Met de wind in de zeilen: cruisen op een luxe zeilschip

luxe

Inhoudsopgave

Is het cruisen? Is het zeilen? Het is beste van beiden! Op een bijzondere reis vol luxe door het Caribisch gebied. All aboard!

De Clipper-zeilschepen zijn een bekend gezicht in Europa, Azië en het Caribisch gebied. Wij kiezen voor het laatste, een prachtige route langs bijzondere eilanden. En hoewel de eilanden veel van elkaar verschillen, is een aantal elementen overal hetzelfde: heerlijk weer, prachtige stranden en gastvrije, relaxte locals. De cruises van Star Clippers zijn echter wel uniek: geen oversized cruiseliners – ook leuk maar gewoon heel wat anders – maar luxe tall ship zeilschepen voor een select gezelschap.

Een eerste indruk

Vanaf Londen vlieg je met British Airways comfortabel in ongeveer negen uur naar Bridgetown, de hoofdstad van Barbados. Het is donker als we landen, maar de temperatuur ligt nog steeds rond de 25 graden. Ideaal. ’s Ochtends blijkt dat we zijn aangekomen op een bounty eiland: witter dan hier gaat het strand met palmbomen niet worden en de eindeloze zee is diepblauw. Barbados is een beetje het Curaçao van de UK: populair, goed uitgerust voor toerisme en relatief moderne faciliteiten. Een heerlijk vakantieoord.

Maar dan op zijn Engels: er lopen op de Engelse oud-kolonie zo ongeveer meer Britten rond dan locals en dat is ook terug te zien in de pubs met cricket, rugby en Premier League op grote schermen. Logischerwijs is er dus ook geen sprake van een taalbarrière. Probeer zeker wat tijd op het eiland door te brengen: de sfeer en het eten zijn goed, de natuur is tropisch mooi en highlights als Harrison’s Cave en ’s werelds oudste rumfabriek Mount Gay zijn de moeite meer dan waard. En uiteraard een Banks biertje aan een van de mooie stranden.

Conquest of Paradise

Wanneer het schip iedere avond klaar is om de zee op te gaan, start standaard de ceremonie waarbij de zeilen omhooggaan. Dit gebeurt onder begeleiding van Vangelis’ Conquest of Paradise en op de eerste avond aan boord wordt er champagne geserveerd om te proosten op wat komen gaat. Geniet vanaf een van de ligbedden van de lichtshow op de zeilen en bereid je voor op een cruise als geen andere. Dagelijks is er keuze uit meerdere excursies op het eiland waar het schip die dag voor anker ligt. Ook aan boord zelf is overdag genoeg te doen om het schip echt te leren kennen.

De brug is altijd open, dus loop vooral even naar binnen om met de kapitein te praten over de te varen koers. Het schip biedt drie kleine zwembaden en wanneer het ligt verankerd, gaat de achterkant omlaag om vanuit het schip te kunnen zwemmen of te kajakken. Er is de mogelijkheid om in de masten te klimmen en aan de voorkant van het schip hangen netten waar je heerlijk in kunt liggen. Ook wanneer het schip onderweg is: haal je zakken leeg en ga lekker liggen, terwijl het schip door de golven schiet kijk je naar dolfijnen en schildpadden onder je, de eilanden om je heen en de bolle zeilen boven je. Dit is een niet te missen hoogtepunt wat op bijna geen enkele andere cruise mogelijk is. Conquest of Paradise indeed!

Eilandhoppen in de West Indies

De West Indies en de Windward Islands zijn qua naam minder bekend in Nederland dan bijvoorbeeld de ABC-eilanden. Maar wanneer je vertelt dat hier de filmreeks Pirates of the Caribbean is opgenomen, heeft iedereen daar een beeld bij. Dat komt grotendeels door Dominica, een vulkanisch eiland met een prachtig tropisch binnenland. Dominica heeft er in 2017 flink van langs gekregen van orkaan Maria. Met hulp van de omringende eilanden is de wederopbouw nog steeds gaande. Toch hangt er een aangename, relaxte sfeer op het eiland, zoals eerder al op St Lucia. Maar het siert de mentaliteit van het eiland: ondanks alle tegenslag blijft iedereen positief en kijkt weer vooruit.

Een van de hoogtepunten is de Indian River, een rustgevend stille rivier door een groen junglegebied. Wij raden een privébootje met eigen gids aan. Meer ruimte in de sloep, interessante verhalen over wat we zien en bovenal die heerlijk ongedwongen Caraïbische vibe. Het historische fort dat over de baai uitkijkt, doet momenteel dienst als hostel en vergadergelegenheid. Alleen al wegens het uitzicht een aanrader.

Voor wat actie rijden we de volgende dag op Antigua het eiland over om op een privéstrand de jetski te pakken. Dit eiland in de Caribbean zijn de houten huizen in felle kleuren geschilderd. Tijd om twee uur gas te geven op de golven met een beach break voor een drankje en even zwemmen. Neem absoluut een eigen jetski in plaats van er eentje te delen met z’n tweeën! De tour gaat langs grotten, afgelegen stranden en gezonken scheepswrakken. Een absoluut hoogtepunt van de cruise. Per taxi gaan we terug naar de jachthaven voor een lokaal biertje en met de tender zijn we precies op tijd voor happy hour (en vooral snacks). Life is good.

De weersomstandigheden zijn perfect op de kleurrijke eilanden. Het is rond de dertig graden, maar door de zeewind niet te warm. Natuurlijk valt er zo nu en dan een bui, maar ook bij regen blij¬ het lekker warm. Het verschil in sfeer is op de Britse en Franse eilanden enorm. Waar iedereen zich toch wel kan redden in het Engels, gaat het er op Guadeloupe en Martinique uitsluitend in het Frans aan toe. De lunches en wijnkaarten zijn hier door de Franse invloed meer dan uitstekend. Het aanbod in de supermarkten is exact hetzelfde als in Frankrijk en je betaalt hier met euro’s voor je Orangina. Dat maakt het bijzonder, iedere dag een andere sfeer.

Tijn Kramer

Tijn Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten