Met de huurauto naar het buitenland: hier moet je rekening mee houden

Inhoudsopgave

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om duurzaam te reizen. Een vliegreis draagt twee tot vier keer zoveel bij aan de uitstoot van broeikassen als dezelfde reis per auto. Gelukkig kiezen we er steeds vaker voor om met de auto op reis te gaan. Huur jij een auto voor je vakantie? Zorg dan dat je voorbereid de weg op gaat. Je leest in dit artikel de zaken waar je op moet letten bij het huren van een auto.

Auto huren in Nederland

In Nederland worden de meeste auto’s niet langer verhuurd dan een maand. Wil je langer op reis met je gehuurde auto? kijk dan naar de short lease mogelijkheden. Bij korte trips is het verstandig de auto te boeken voor maximaal één week en de auto te huren. De tarieven voor het huren van een auto worden vaak gedaan op basis van hele dagen (24 uur) maak daar dus vooral gebruik van.

Waar de reis naartoe gaat is van groot belang voor het afsluiten van een autoverzekering. Kies je voor een zonnige bestemming? Huur dan een cabrio met juiste dekkingsopties. Doe ook meteen even een kentekencheck, zodat je zeker weet in wat voor auto je precies gaat rijden. Je kunt je verzekering afsluiten bij het verhuurbedrijf of contact opnemen met je eigen verzekeraar om te kijken wat daar mogelijk is.

Verzekeren binnen de Europese Unie

Bij het huren van een auto voor het buitenland heb je zoals in Nederland verplichte verzekeringen. Zo ben je, net als in Nederland, verplicht een WA-verzekering af te sluiten bij het huren van een auto binnen de Europese Unie. Het is aan te raden om naast de verplichte WA-verzekering ook te kiezen voor ten minste een pechhulp. Je rijdt namelijk in een auto waarmee je waarschijnlijk niet bekend bent, op een plek waar je de weg minder goed kent. Het zou zomaar kunnen dat je ergens langs de snelweg in het buitenland stil komt te staan.

Voordeel auto verzekeren in Nederland

Naast duurzaam kan het ook een stuk gemakkelijker zijn je auto al in Nederland te huren. Toeristen die in het buitenland de auto huren ervaren vaak grote ergernissen, zoals taalbarrières bij het lezen van de verzekeringsvoorwaarden, het autosysteem wat niet altijd in Nederlands of Engels in te stellen is, maar ook het verplicht nodig hebben van een creditcard bij het huren van de auto.

Twijfel je toch om te vliegen naar je bestemming en daar je auto te huren? Dit kan natuurlijk tijdbesparend zijn, en in sommige gevallen ook goedkoper. Maar wees dan wel voorbereid: vraag bijvoorbeeld tijdig een creditcard aan. Zorg daarnaast ook voor je eigen navigatie, dit kan tegenwoordig gemakkelijk op je smartphone.

Tip bij autoschade

Is er al zichtbare schade aan de auto? Communiceer dit direct naar het verhuurbedrijf en laat hen een notitie maken. Maak voor je de auto meeneemt foto’s om te voorkomen dat er achteraf kosten in rekening worden gebracht voor schade die jij niet gemaakt hebt.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten