Zien en proeven op deze vijf plantages in Costa Rica

plantages in Costa Rica

Inhoudsopgave

Costa Rica, het land van ongerepte natuur, weelderige regenwouden en adembenemende stranden. Naast het bezoeken van al dit pracht en praal is er nog een reden om Costa Rica toe te voegen aan je bucketlist: koffie, maar ook cacao, bananen, ananas en suikerriet.

Naast het winnen van prijzen in internationale competities, is Costa Ricaanse koffie nauw verbonden met de gastvrijheid en familietradities van het land. Het wordt aangeboden aan gasten als een welkomstdrankje, gedronken na de siësta en wordt vaak geserveerd met een lokaal gebakje zoals maïscake of empanadas. Een reis naar Costa Rica is daarom zeker niet compleet zonder een bezoek aan een plantage. Geen koffiefan? Je vindt ook andere plantages in Costa Rica zoals cacao, bananen, ananas en suikerriet. Een tour op een van de plantages in Costa Rica geeft een goed beeld van hoe deze natuurproducten worden verwerkt tot producten zoals karamel of chocolade. Genoeg te zien én te proeven!

Overheerlijke koffie op Costa Rica proeven

Costa Rica biedt een mix van ideale omstandigheden om hoogwaardige koffiebonen te produceren. Grote hoogtes, vruchtbare bodems van vulkanische oorsprong en koele klimaten met gestage regenval. Dit resulteert in koffiebonen met fijne smaken en aroma’s die vele koffieproducenten gebruiken. Dit wil je natuurlijk proeven, dat kan op een van de vele koffieplantages in Costa Rica. Volg bijvoorbeeld een tour bij Doka Estate, op de helling van de Póas-vulkaan. Leer hoe je koffiebonen plukt en vervolgens selecteert. Ontdek de geschiedenis van het landgoed, maak kennis met haar eigenaren en leer over het belang van biodiversiteit op een koffieplantage. Geen groot koffiedrinker? Sla dan de ochtendkoffie over, want tijdens de tour proef je verschillende type koffies en ontdek je de verschillende aroma’s die de Costa Ricaanse koffie zo bijzonder maken.

Cacao tour Costa Rica

Met uitzicht op de imposante Arenal vulkaan in La Fortuna de San Carlos, geniet je van een onvergetelijke regenwoudervaring en kom je in aanraking met de favoriete lekkernij van velen: chocolade. Tijdens een cacao tour op Costa Rica tour ga je op bezoek bij een cacao plantage en ontdek je de eeuwenoude geheimen van chocolade. Van de ontdekking en het gebruik in tropisch Amerika tot de verwerking van het product dat we vandaag kennen en waar we allemaal zo van genieten. De cacaoboom werd in Costa Rica vroeger beschouwd als ‘een geschenk van de goden’. Zo werd het niet alleen gebruikt voor ceremoniële dranken. De bonen werden ook gebruikt als betaalmiddel vanwege de hoge economische waarde. Tijdens een bezoek aan de cacao farm op Costa Rica neem je deel aan het productieproces. Van het oogsten van het fruit tot drogen en malen van de bonen. Ook proef je de traditionele Costa Ricaanse chocolademelk en geniet je van hoogwaardige biologische chocolade. De cacao tour op Costa Rica is zeker een aanrader!

Banana tour Costa Rica

Waar komen die bananen die we ’s ochtends door de yoghurt of als snack in de middag eten eigenlijk vandaan? De kans dat deze bananen uit Costa Rica komen, is redelijk groot. Het land is namelijk groot exporteur van bananen. Een plantage bezoek je bijvoorbeeld aan de oostkust van Costa Rica nabij Puerto Limón. Het vochtige, tropische klimaat hier is perfect voor het telen van bananen. Je kunt zelf met de auto langs de bananenplantages rijden, maar voor de volledige ervaring boek je een tour met gids. Tijdens het bezoek aan de bananenplantage leer je hoe de boeren de vruchten oogsten, kom je meer te weten over de geschiedenis van een van Costa Rica’s belangrijkste exportproducten en krijg je de kans om de verse bananen te proeven. Daarnaast krijg je een uitgebreide tour door het nationale park Cahuita en kom je onderweg misschien wel apen, luiaard leguanen en kleurrijke vogels tegen.

Sarapiqui: een ananas paradijs

Sarapiqui is een van de grootste steden in de provincie Heredia, gelegen in de noordwestelijke regio van het land. Dit gebied staat bekend om zijn overvloedige flora en fauna, regenwoud en jungle-rivieren en is een belangrijke eco-bestemming in Costa Rica. In de regio vind je verschillende ananas plantages waar je tijdens een tour op een tractor de landbouwwereld ontdekt. Leer over de verschillende groeifases van de ananas, het productieproces van zaaien tot oogsten. En neem het bijzondere beeld van honderden ananasplanten in je op. Eindig de tour genietend van de tropische smaak van de vrucht. In de vorm van vers ananassap, een smoothie of ananasschijfjes.

Zoet als suiker

Rietsuiker is een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de traditionele Costa Ricaanse keuken. Zo genieten de Costa Ricanen van Sobado of Perica – fudge-achtige snoepjes gemaakt van melkpoeder, pinda’s en rietsuiker. Het verwerkingsproces van rietsuiker is ingewikkeld en daardoor extra bijzonder om te bekijken. Volg een tour bij een traditionele rietsuikerplantage in Monteverde en leer meer over de natuurlijke geschiedenis van de plant, proef de zoete smaak van het suikerriet en bewonder de traditionele trapiches ofwel suikerrietmolens. Deze worden handmatig, door ossen of door waterstroming aangestuurd. Je verlaat de plantages in Costa Rica uiteraard niet zonder de traditionele suikerriet-snoepjes geprobeerd te hebben.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten