TUI Nederland presenteert vakantietrends voor 2020

TUI Nederland presenteert vakantietrends voor 2020

Inhoudsopgave

Aan het begin van het jaar zijn er al duidelijke vakantietrends merkbaar voor de komende zomer. Onderzoeksbureau Panel Inzicht vroeg 1000 Nederlanders, in opdracht van TUI Nederland, wat zij belangrijk vinden tijdens hun vakantie. Op basis van de resultaten van deze enquête en de laatste boekingsgegevens, zet TUI vijf trends op een rij aan de vooravond van de Vakantiebeurs in Utrecht.

1. Digitalisering steeds belangrijker, ook tijdens de reis

De reisdocumenten uitprinten en in een mapje mee op reis nemen, dat is niet meer van deze tijd. 77 procent van de ondervraagden zou graag alle praktische informatie over hun reis terug vinden in een app, waarbij 69 procent aangeeft dat zij daarin ook hun digitale reisdocumenten willen ‘bewaren’.

2. Bewust eten en meer bewegen, ook op vakantie

Een groot deel van de vakantiebeleving is verbonden met het eten tijdens de reis, blijkt ook uit de uitkomsten van het onderzoek. Maar liefst 88 procent van de respondenten vindt het belangrijk dat het eten tijdens de vakantie lekker en gevarieerd is, zowel in de accommodatie als in de restaurants in de buurt. De reizigers hechten hier meer waarde aan dan drie jaar geleden. Dit is dan ook echt een vakantietrend te noemen.

3. Accommodatie moet duurzaam zijn en goed voor omgeving en personeel

Vakantiegangers vinden het belangrijk dat niet alleen zijzelf genieten, maar dat hun vakantie ook bijdraagt aan het welzijn op de locatie. Het is een hot topic voor 76 procent van de ondervraagden dat de accommodatie goed is voor haar medewerkers en 69 procent wil dat de lokale bevolking in de omgeving er ook baat bij heeft.

4. Twintigers houden van stedentrips, zestigers plannen een rondreis, de dertigers omarmen digitale toepassingen

Alle respondenten gaan op vakantie om zelf te genieten, dat is niet verrassend, maar 4 procent wil toch ook graag iets betekenen voor de lokale gemeenschap via vrijwilligerswerk op de bestemming: die bereidwilligheid is het groots onder de vijftigers. 5 procent wil graag iets leren, vooral de twintigers (11 procent). 15 procent denkt aan een vakantie met het hele gezin mét opa en oma, al denkt de leeftijdsgroep 40-50 jaar daar meer aan (17%), dan opa en oma zelf (60-80 jaar 13%). Als ‘droombestemming’ geven de meeste respondenten Amerika op, vooral de groep tussen 18 en 50 jaar geeft Amerika op als bestemming die ze bovenaan de reiswenslijst hebben staan.

Vakantietrends voor 2020 volgens TUI

5. Topbestemmingen zomer 2020

Spanje staat met stip op 1 deze zomer, gevolgd door Griekenland. Beide bestemmingen laten een groei zien van twee cijfers ten opzichte van vorig jaar. Na de enorme inhaalslag vorig jaar laat Turkije dit jaar een wat gematigder groei zien. Maar Turkije is nog steeds goed voor plek 3 in de top 5 vliegvakanties. Interessante nieuwkomers en ‘stijgers-met-stip’ zijn Bulgarije, Tunesië en Marokko.

Maar de zonzoeker kijkt ook verder: Curaçao trekt wederom veel nieuwe vakantiegangers. Indonesië, en dan met name Bali, claimt nu een vaste plaats binnen top 5 van verre bestemmingen. Ook Suriname groeit in populariteit.

De top 5 vliegvakanties:
1. Spanje
2. Griekenland
3. Turkije
4. Curaçao
5. Egypte

Ook autovakanties zitten behoorlijk in de lift. De top 5 van landen waar we zelf graag heen rijden is:
1. Italië
2. Oostenrijk
3. Denemarken
4. Spanje
5. Frankrijk

Italië staat weliswaar al jaren stabiel op 1, maar Oostenrijk verbaast het meest met een groei van meer dan 60 procent en Denemarken neemt ook een spurt met 36 procent. In de hoogseizoenmaanden juli en augustus, is Kroatië ook onderdeel van de top 5, ten koste van Frankrijk.

Wat verder opvalt, is dat stedenreizen als pakket het goed blijven doen. Doorgaans wordt een city trip korter voor vertrek geboekt. Er tekent zich een interessante top 5 af, die wordt aangevoerd door Valencia waar 2,5 keer meer mensen heen gaan in vergelijking met vorig jaar! Dan volgen New York, Parijs, Boedapest en Barcelona.

Een bestemming die getipt wordt door TUI voor komende zomer: de Azoren. Deze Portugese eilandengroep, gelegen midden in de Atlantische oceaan ter hoogte van Zuid Portugal, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Er heerst een gematigd klimaat en de eilanden zijn zeer geschikt om te wandelen en walvissen te spotten.

Op de hoogte blijven van de nieuwste onderzoeken op reisgebied? Bekijk onze pagina met het allerlaatste reisnieuws. 

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten