Kroatische musea openen virtueel de deuren

virtuele tentoonstellingen

Inhoudsopgave

Hoewel fysiek reizen naar Kroatië op dit moment helaas niet mogelijk is, proberen we toch een stukje van de Kroatische cultuur bij de mensen thuis te brengen. Want terwijl we allemaal wachten om weer op reis te kunnen gaan, bieden verschillende musea in Kroatië al online hun tentoonstellingen en collecties aan. Het Kroatisch verkeersbureau zet een aantal van de meest merkwaardige virtuele tentoonstellingen in Kroatië op een rijtje.

Museum of Broken Relationships

Wat hebben een 27 jaar oude wondkorst, een rubber varkentje of een Action Man met elkaar gemeen? Niet veel, zou je denken. Toch vinden ze in het Museum of Broken Relationships in de hoofdstad Zagreb hun gemeenschappelijk kenmerk: allemaal dienden ze als symbool van en herinnering aan een verbroken relatie. Dit opmerkelijke museum roept namelijk op om objecten die iets met je stukgelopen relatie te maken hadden, te delen met de rest van de wereld. “Zet je verdriet om in creativiteit”, zo klinkt het. En dat resulteert in een mooie verzameling vertederende verhalen en symboliek. De online collectie is te bekijken via brokenships.com/explore. Voor meer informatie over Zagreb zijn opmerkelijke musea, kijk hier.

virtuele tentoonstellingen
Credits: Mare Milin

FILMAKTIV: Cinema Corona

2020 moest hét jaar van Rijeka worden. Samen met het Ierse Galway vormt de havenstad namelijk de Europese Culturele Hoofdstad van 2020. Om het jaar van cultuur te vieren, zou de idyllische stad in de Kvarnerbaai meer dan 600 evenementen verspreid over de stad organiseren, die op dit moment natuurlijk niet te bezoeken zijn. Maar de toonaangevende filmschool FILMAKTIV helpt hier een handje bij door tijdelijk Cinema Corona te lanceren. De organisatie uit Rijeka stelt enkele van haar prestigieuze documentaires en films gratis ter beschikking op het platform Vimeo, mét Engelse ondertitels. Via deze weg brengen ze de culturele festiviteiten tot in de huiskamer, en houden ze de droom van een bezoek aan de feestelijke havenstad in leven. De video’s uit de Cinema Corona-collectie zijn hier te vinden: https://vimeo.com/channels/coronacinema

Museum of Apoxyomenos

Het eiland Lošinj, in het zuiden van de Kvarnerbaai, is normaal gesproken een perfecte plek om te vertoeven, met het hele jaar door zon, perfecte wandel- en mountainbikeroutes in het binnenland en een kust waar je helemaal tot rust kan komen en soms zelfs dolfijnen kunt spotten. Maar Lošinj is ook de thuishaven van één van de opmerkelijkste musea van Kroatië: het Museum van Apoxyomenos. Een museum dat volledig in het teken staat van een Oud-Grieks beeld, dat ongeveer twee millennia lang in de duistere diepte voor de kust van het eiland heeft gelegen. Het gaat om een uniek bronzen beeld, dat een jonge atleet afbeeldt. Onder meer het Louvre, het British Museum en het J.P. Getty Museum boden hem een plaats aan in de collectie, maar het is in Mali Lošinj dat hij zijn thuis vond. Daar is het bronzen beeld en het indrukwekkende verhaal te bezichtigen in het bijzondere museum. Een online blik kan via: https://www.muzejapoksiomena.hr/en/.

virtuele tentoonstellingen
Credits: TBF Losinj

Arena in Pula

Deze stad aan de Istrische Zuidkust bestaat al 3.000 jaar en is één grote archeologische schat aan informatie. Het was een belangrijke economische schakel op de Romeinse handelsroutes en groeide uit tot de voornaamste stad uit de regio. Bewijs hiervan is het grote amfitheater, dat plaats bood aan meer dan 23.000 toeschouwers. Waar het vroeger diende als arena voor gladiatorengevechten, dient de prachtlocatie nu nog steeds als concert- en festivallocatie. De ondergrondse gangen en hallen dienen inmiddels als museum, waar de geschiedenis van Pula en het belang van diens locatie in het Romeinse Rijk toegelicht worden. Deze 3D-tool neemt je mee onder het amfitheater en toont de expositie van kruiken en amforen in ware Streetview-stijl: http://www.ami-pula.hr/arheoloski/virtualni-muzej/.

360 video’s van Kroatië

Voor natuurliefhebbers van Kroatië is er ook de mogelijkheid om zich toch even in Kroatië te wanen, namelijk door verschillende 360 video’s. Kayak op de Zrmanja rivier in Dalmatië, zeil op de Adriatische Zee of ‘bezoek’ de prachtige stad Dubrovnik, allemaal vanuit je eigen huiskamer.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten