Kopenhagen is ‘s werelds meest fietsvriendelijke stad

Kopenhagen is 's werelds meest fietsvriendelijke stad

Inhoudsopgave

Als stedentripper die graag een stad per fiets ontdekt, ben je in Kopenhagen aan het goede adres. De Deense hoofdstad is de meest fietsvriendelijke stad ter wereld. Dat is een van de conclusies uit recent onderzoek van Baja Bikes onder bijna 50 duizend Nederlandse stedentrippers.

In eigen land voelen de respondenten zich op twee wielen het meest thuis bij een bezoekje aan Rotterdam. ‘Wie had ooit gedacht dat de fiets de hop on hop off-bussen naar de kroon zou steken?’, stelt Eric Castien, die Baja Bikes in 2005 vanuit Barcelona startte. ‘Nederlanders doen city sightseeing graag op z’n Hollands. Ook weer massaal tijdens deze Meivakantie.’

Wist jij dat in Barcelona meer dan 300 kilometer fietspad is aangelegd? En Wenen: daar kun je eindeloos fietsend verdwalen dankzij de bijna 1300 kilometer aan fietsstroken. Dankzij structurele inspanningen van de lokale overheden over de hele wereld, is sightseeing op 2 wielen inmiddels uitgegroeid tot een mainstream activiteit.

Het Nederlandse Baja Bikes maakt het mogelijk om wereldwijd met of zonder gids op de fiets een stad te ontdekken. Onderzoek onder 48.529 Nederlandse stedentrippers leidde tot het overzicht van de 25 beste steden om als toerist met de fiets te verkennen.

Top 10 meest fietsvriendelijke steden ter wereld voor toeristen

1. Kopenhagen (29%) – ‘Geweldige fietsstroken, locals houden zich aan regels, autoluw, vlak parcours en betrouwbare fietshuur- en tour opties.’
2. Valencia (20%) – ‘Goede infrastructuur, speciale vermelding voor de Turia-rivier, vlakke routes.’
3. Barcelona (18%) – ‘Verrassend veel fietszones, fietsers krijgen voorrang in beleid, locals nemen ook deel, volop fietshuur-opties.’
4. Rotterdam (6%) – ‘Comfortabeler dan in Amsterdam, fantastische vergezichten, vlak en veilig.’
5. Berlijn (5%) – ‘Leent zich fantastisch voor fietsers, stimulerend stadsbeleid, vlak, efficiënter dan OV.’
6. Rome (5%)– ‘Openlucht-museum, verrassend fietsvriendelijk voor zo’n stad, op elke hoek van de route een wonder.’
7. Tel Aviv (4%)– ‘Fantastisch klimaat, volop fietszones en overzichtelijk verkeer.’
8. Straatsburg (2%) – ‘Goede infrastructuur, autoluw, zeer afwisselend decor, beter dan OV.’
9. Nice (2%) – ‘Klimaat, begaanbaarheid en goede fietshuur-faciliteiten.’
10. New York (2%) – ‘Als je weet waar je moet fietsen is het een great experience. Efficiënt en 100% fun.’

Andere steden die de Top 25 vormen: Brugge, Antwerpen, Utrecht, Malaga, Hamburg, Dresden, Milaan, München, Bologna, Bordeaux, Lissabon, Porto, Alicante, Kaapstad en Melbourne.

Baja Bikes City Hotlist 2018
Baja Bikes vroeg gedurende zes maanden fietsklanten in online enquête-vorm hun fietservaring in een van de ruim 100 wereldsteden te beoordelen op de volgende onderdelen: infrastructuur voor fietsers, beschikbaarheid fietshuur en/of fietstour-aanbieders, adaptatie van de fiets in het straatbeeld, verkeersveiligheid en klimaat. Kopenhagen komt hier als topfavoriet uit de bus. Verder werd de fiets verkozen als beste transportmiddel tijdens de stedentrip, boven de metro, (hop-on hop off)bus en taxi.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten