezellige cafés en goede restaurants en winkels gevestigd. De meeste hotels zijn ook rondom deze straat te vinden. De stad is pas in 1786 ontstaan en heeft daardoor weinig historische gebouwen. Wel zijn er een paar bijzondere gebouwen die zeker het bezoeken waard zijn. De Hallgrímskirkja is een van de bekendste symbolen van IJsland. De ontwerper heeft zich laten inspireren door de vele basaltpartijen in het land. Op een zonnige dag is het uitzicht vanaf de top fenomenaal.

Lavaspugend

Vulkanen horen bij het IJslandse leven, gemiddeld zijn er op IJsland iedere vijf jaar vulkanische uitbarstingen. Sinds de middeleeuwen is een derde van de lava die de aarde bedekt afkomstig uit IJsland. Dezelfde geologische activiteit is ook verantwoordelijk voor een aantal van de meest aangrijpende stukken natuur in IJsland. De berglandschappen, de zwarte lavavelden en de thermische baden en geisers zijn het resultaat van het continu samenspel van vulkanische activiteit en natuurlijke elementen. 

Blue Lagoon

De aardkorst onder IJsland is veel dunner dan die onder Europa of Amerika en is het oppervlak dichterbij de hitte van de gesmolten lava onder de aardkorst. Daardoor wordt het bodemwater op IJsland warm en zijn er zo veel hete en bubbelende bronnen. Ga eens naar het Geysir gebied, waar de bron Strokkur elke vijftien minuten een grote zuil kokend water omhoog spuit. De Blue Lagoon ligt tussen Reykjavik en het vliegveld Keflavik en wordt als een van de hoogtepunten van IJsland beschouwd. Het gebied bevindt zich in het hart van een lava-veld en is ontstaan uit geothermisch verwarmd water. Bij toeristen is de lagune vooral bekend als een luxueuze, geothermisch verwarmde spa. Op de plekken waar gezwommen mag worden heeft het water een gemiddelde temperatuur van veertig graden. 

IJsland
Blue Lagoon

Walvissen

Een andere populaire activiteit is het spotten van walvissen. Vanwege de grote hoeveelheid voedsel in de zee wemelt het van de walvissen in de wateren van de Noord-Atlantische Oceaan. Van mei tot en met september heb je de grootste kans op het spotten van deze immens grote dieren. Husavík, in het noorden van IJsland, wordt ook wel de walvishoofdstad van Europa genoemd. Het is bij uitstek de plaats waar tours worden aangeboden, maar ook vanuit Reykjavik vertrekken steeds meer excursies naar de gebieden waar walvissen leven. 

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten