TIP: vlieg vanaf deze grensluchthavens

Ontwijk de Schiphol-drukte, vlieg vanaf grensluchthavens

Inhoudsopgave

Buitenlandse grensluchthavens timmeren steeds vaker aan de weg in Nederland. Dat doen ze met een steeds groter aanbod aan (lowcost) carriers en populaire bestemmingen. Voyago.nl brengt de airports in kaart in Duitsland en België, die binnen een straal van 300 kilometer vanaf Utrecht liggen. Zo ontwijk je ook nog eens de zomerdrukte op Schiphol!

Weeze
Met een afstand van slechts 130 kilometer is Weeze Airport de eerste keus van Nederlandse passagiers in de regio Utrecht. Dat stelt Holger Terhorst, marketingmanager van Weeze Airport. Ruim 40 procent van de passagiers van Weeze is afkomstig uit Nederland.

Het zomeraanbod van Weeze bevat 43 bestemmingen met Ryanair, 11 vluchten per week met Eurowings naar München vanaf 14 juni en Hurghada met FlyEgypt in de zomer- en herfstvakantie.

Keulen-Bonn
Korte lijnen en snel je weg kunnen vinden. Dat is het sterke punt van de luchthaven van Keulen-Bonn. Vlak bij de terminal zijn drie parkeergarages te vinden, met voldoende capaciteit. De parkeertarieven beginnen bij 29 euro per week. Voor treinreizigers is er een station op loopafstand van de check-in.

Eurowings, de lowcost-dochter van Lufthansa, vliegt vanaf Keulen-Bonn naar bestemmingen in Europa, de Caribbean, Azië en de VS. Nieuwe bestemmingen komende zomer zijn Las Vegas, Seattle en Windhoek. In de winter komt daar Kaapstad in Zuid-Afrika bij. Daarnaast heeft Ryanair ruim 20 bestemmingen vanaf Keulen-Bonn.

Dortmund
Dortmund Airport, de derde luchthaven van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, biedt meer dan 30 bestemmingen. Dortmund heeft veel vluchten naar Mallorca, dat bij Duitse- en Nederlandse vakantiegangers erg geliefd is. Maar ook Split in Kroatië en Malaga in het zuiden van Spanje zijn populair. Dortmund Airport heeft zich ontwikkeld als de toegangspoort naar Oost-Europa. Zowel leisure-passagiers als zakenreizigers vertrekken vanaf Dortmund in oostelijke richting, met Wizz Air als belangrijke carrier.

Van de in totaal 2 miljoen passagiers die vanaf Dortmund vliegen, is bijna 12 procent afkomstig uit Nederland.

Münster-Osnabrück
De luchthaven Münster-Osnabrück ligt op een half uur rijden van de Duitse grens. Lage parkeertarieven, vanaf 27 euro per week, en korte lijnen zijn belangrijke pluspunten, zegt marketingmanager Andrés Heinemann. ‘In een paar minuten loop je van de parkeerplaats naar de check-in balie. Korte wachttijden, ook bij de security, zorgen voor een stressvrij begin van de vakantie.’

Het Duitse Germania verdubbelt deze zomer zijn aanbod vanaf Münster-Osnabrück. ‘Dat betekent meer bestemmingen en meer keus, van Fuerteventura en Kreta tot de Algarve en de Turkse Riviera. Eurowings is nieuw op Münster-Osnabrück. De lowcost carrier lanceert als aanvulling op het Mallorca-aanbod van Airberlin ook vluchten, vier per week, naar het populaire vakantie-eiland. FlyEgypt start met vluchten naar Hurghada.

Münster-Osnabrück heeft directe verbindingen met drie belangrijke hubs: München, Frankfurt en Istanbul. ‘Daarmee kunnen we bestemmingen in de hele wereld bereiken.’

Düsseldorf
Met meer dan 23 miljoen passagiers in 2016 is Düsseldorf Airport de grootste luchthaven in Noordrijn-Westfalen. Per dag maken tot 90.000 passagiers gebruik van de luchthaven, die in 1927 werd opgericht en dit jaar zijn 90-ste verjaardag viert.

Circa 65 airlines vliegen vanaf Düsseldorf naar ruim 190 bestemmingen wereldwijd. Op verre bestemmingen zijn er wekelijks 135 vluchten naar onder andere Abu Dhabi (Ethiad), Peking (Air China), Hongkong (Cathay Pacific), New York (Airberlin en Lufthansa) en Tokio (All Nippon Airways).

Nieuwe airlines vanaf Düsseldorf zijn Air Seychelles en de lowcost-aanbieder Norwegian. Deze wil op de langere termijn fors groeien op Düsseldorf. Ondanks de 23 miljoen passagiers per jaar heeft Düsseldorf Airport snelle en korte interne verbindingen.

Voor afhalers, brengers en dagjesmensen heeft Düsseldorf Airport ruim 60 winkels en meer dan 40 bars en restaurants. Deze zijn dagelijks van 7.30 tot 21.00 uur open. De luchthaven telt ruim 20.000 parkeerplaatsen, met tarieven vanaf 39 euro voor acht dagen. De parkeergarages zijn verbonden met de SkyTrain die passagiers gratis naar de vertrekhal vervoert.

Brussel
Brussels Airport, met meer dan 200 bestemmingen wereldwijd, profileert zich als ‘prima alternatief voor de Nederlandse markt’. Nederlanders die via Brussels Airport reizen, kunnen tegenwoordig uit 16 dagelijkse directe treinverbindingen vanuit de Randstad kiezen. Vanuit Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal rijdt de intercity zonder overstappen naar de luchthaven.

‘De meer dan 200 wereldwijde bestemmingen en een aantal unieke gerenommeerde maatschappijen die vanaf Brussel vliegen, zoals Thai Airways, ANA en Hainan Airlines, bieden de Nederlandse markt prima alternatieven en vaak tegen aantrekkelijke tarieven’, zegt een woordvoerder. De verschillen in seizoenen tussen de Nederlandse en Belgische markt zijn hier vaak de oorzaak van.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten