Top 10 Tunesië: tips en bezienswaardigheden

Tunesië

Inhoudsopgave

Nu het reisadvies voor Tunesië is versoepeld, is het tijd voor een herontdekking van het land met de bijzondere mediterraan-Arabische mix. Van het eilandleven op Djerba, de mooiste medina’s en souks tot sterrenkijken in de Sahara.

1. Djerba, Hammamet en stranden Tunesië
Met een bijna 1200 km lange kustlijn, stranden te kust en te keur in Tunesië. De mooiste vind je onder meer op het schiereiland Cap Bon, bij het populaire Hammamet en op het eiland Djerba met de bekende stranden Sidi Mahrez en Seguia. Veel Tunesische stranden zijn lang en breed, zo telt het strand nabij Nabeul 50 kilometer.

2. Schilderachtig Sidi Bou Said
Pittoresk in het kwadraat, dat is het dorp Sidi Bou Said, op zo’n 20 km rijden vanaf hoofdstad Tunis. Gebouwd bovenop een klif en favoriete uitvalsbasis voor kunstenaars. De plaats is een mooi voorbeeld van Tunesische dorpsarchitectuur met witgepleisterde huizen en karakteristieke, blauwe deuren.

3. Tunis en andere steden Tunesië
Ontdek de interessante Tunesische steden vol cultuur, de medina, souks en heerlijke eettentjes. Van Houmt Souk op het eiland Djerba, Sfax aan de Golf van Gabès, kustplaats Hammamet tot hoofdstad Tunis. Aanraders voor Tunis: de souks waaronder de parfummarkt Souq el Attarine, de Medina van Tunis en het Bardo Museum.

4. Bardo Museum nabij Tunis
Een absoluut topmuseum is het Bardo Museum in Le Bardo, een voorstad van hoofdstad Tunis. Het museum is al sinds 1888 gevestigd in een Middeleeuws paleis dat later dienstdeed als residentie van de Ottomaanse beis (heerser). Hier vergaap je je aan een van ’s werelds belangrijkste Romeinse mozaïekcollecties.

5. Sterren kijken tijdens Sahara-trip
Ga vanuit Djerba op Sahara-trip en bezoek het westen van de woestijn met zoutmeren of het zuiden om de oases te ontdekken. Met natuurlijk een stop in Matmata, een klein dorp bekend om z’n grotstructuren (troglodieten) waar ooit de Berbers woonden. Een overnachting in de woestijn onder de helderste sterrenhemel is onvergetelijk.

Het Fort van Ribat in Monastir

6. Het Fort van Ribat
Fotogeniek, uniek en intrigerend. Dat is het Fort van Ribat in Monastir. Het behoorde ooit bij een keten van kustforten, maar dit is een van de weinige die goed bewaard is gebleven. Niet te missen voor geschiedenisfans en architectuurliefhebbers.

7. Arabische architectuur van Kairouan
Na Mekka, Medina en Jeruzalem is Kairouan voor moslims de belangrijkste heilige stad. In deze oude Tunesische stad vind je dan ook de Grote Moskee, UNESCO werelderfgoed. Ook de medina van Kairouan is een absoluut hoogtepunt met z’n kronkelige straatjes en kleurrijke huizen naast de Bassins des Aghlabides, een knap staaltje Arabische waterbouwkunde.

8. Golfen op een van de 10 golfbanen
Golfers op naar Tunesië! Op 2 uur vliegen liggen 10 golfbanen te wachten, de een nog mooier dan de andere. De landschappen van en rondom de golfbanen variëren van dadelpalmen van Tozeur tot aan loofbossen. Vaak met spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee.

9. Romeinse ruïnes en amfitheater El Djem
Tunesië heeft het grootste aantal Romeinse ruïnes buiten Rome. In onder meer steden als Dougga, Bulla Regia nabij Tabarka en Chemtou liggen prachtige schatten verborgen. Zie de resten van het oude Carthago en mis niet het 35.000 plekken tellende El Djem amfitheater, UNESCO werelderfgoed, daterend uit 238 voor Christus. Een van de mooiste en best bewaarde amfitheaters in de wereld.

10. De Tunesische keuken
Bij een echte Tunesië-ervaring horen de typische gerechten uit de gevarieerde keuken die Turkse, Franse, Italiaanse en Arabische invloeden kent. Natuurlijk de Tunesische couscous met lamsvlees, groenten zoals pompoen en de tomaten- en pepersalade Mechouia met Kobz Tabouna, een typisch Tunesisch brood. Probeer ook Brik, een knapperig bladerdeeg met ei, peterselie, uien en soms vlees. Salades, zoete hapjes – de keus is enorm gevarieerd. Daarnaast komen er enkele goede wijnen uit Tunesië.

Nazomeren in Tunesië
Zowel TUI als Corendon vliegen deze nazomer alweer naar Tunesië. Corendon gaat vanaf 24 september tot en met 29 oktober wekelijks vliegen naar de Tunesische luchthaven Enfidha. Ook met TUI vlieg je op 6, 13 en 20 oktober naar Tunesië, de laatste terugvlucht is op 27 oktober. Vanaf voorjaar 2018 gaan beide organisaties weer verder met de vakantievluchten. Raadpleeg geldwisselt.nl voor de actuele wisselkoers.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten