Vietnam: de bestemming van jouw volgende Azië-trip

Vietnam: de bestemming van jouw volgende Azië-trip

Inhoudsopgave

Een vriendelijke cultuur, rondlopen met een non la, ritjes maken op fietsriksja’s, smakelijk genieten van noedels en rijst: het zijn typische kenmerken van Vietnam en nog maar het begin van alles wat er te beleven valt. Laat je inspireren!

Hanoi is de hoofdstad. Deze noordelijk gelegen stad is een fascinerende mix van oost en west. In de stad is een combinatie van traditionele Chinees-Vietnamese karakteristieken en een tikkeltje Franse invloed op te merken. Hanoi wemelt van de parken, musea, restaurants en tempels. Een wandeling door de binnenstad langs de vele straatmarkten is de perfecte manier om de exotische smaken van de Vietnamese keuken te ontdekken. Of neem een kijkje bij een traditioneel waterpoppenspel: deze unieke variant op de eeuwenoude Aziatische marionettraditie is ontstaan in de elfde eeuw.

Het Hoan Kiem Meer is voor velen het startpunt van een mooie tocht door het oude gedeelte van Hanoi. Rondom dit meer wordt veel gesport, maar ook ontspannen. ’s Ochtends komen mensen er bijvoorbeeld om Thai Chi te beoefenen of hard te lopen. ’s Middags is het heerlijk om op een terrasje over het meer uit te kijken en de ondergaande avondzon zorgt voor mooie plaatjes. In het oude gebied van de stad wordt nog pure ambachtelijke beroepen beoefend, zoals: schoenen, kleren en potten maken.

De grootste stad van Vietnam is het zuidelijke Ho Chi Minh City. Deze stad is ook wel bekend als Saigon. Deze drukke en vitale stad biedt de reiziger een overvloed aan musea, restaurants en meerdere tempels. Een indrukwekkende bezienswaardigheid is het tunnelcomplex van Cu Chi. De bouw van de Cu Chi tunnels spreidde zich over 25 jaar. De bouw is begonnen in de late jaren veertig toen de oorlog tegen de Fransen begon. De gegraven tunnels werden vooral gebruikt voor de communicatie tussen verschillende dorpen en om de inval van het Franse leger te omzeilen. Het 120 kilometer lange tunnelcomplex is sindsdien bewaard gebleven en omgevormd tot een monumentenpark.

Buu Long pagode in District 9, Ho Chi Minh City, Vietnam

Niet te missen plekken
Indien je echt authentiek Vietnam wil proeven, is Hoi An een aanrader. Tijdens de Vietnam-oorlog zijn veel steden verwoest, dit is niet het geval bij Hoi An, daarom staat deze stad al sinds 1999 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het centrum is autovrij, daardoor is het ook een stuk rustiger. Een must-see is zonder twijfel de houten brug, die in 1590 gebouwd is. Een niet te missen attractie is een bezoek aan een van de vele etnische markten in Vietnam. Spectaculaire traditionele kleding en een levendige sfeer maken dat deze markten voor een unieke beleving zorgen. De grootste en meest bijzondere markten zijn te vinden in Bac Ha en Can Cau.

Ook buiten de steden is er genoeg te zien in Vietnam. Een boottocht met een vissersbootje langs de immense rotsen zal niet teleurstellen. Daarnaast lenen de noordelijke bergen van Vietnam zich goed voor trekking en fietsen, wat een uitzicht biedt op indrukwekkende rijstterrassen. De belangrijkste feestdag van Vietnam is: Tết Nguyên Đán, ook wel Tet genoemd. Het feest duurt drie dagen en vindt plaats rond 1 januari. Tijdens deze dagen zijn er veel markten, feesten en gezelligheid. Er wordt vuurwerk afgestoken, drakendansen en leeuwendansen worden gehouden op straat.

Wie op zoek is naar meer ontspanning kan een bezoek brengen aan Ha Long Bay. Een prachtige baai, met ongeveer 2.000 vreemd gevormde rotsen die boven het wateroppervlakte uitsteken. Deze kalkstenen vormen verschillende eilanden en in combinatie met de vele Vietnameese vissersbootjes geeft dit een uniek plaatje. In een aantal van de kalkteeneilandjes zijn ook grotten te vinden, die ook toegankelijk zijn voor bootjes. Ha Long Bay staat terecht op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Vanaf het grootste eiland Cat Ba kunnen reizigers een tweedaagse cruise boeken, die rond het hele meer vaart. Op Cat Ba is ook een nationaal park, met een walhalla aan exotische dieren, planten en een adembenemend uitzicht over de grote baai.

Rondreizen door Vietnam
Tussen noord en zuid Vietnam loopt een spoorlijn, die prima te bereizen is. Daarnaast is het mogelijk om voor een busreis te kiezen. Met dit vervoersmiddel kan er meer van het land worden gezien, maar het kan iets oncomfortabeler zijn door de slechtere wegen. Voor kleine afstanden kunnen reizigers het beste een taxi, motorbike of fietsriksja nemen. Tot slot kan er gebruikgemaakt worden van binnenlandse vluchten. De afstanden tussen de verschillende highlights is vaak groot, waardoor dit een goedkoop middel is om snel bij de bestemmingen te komen.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten