Nu al chaos op Schiphol

Nu al chaos op Schiphol

Inhoudsopgave

Nog voordat de schoolvakanties in Nederland zijn begonnen, kampen passagiers op Schiphol al met lange wachtrijen. Vertrekkende passagiers stonden vrijdagochtend vroeg al urenlang in de rij om in te checken voor hun vlucht die in de middag pas zou vertrekken.

Vakantiegangers die om 13.00 uur naar de VS zouden vliegen, stonden al ruim voor 9.30 uur in de rij om in te checken. In vertrekhal 2 was sprake van een complete chaos, omdat er nauwelijks beweging in de rijen zat, terwijl er wel wachtenden bij kwamen.

‘We twijfelden of we gewoon vrijdagmorgen vroeg zouden gaan rijden, maar hebben toch een hotel bij Schiphol geboekt’, zegt een wachtende passagier. ‘Het was maar goed dat we dat hebben gedaan, want ondanks dat we vroeg aanwezig waren op de luchthaven, staan we al een uur stil. We voelen ons als machteloos vee dat staat te wachten. We krijgen geen informatie, dus het is allemaal erg onzeker wat er gebeurt. Dat wordt straks geen shoppen, maar rennen.’

 

Eerder deze week liet Schiphol weten dat van 8 juli tot en met 3 september circa 12,4 miljoen passagiers via Schiphol zullen reizen. Schiphol verwacht in die periode 200.000 passagiers per dag. De luchthaven verspreidde deze week een schematisch kalenderoverzicht voor juli en augustus, waarop de dagen met topdrukte zijn gemarkeerd. Volgens dat overzicht wordt op vrijdag 7 juli de eerste dag met topdrukte verwacht. Maar op vrijdag 30 juni, dus een week eerder, is al sprake van extreem lange wachtrijen voor de check-in balies.

Door de lange wachttijden op Schiphol, die al begonnen bij de start van de meivakantie, is druk ontstaan op de positie van directeur Jos Nijhuis. Zo diende KLM een claim in wegens opgelopen schade in de meivakantie. In het tv-programma EenVandaag liet Nijhuis deze week echter weten zijn termijn als CEO van Schiphol tot eind 2018 gewoon vol te maken.

Daarbij kwam ook de bonus van Nijhuis weer ter sprake. De Financiële Telegraaf meldde eerder dit jaar dat Nijhuis over 2016 een hogere bonus heeft gekregen. Zijn variabele beloning ging met 20% omhoog van 263.051 naar 315.283 euro.
Nijhuis liet deze week in de Telegraaf weten dat hij op de werkvloer gaat meehelpen bij het in goede banen leiden van de drukte. Volgens betrokkenen kan hij beter in de controlekamer blijven zitten en van daaruit leiding geven aan het verhelpen van de overlast.

Een woordvoerder van Schiphol erkent de drukte op vrijdag 30 juni. De luchthaven telde circa 215.000 passagiers. Behalve in de vertrekhal was er grotere drukte in de overgang van Schengen naar niet-Schengen. ‘Daarbij zijn er in de ochtend en in de avond vaak pieken. Dan zijn er gewoon te veel mensen tegelijk. Die piekmomenten zullen er altijd zijn.’
Vanaf zaterdag 1 juli zet Schiphol extra mankracht in, die herkenbaar en aanspreekbaar zijn en op verzoek vragen beantwoorden en passagiers doorverwijzen.

Bijgaande foto’s en filmimpressie laten de drukte op Schiphol zien, een week voor het begin van de schoolvakanties.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten