Van streetfood tot sterrenzaak: 14 culinaire topbestemmingen

Inhoudsopgave

Liefhebbers van lekker eten opgelet! Of je nu van makkelijk streetfood houdt of liever uitgebreid tafelt in een sterrenrestaurant, we hebben 14 heerlijke hotspots voor je verzameld die aan de wensen van menig reizend foodlover tegemoet komt.

Japan
Ramen, sushi of anders vlees op een stokje, yakatori. Streetfood in Japan is eeuwenoud en overal. Laat je vooral inlichten wat je waar wanneer moet eten. Onze favoriet? Yakatori Alley! Maar ga zeer hoogwaardig in een van de vele toprestaurants, zoals Den.

Mexico
Een van de minst begrepen keukens, want de halve wereld verwart het met tex-mex en het supermarktaanbod dat erbij hoort. Harde tacoschelpen zijn dus niet Mexicaans. Een zachte tortilla, een van de vele verschillende soorten (vlees)vulling, hete saus, limoen, klaar. IJskoud Mexicaans biertje erbij, met het limoensap erin en een zoutrandje (een michelada) en je hebt streetfood uit de eredivisie. Maar sowieso is de Mexicaanse keuken een ontdekking. Het beste restaurant? Pujol, in Mexico-Stad.

New York
Moeten we het nog uitleggen? New York heeft de hotdog zoals we die kennen uit de films, de beroemde Pastrami sandwiches bij Katz en uiteraard een slice pizza. Met de hand. En New York is het culinair epicentrum voor heel Amerika. Het beste restaurant ter wereld staat er zelfs, volgens de strenge ranglijst van San Pellegrino. Op naar Eleven Madison Park!

Thailand
Iedereen weet dat Bangkok het nummer 1 streetfood-paradijs is. Maar haast je! De stalletjes moeten weg van de overheid, iets met hygiëne en veiligheid. Niemand is het er mee eens en vreest een klinisch schone stad als Singapore. Ga dus snel. En dineer anders op heel hoog niveau bij Gaggan.

Brazilië
De stad met de mooiste stranden ter wereld heeft misschien niet het allerbeste streetfood van de wereld, maar wel de beste locatie om het te nuttigen. Ga op Ipanema zitten, huur een strandstoel en wacht totdat de parade aan verkopers langskomt. Heerlijk zijn de pasteitjes en de kaas op een stokje, die op een mini-bbq voor je neus wordt gegrild. IJskoud Antarctica biertje erbij en proost. Liever richting culinaire hemel? Op naar Lasai!

Kaapstad
Over de Kaapse genoegen lees je verderop veel meer. We houden het kort: biltong en bier! Of anders boerewors en bier. Klaar. Of op stand dineren bij La Colombe.

Parijs
Parijs is geen streetfoodbestemming pur sang. Parijs, dat zijn brasseries en de Michelintempels. Hippe hoogheden zoals de hotspot van nu: Septime! Maar kunnen we dan toch iets aanraden voor dans la rue? Tuurlijk: de sandwich merguez-frites, een met Arabische pittige lamsworstjes gevulde baguette, overladen met frites. Doe het bij voorkeur na een avond stappen, laat, laat in de nacht.

Duitsland
Of je worst lust?! Elke regio heeft zijn favorieten maar de currywurst is waarschijnlijk koning. Rebekuchen, de aardappelkoekjes, vooruit, die doen het ook goed, als vega gewenst is. Maar anders worst, worst en worst, Bratwurst, frankfurters en kasekrainers. Niets mis mee, integendeel. Maar er is meer, als je eens hoogwaardig in Duitsland wil eten. Ga dan naar Aqua, in Wolfsburg.

België
Land van friet. En frietliefhebbers. Maar het zijn vooral de sauzen die de zuiderburen grootmeesters van het patatje maken. De mayo, de Andalouse, de Samurai. Afijn, eten in België is een genot. Zo ook bij het Hof van Cleve, in Kruishoutem. Culinaire top. Geen idee of ze frites bakken.

Londen
Ah, de Engelsen. Blijft een raar volk. Enkele van de beste restaurants ter wereld, de meest beroemde TV-chefs, maar een vetklont geheten ‘bacon on a bun’ blijft een klassieker om de kater weg te eten. Want drinken kunnen ze. Maar nuchter kiezen we liever de fish & chips. Maar goed, laten we de creditcard trekken en naar Lyle’s gaan. Of toch maar langs Gordon Ramsey? Altijd lekker.

Chicago
Alles is anders in Chicago. De muziek (blues), de metro (bovengronds) en het streetfood. Een Chicago style hotdog komt met tomaat, augurk, pickles, maanzaad, ui en rauwe ui. Een beetje mosterd, niets meer, zeker geen ketchup! Uniek in de wereld en echt erg smakelijk. Ook erg lokaal is de Deep dish pizza, een pizza met gevulde bodem, een soort lovechild van de platte pizza en lasagna. Niemand die het snapt maar ze zijn er trots op. Net als hun toprestaurant in de mondiale top 100: Alinea.

Singapore
De stadstaat is bij iedereen bekend om de Hawker Centers. De hele Aziatische keuken komt langs in dit staatje van vele invloeden. Maleisisch tot Indiaas en alles er tussenin. Onmisbare culi-stop. Of anders ga je naar Burnt Ends, een mondiale topper.

Baskenland
Het culinaire epicentrum van Spanje. Niets paella of andere toeristentoppers. Op straat en aan de toog eten we natuurlijk verse pinxtos, tapas. Maar nergens vind je zoveel Michelinwaardig talent als in San Sebastian, Bilbao en de omliggende regio. Probeer eens Arzak, voor de ultieme mondbeleving.

Argentinië
Steak, steak en steak. Natuurlijk de biefstukken en de grills zijn van buitenformaat en het vlees van wereldniveau. Maar op straat eten we choripan, de Argentijnse worstjes met chimichurri saus. Gruwelijk lekker. En vooruit, nog een paar empenadas voor de volle maag. Hoewel geen Michelinland, wordt er wel steeds beter gekookt in het land van Messi. Bijvoorbeeld bij No 49 in Buenos Aires.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten