5 schitterende wandelroutes langs de Engelse kust

Engelse kust

Inhoudsopgave

Ben jij graag actief bezig tijdens je vakantie, maar wil je wel rustig op je eigen tempo kunnen genieten van de natuur? Dan zijn deze 5 wandelroutes langs de kust van Engeland speciaal voor jou!

The Wyre Coastline in Lancashire

Op de ongeveer 18 kilometer lange de eerste van de 5 wandelroutes langs de Engelse kust, namelijk de wandelroute van Fleetwood naar Cleveleys en Blackpool. Langs de kust van Wyre in Lancashire, geniet je onderweg van een adembenemend uitzicht over Morecambe Bay en de Ierse Zee. Deze minder bekende kustroute begint bij de wereldberoemde Blackpool Tower in de historische stad Blackpool en gaat via een deel van de Lancashire Coastal Way verder naar Fleetwood. Vanaf hier wandel je verder naar het noorden langs de North Pier op weg naar Bispham, de stad Cleveleys en Rossal Point. In Fleetwood kan je er eventueel voor kiezen om de veerboot naar Knott End te pakken waar je nog meer prachtige wandelingen langs de kust kan maken. Voor wandelaars die dol zijn op meerdaagse wandelingen is de route naar Abbeystead Reservoir een aanrader. Je begint bij Wyre Estuary Country Park waar je veel dieren in het wild kan spotten om vervolgens door te wandelen richting Forest of Bowland Outstanding Natural Beauty(AONB). Wandel vanaf hier verder naar Pendle Hill, waar je prachtig uitzicht over Ribble Valley hebt.

wandelroutes Engelse kust
Morecambe Bay

Durham Heritage Coastline

De kust van Durham staat bekend om de prachtige stranden, ruige kliffen en imposante landtongen en is internationaal erkend vanwege zijn zeldzame planten en dieren in het wild. Met de Durham Heritage Coastline route, van Seaham tot Crimdom, wandel je langs de mooiste plekken en je vindt hier landinwaarts verborgen duinen met overblijfselen van oude taxus- en essenbossen. De route begint bij de haven van Seaham en loopt zuidwaarts naar Easington Colliery, waarbij je onderweg langs Shippersbea Bay en Hawthorn Nature Reserve komt. Rond Peterlee passeer je het prachtige Castle Eden Dene National Nature Reserve, het grootse bosgebied in Noordoost Engeland. Geniet hier van lange bospaden, mooie beken, stromende watervallen, meer dan 450 plantensoorten en dieren in het wild zoals reeën en vossen. Je kan hier verschillende routes afleggen zoals The Squirrel Walk van 3 kilometer waarbij je wellicht een sperwer of bonte specht tegenkomt. Tijdens The Yew Tree Walk van 3.5 kilometer loop je langs gigantische taxusbomen en beklim je Craggy Bank, waarbij je boomklevers en goudhanen kan spotten. Het laatste deel van de wandeling brengt je vervolgens naar het eindpunt in Crimdon Park, net ten noorden van Hartlepool.

Seaham.

Coast to Coast wandeling in Cumbria

Voor de actieve wandelaar die wel van een uitdaging houdt is de Coast to Coast wandeling door de mooiste landschappen in Cumbria een aanrader. De route van 303 kilometer gaat van St. Bees aan de Ierse Zee tot Robin Hoods’s Bay aan de Noordzee, waarbij je onderweg door drie nationale parken wandelt. De wandeling begint bij het bergachtige Lake District waar je langs kleine valleien, dorpjes zoals Rosthwaite en Grasmere en verschillende meren komt. Vervolg de route naar Eden Valley en Swaledale in het heuvelachtige nationale park Yorkshire Dales. Ga in de oude marktstad Richmond verder richting de heuvels en heidevelden van North York Moors om vervolgens via Glaisdale verder te wandelen naar het pittoreske dorp Robin Hood’s Bay aan de Yorkshire Heritage Coast, het meest bergachtige gebied van Engeland. Laat de voeten onderweg ook even rusten en geniet van traditionele zoetigheden zoals scones, muffins, cakes, taarten en natuurlijk thee bij één van de vele tearooms die je onderweg tegenkomt. Zeker een van de mooiste wandelroutes langs de Engelse kust.

Yorkshire Dales.

West Somerset Coast Path

In het zuidwesten van Engeland vind je de kustlijn van Somerset, welke een groot deel van het Kanaal van Bristol beslaat en waar je alles voor een rustgevende wandeling vindt. Van zandduinen tot hoge kliffen en authentieke vissershavens. De route strekt zich uit tussen Minehead en Burnham en begint bij Bridgwater Bay National Reserve. Vervolgens wandel je verder naar het westen richting het dorp Watchet met zijn mooie haven om vanaf hier de route te vervolgen naar Minehead langs Blue Anchor Bay, een lang zand- en kiezelstrand, en Dunster Beach Nature Reserve. Via een korte omweg wandel je richting het binnenland om het hertenkamp en Dunster Castle te bezoeken.

Zie jij jezelf hier al wandelen?

South West Coast Path

Azuurblauwe zee, steile kliffen en baaien met uitzicht over prachtige eilanden, ook dit vind je langs Engelse kust. De South West Coast Path is een wandelroute van ruim 1.000 kilometer. Het pad begint bij de hoogste kliffen van Engeland aan de kust van Exmoor en loopt verder langs de kust van Noord-Devon naar Cornwall, ook wel de ‘tropische hoek’ van Groot-Brittannië.  Vervolgens gaat de route na de zuidkust van Devon verder naar Dorset en eindigt het uiteindelijk bij de prachtige zandstranden bij Poole Harbour. Jurassic Coast, wat vlakbij ligt, is beroemd vanwege de vele fossielen die er worden gevonden en is uitgeroepen tot World Heritage Site. Welke route langs de Engelse kust zou jij willen bewandelen?

Cornwall.
Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten