Openbaar vervoer of taxi? De tarieven voor Europese steden

Openbaar vervoer of taxi? De tarieven voor Europese steden

Inhoudsopgave

Hoewel je vanuit Nederland vrij voordelig naar veel Europese bestemmingen vliegen, kan een rit van het vliegveld naar het stadscentrum soms flink tegenvallen – zowel qua tijd als geld. Reiszoekmachine KAYAK.nl onderzocht daarom in welke favoriete Europese steden je het snelst én goedkoopst naar het centrum reist.

Voor wie geen seconde wil verspillen, is Kopenhagen de beste optie. Met de metro sta je in slechts 13 minuten midden in het centrum, en met de taxi binnen 20 minuten. Ook in Faro, Lissabon en Mallorca ben je weinig tijd kwijt. Hier kost het tussen de 12 en 15 minuten met de taxi en tussen de 15 en 18 minuten met het openbaar vervoer.

Meer tijd kost het om af te reizen naar de centra van drukke steden als Rome, Parijs en Milaan. Hier duurt het zowel met de taxi of het openbaar vervoer minimaal 40 minuten. Ook moeten reizigers rekening houden met een lange reistijd bij een trip naar Boedapest (45 minuten met de trein en 30 minuten met de taxi), Praag (40 minuten met de bus en 30 minuten met de taxi) en Reykjavik (50 minuten met de bus).

Bespaar tot wel 126 euro door de bus te pakken

Reizigers die hun budget liever uitgeven aan musea en winkelen, kunnen flink besparen door met het openbaar vervoer te reizen. Dit geldt vooral voor ritjes vanaf de luchthaven van Reykjavik, Parijs (Charles de Gaulle) en Milaan (Malpensa). In de twee laatstgenoemde steden besparen reizigers tussen de 49,70 en 82 euro door de taxi te laten staan. Reykjavik spant de kroon; hier kunnen reizigers maar liefst 85 procent (€ 126,-) besparen door de bus richting het centrum te pakken. Qua reistijd verschilt een rit met de bus overigens nauwelijks in vergelijking met de taxirit.

In Lissabon, Boedapest, Rome, Porto en Valencia is het openbaar vervoer het goedkoopst. Hier betaal je maximaal 2 euro voor een enkeltje centrum. Kijkend naar de reistijd is een rit naar het centrum van Reykjavik of Rome gelijk, maar betaal je voor het openbaar vervoer in Reykjavik maar liefst veertien keer zoveel ten opzichte van Rome.

Ook Barcelona, Ibiza, Malaga, Palma de Mallorca, Berlijn, Praag en Faro zijn betaalbaar met bedragen tussen de 2,15 en 3 euro voor de metro, bus of tram. Toch hoeft een taxi niet altijd duur te zijn. In Lissabon staan reizigers voor slechts 10 euro in hartje centrum en in Faro, Malaga en Ibiza voor een bedrag tussen de 15 en 20 euro.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten